Video Poster

Βενετία '20, Ένατη Μέρα

Επιμένουμε ιταλικά

Κι ενώ και το MIPCOM, το καθιερωμένο ραντεβού για ό,τι έχει σχέση με τηλεοπτικά προγράμματα διεθνώς που γίνεται στις Κάννες κάθε Οκτώβριο ακυρώθηκε στη φυσική του μορφή για φέτος, οι διοργανωτές της Mostra φαίνεται πως θα κερδίσουν το στοίχημα, να καταφέρουν δηλαδή να οργανώσουν για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση της επιδημίας ένα live φεστιβάλ (έστω και λειψό), και με ασφάλεια.

Ήδη από τον περασμένο Απρίλιο, κι ενώ η κατάσταση στην Ιταλία ήταν ακόμα πολύ δύσκολη, είχε ανακοινωθεί πως “ το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας είναι αδύνατο να αντικατασταθεί από καμιά διαδικτυακή μορφή του”, εγείροντας εύλογα ερωτηματικά για το πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό. Και να που έγινε.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, η μακρόχρονη θητεία του οποίου λήγει φέτος, είχε έναν λόγο παραπάνω για ν' αφήσει καλή παρακαταθήκη: Πέρα από το σύστημα προκράτησης εισιτηρίων, όλα τ' άλλα λειτούργησαν στην εντέλεια, κι όταν λέμε όλα τ' άλλα εννοούμε κυρίως όσον αφορά στα απίστευτα μέτρα ασφάλειας - τη θερμομέτρηση όλων των επισκεπτών αρκετές φορές μέσα στη μέρα, την υποχρεωτική χρήση της μάσκας παντού, καθώς και στους αυστηρότατους έλεγχους μέσα στις αίθουσες, ώστε όλοι να κάθονται μακριά ο ένας από τον άλλο (αυτό, μάλιστα). 

Εννοείται, φέτος δεν έγινε κανένα – επίσημο, τουλάχιστον - πάρτι.

Ακόμα είναι αρκετά νωρίς ,βέβαια, για να πούμε με σιγουριά πως όλα πήγαν καλά. Σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος στην επιστροφή του από το Λίντο, θα χυθεί πολύ μελάνι για το αν τελικά οι διοργανωτές έκαναν καλά που επέμεναν στην πρωταρχική τους απόφαση. Το σίγουρο είναι πως έκαναν ο,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, κάτω από τέτοιες πρωτόγνωρες συνθήκες, για να αισθάνονται – και να είναι - άπαντες ασφαλείς. 

Το άλλο σίγουρο είναι πως η Βενετία θα μείνει, όπως και να' χει, σαν το πρώτο “κανονικό” κινηματογραφικό φεστιβάλ της μετά Covid εποχής.

 

Από το Μεξικό με τρόμο
Και μιας και μιλάμε για εποχές, το απόλυτα σοκαριστικό “New Order” του Μάικλ Φράνκο (“After Lucia”) - που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα -, είναι μεν γυρισμένο στο σημερινό Μεξικό, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μια ωμή αλληγορία για τη βία παντού, σε όλον τον κόσμο και σε όλες τις εποχές. 

Με αρκετά σεξπιρικά στοιχεία στην πλοκή (το σενάριο είναι γραμμένο από τον ίδιο), το φιλμ ξεκινά με μια εντυπωσιακή δεξίωση γάμου σε μια βίλα στα εύπορα προάστια του Μέξικο Σίτι, για να καταλήξει σε σκηνές που θα ζήλευε κι ο Κιούμπρικ για το “Κουρδιστό Πορτοκάλι” του ή ο Χάνεκε για το “Funny Games”.

Ήδη με εξασφαλισμένη μια εντυπωσιακή διεθνή διανομή, και πριν ακόμα τη βενετσιάνικη πρεμιέρα του, το “New Order” ετοιμάζεται τώρα να προβληθεί – και να διχάσει - και στο επερχόμενο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.