AMANDA | VINCENT LACOSTE

Ένας νέος άνδρας απολαμβάνει την ελαφρότητα της νεότητάς του στο Παρίσι. Όμως, αυτή η ανεμελιά διακόπτεται βάναυσα από τον ξαφνικό χαμό της αδελφής του. Εκτός από το σοκ και τον πόνο, αναγκάζεται να διαχειριστεί και την κηδεμονία της μικρής ανιψιάς του.

Με φόντο το Παρίσι των τρομοκρατικών επιθέσεων των τελευταίων ετών, ο σκηνοθέτης Μικέλ Χερς σκηνοθετεί στο “Amanda” δύο εκπληκτικούς πρωταγωνιστές, τον 25χρονο Βενσάν Λακόστ (που πρωταγωνιστεί και στο επόμενο φιλμ του Κριστόφ Ονορέ) και την 8χρονη Ισόρ Μιλτριέ, που υποδύεται την ομότιτλη ηρωίδα, σε ένα συναισθηματικό roller-coaster τόσο αληθινό και κωμικοτραγικό όσο και η ίδια η ζωή. Η διεθνής πρεμιέρα της ταινίας έγινε στο περασμένο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας, ενώ η ελληνική στο 59ο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που μάς έδωσε ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Βενσάν Λακόστ, στο πλαίσιο του “Rendez-vous With French Cinema 2019” που διοργάνωσε η Unifrance στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, μιλάει με θαυμασμό για τη συμπρωταγωνίστρια του, καθώς και για το πώς προσέγγισε έναν τέτοιο κόντρα-ρόλο, αναφορικά με τις μέχρι τώρα επαγγελματικές επιλογές του.

Κηδεμόνας στα εικοσιπέντε

Πρόκειται για έναν χαρακτήρα που ξαφνικά η ζωή του αλλάζει δραματικά. Ένας πολύ νεαρός άνδρας που ψάχνεται ακόμα στη ζωή του, δεν έχει σταθερή δουλειά, όλα αυτά, ξαφνικά πρέπει να φροντίσει ένα παιδί. Ήμουν αρκετά αγχωμένος στην αρχή των γυρισμάτων. Η προηγούμενη ταινία μου ήταν κωμωδία - γενικά κάνω κωμωδίες -, οπότε ένας τέτοιος ρόλος ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Κι ο Μικέλ (σ.σ. Χερτς) έδινε οδηγίες με το σταγονόμετρο! Ακολούθησα κι εδώ τη συνήθειά μου, να μάθω πάρα πολύ καλά το σενάριο από πριν.

Αλλά, εδώ, η όλη προετοιμασία ήταν κάτι αλλιώτικο, γιατί δεν βασιζόταν τόσο σε λόγο όσο στα συναισθήματα. Είχαμε πολλές σκηνές συγκινησιακά φορτισμένες, στις οποίες έπρεπε πραγματικά να είσαι “παρών” - αυτό, έλεγα μέσα μου, είναι δύσκολο να το ελέγξω και να το αποδώσω. Ο χαρακτήρας μου δεν είναι κάποιος με πολυεπίπεδη προσωπικότητα, που να μπορείς να χτίσεις τον ρόλο σου πάνω σ' αυτήν. Οπότε έπρεπε να επικεντρωθώ στο συναίσθημα. Από την άλλη, ο Μικέλ από την αρχή μ' έκανε να νιώσω πως μ' εμπιστευόταν απόλυτα και αυτό μ' απελευθέρωσε.

Φως στο σκοτάδι

Είναι η ιστορία δυο χαρακτήρων που, βιώνοντας από κοινού μια τραγωδία, με κάποιο τρόπο πρέπει να επιβιώσουν, να μάθουν να ζουν μαζί, να ατενίσουν το μέλλον. Στη ζωή, όπως είπατε, τίποτε δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Η εμπειρία μου στην κωμωδία με βοήθησε να δω το όλο θέμα κι από την αισιόδοξη του πλευρά. Αυτό μου αρέσει κι εδώ, πως είναι πάνω από όλα μια αισιόδοξη ταινία, φωτεινή. Μεταμορφώνει ένα φρικτό γεγονός, μια τρομερή απώλεια, σε ένα πεπρωμένο αλλιώτικο, ενδιαφέρον. Δεν προσπαθεί να σε κερδίσει με μελοδραματισμούς.

Ναι, είναι φρικτό αυτό που συνέβη, αλλά υπάρχει και η άλλη όψη. Και το πένθος κάποτε θα τελειώσει. Πρέπει να δεις τι θα κάνεις μετά.

Επαγγελματίας ετών οκτώ

Δεν είχα δουλέψει ξανά με κάποιον σαν την Ισόρ. Ούτε ανιψιά έχω σε αυτήν την ηλικία ούτε κάποιος από το περιβάλλον μου είναι γονιός. Αλλά όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν καθόλου δύσκολο, ίσα ίσα. Γι' αυτήν κυρίως αναρωτιόμουν πως θα τα πήγαινε, σε τέτοια ηλικία να παίξει ένα κοριτσάκι που χάνει τη μαμά του...το πώς θα καταλάβει πως αυτό είναι απλά ένα φιλμ και πως δεν πρέπει να επηρεαστεί αρνητικά. Αλλά η μικρή τα πήγε θαυμάσια, έπαιζε σαν φτασμένη, ώριμη ηθοποιός. Απόλυτα φυσικά. Βοήθησε σ' αυτό νομίζω και η σχέση που αναπτύξαμε μεταξύ μας. Στο τέλος δεθήκαμε πολύ. Μπορεί υποσυνείδητα να μου βγήκαν πατρικά στοιχεία του εαυτού μου.

* Το “Amanda” κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 11 Απριλίου 2019, σε διανομή  Danaos Films.