ΚΑΝΤ ΜΕΡΑΝΤ/ΕΝΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ/UN TRIOMPHE

Ο Ετιέν, ένας συχνά εκτός δουλειάς ηθοποιός, δουλεύει ως υπεύθυνος ενός θεατρικού εργαστηρίου σε μια φυλακή, όπου μαζεύει έναν ασυνήθιστο θίασο από κρατούμενους για να ανεβάσουν το διάσημο έργο του Σάμιουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό. Όταν του επιτραπεί να πάρει την ομάδα των κρατούμενων σε περιοδεία του έργου σε κανονικά θέατρα έξω από τη φυλακή, ο Ετιέν επιτέλους αισθάνεται ότι αυτή μπορεί να είναι η μεγάλη του ευκαιρία να πραγματοποιήσει το όνειρο του στη σκηνή και στη ζωή.

Επίσημη επιλογή στο φεστιβάλ Καννών του 2020, η ταινία Ένας Θρίαμβος του Εμανουέλ Κουρκόλ κέρδισε την ίδια χρονιά το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Κωμωδίας. Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα: To 1985, ο Σουηδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Jan Jönson ανέβασε με μεγάλη επιτυχία, μαζί με κρατούμενους στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Κούμλα, το έργο Περιμένοντας τον Γκοντό του Σάμιουελ Μπέκετ. Στην δημόσια πρεμιέρα της παράστασης οι κρατούμενοι απέδρασαν, ένα γεγονός που ενθουσίασε τον ίδιο τον Μπέκετ.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που μού έδωσε ο πρωταγωνιστής Καντ Μεράντ (Είναι Τρελοί Αυτοί Οι Βόρειοι, Τα Παιδιά της Χορωδίας, Ο Πόλεμος των Κουμπιών) στις αρχές αυτού του χρόνου μέσω zoom λόγω πανδημίας, στο πλαίσιο του ετήσιου ραντεβού της Unifrance με δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο, μιλάει για τον Μπέκετ, το πώς προσέγγισε τον ρόλο του, καθώς και για τη βεβαιότητα πως αυτό που ζούμε με την πανδημία είναι βασικά μια φάρσα του Μπέκετ.

Ο Μπέκετ είναι εδώ
Αυτή η κατάσταση που ζούσαμε μέχρι τώρα ήταν, ναι, σαν να περιμέναμε όλοι τον Γκοντό. Στο φιλμ τον περιμένουμε, αλλά τον περιμέναμε και στην πραγματικότητα, εφόσον η κυκλοφορία της ταινίας συνεχώς αναβαλλόταν λόγω της πανδημίας. Βασικά, νομίζω πως όλο αυτό είναι μια φάρσα του Μπέκετ. Περιμένουμε όλοι να καλυτερέψουν τα πράγματα, γιατί ο κόσμος της τέχνης έχει πληγεί σε τρομακτικό βαθμό.

Ένας θρίαμβος;
Ελπίζω πως και η δική μου ταινία, όταν καταφέρει να βγει, να πάει καλά, σαν σύμβολο μιας νέας αρχής. Ελπίζω πως ο κόσμος θα θέλει ξανά να πάει στις κινηματογραφικές αίθουσες και να μοιραστεί αυτή τη μυσταγωγία που είναι το σινεμά.

Ο ρόλος
Ο πρωταγωνιστής είναι υπαρκτό πρόσωπο. Πρόκειται για έναν ηθοποιό που δεν έχει πολλές επαγγελματικές προτάσεις. Γνωρίζω την ψυχολογία του, γιατί τα έχω περάσει κι εγώ. Περιμένεις, περιμένεις και πολλές φορές δεν έρχεται τίποτα. Ειδικά όταν βρίσκεσαι εκτός Παρισιού, στην επαρχία. Έχω γνωρίσει αρκετούς θιάσους που δρουν στα περίχωρα. Όσο για το περιβάλλον της φυλακής, μού είναι επίσης οικείο. Όχι, δεν έχω κανει φυλακή (γέλια). Απλά, έχω παρουσιάσει αρκετές από τις ταινίες μου σε φυλακές κι έχω κρατήσει επικοινωνία με κάποιους κρατούμενους.

Το μήνυμα
Πως όλα είναι πιθανά. Πώς, όταν πραγματικά θελουμε κάτι και προσπαθούμε γι' αυτό, το πετυχαίνουμε.

Καλύτερη Ευρωπαϊκή κωμωδία
Το συγκεκριμένο βραβείο σημαίνει πολλά. Ειδικά για ταινίες όπως αυτή που έχουν δυσκολίες ως προς τη χρηματοδότηση. Αυτό ήταν ένα καλό νέο σχετικά με το μέλλον τέτοιων εγχειρημάτων.

* Ο ΕΝΑΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ/UN TRIOMPHE κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 16 Σεπτεμβρίου 2021, σε διανομή One From The Heart.