Άντονι Τσεν/Η Εποχή της Βροχής/Wet Season

Μια σαραντάχρονη καθηγήτρια κινέζικης γλώσσας αδυνατεί, μετά από χρόνια γάμου, να μείνει έγκυος από τον πολυάσχολο σύζυγό της, ενώ ταυτόχρονα φροντίζει τον ανήμπορο πεθερό της. Μέσα σε αυτήν την ολοένα και πιο ασφυκτική καθημερινότητα θα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με έναν από τους νεαρούς μαθητές της, κάτι που θα την οδηγήσει σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

 

O Άντονι Τσεν, με καταγωγή από τη Σιγκαπούρη, κέρδισε με την πρώτη του ταινία Ilo Ilo”  τη Χρυσή Κάμερα του Φεστιβάλ Καννών πριν από επτά χρόνια, ενώ ψηφίστηκε από το Variety σαν ένας από τους δέκα καλύτερους ανερχόμενους σκηνοθέτες.

 

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, συνάντησα τον Τσεν για μια τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία μίλησε για τη βροχή, τους ηθοποιούς του, καθώς και σε ποιο βαθμό το σενάριο - που επίσης έγραψε μόνος του - είναι αυτοβιογραφικό.

 

Με σκηνικό την έντονη βροχή

Είναι δύσκολο να το έχεις αυτό στη Σιγκαπούρη. Εκεί δεν υπάρχουν εποχές. Έχει πάντα τρομερή ζέστη. Η μόνη περίοδος που αυτό κάπως αλλάζει είναι στην εποχή των μουσώνων, όπου ο καιρός είναι για τέσσερις-οκτώ εβδομάδες βροχερός. Η βροχή είναι ένα πολύ κινηματογραφικό στοιχείο, πολύ ποιητικό. Εδώ πιστεύω ότι βοηθάει πολύ στο να κατανοήσουμε καλύτερα τη συναισθηματική κατάσταση της Λιν.

 

Το σενάριο

Δεν βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Αλλά με ενδιεφεραν πάντα οι γυναικείοι χαρακτήρες. Όσο, πάντως, έγραφα το σενάριο, τόσο αυτό γινόταν πιο προσωπικό, διότι εγώ και η γυναίκα μου προσπαθούσαμε επίσης να αποκτήσουμε παιδί για πολλά χρόνια χωρίς αποτέλεσμα, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας, για την αντιμετωπιση των οποίων έπρεπε εκείνη να υποβληθεί σε εγχείρηση. Λόγω όλου αυτού του πόνου και του στρες, ήρθα πιο κοντά στη “Λιν”. 

 

Happy end

Δεν είναι ακριβώς πως η Λιν ελευθερωνεται στο τέλος, αλλά στο ότι επανακκινεί τη ζωή της. Μερικές φορές, η λύση δεν είναι το να φύγεις από κάπου, αλλά το να επιστρέψεις.

 

Οι ηθοποιοί

Είναι αλήθεια πως ο πρωταγωνιστής μου είχε παίξει σε άλλη ταινία μου, πολύ πιο μικρός. Εδώ έχω ξανασυνεργαστεί και με τους δυο πρωταγωνιστές μου. Δεν έγινε επίτηδες, απλά έτυχε. Τους ξαναθυμήθηκα τυχαία, μέσα από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι αφού είχα περάσει από κάστινγκ δεκάδες άλλους ηθοποιούς πρώτα. Το περίεργο εδώ είναι πως αυτοί οι δύο είχαν παίξει τη μητέρα και τον γιο πριν, ενώ στην “Εποχή...” υποδύονται τους εραστές!

 

Η διαδικασία

Το προηγούμενο φιλμ μου μπορεί να κέρδισε πολλά βραβεία και να μου άνοιξε κάπως τον δρόμο ως προς τη χρηματοδότηση των επόμενων ταινιών μου, αλλά βρίσκω πως το να γυρίζεις ένα φιλμ είναι, κάθε φορά, δύσκολο. Παίζουν ρόλο πάρα πολλοί αστάθμητοι παράγοντες. Για την ακρίβεια, κάθε φορά το βρίσκω όλο και δυσκολότερο (γελάει).

 

*Η Εποχή της Βροχής (Wet Season) κυκλοφορεί στις θερινές αίθουσες από τις 24 Σεπτεμβρίου 2020, σε διανομή One From The Heart.