Video Poster

Θεσσαλονίκη, 2η Μέρα

Όλα είναι lux

Με την πολύ ενδιαφέρουσα Συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την προβολή των τριών φιναλίστ ταινιών που διαγωνίζονται φέτος για το Βραβείο LUX το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι Γιώργος Κρασσακόπουλος, διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ και μέλος της επιτροπής επιλογής των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX και η Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα, σκηνοθέτις του Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια” (σ.σ. οι άλλες δύο φιναλίστ ταινίες είναι: “Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ” του Μαντς Μπρίγκερ κι “Ο έκπτωτος” του Ροδρίγο Σορογκογιέν).

Τη συζήτηση συντόνισε ο Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, που τόνισε το εξής: «Παρότι το 60% των ταινιών που προβάλλονται στην Ευρώπη είναι ευρωπαϊκές παραγωγές, μόνο το 30% των θεατών βλέπει ευρωπαϊκές ταινίες. Πολλές από αυτές μάλιστα δεν βγαίνουν εκτός των συνόρων της χώρας τους. Μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της γλώσσας».

Σημειώνουμε εδώ πως οι τρεις φιναλίστ του βραβείου LUX εξασφαλίζουν δωρεάν υποτιτλισμό στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ η νικήτρια θα υποτιτλιστεί και για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Η δε Μιτέφσκα - με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία - περιέγραψε την υπόθεση της ταινίας της (μία γυναίκα βουτάει και πιάνει τον σταυρό την ημέρα των Θεοφανίων σε επαρχιακή πόλη της πατρίδας της – το σενάριο βασίζεται σε αληθινή ιστορία). Και μίλησε πολύ εύστοχα για τη θέση της γυναίκας σήμερα («Είναι αδύνατον να έχεις γεννηθεί γυναίκα και να μην είσαι φεμινίστρια, να έχεις γεννηθεί άντρας και να μην είσαι φεμινιστής. Ο φεμινισμός αφορά την ισότητα, την ισονομία και τη δικαιοσύνη για όλους, για έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας»), τη δική της θέση απέναντι στις ανισότητες (“υπάρχουν πολλές στη χώρα μου. Τις πολεμώ με την τέχνη μου”), ενώ, απευθυνόμενη στο νεανικό κοινό που είχε έρθει ειδικά για την περίσταση, είπε ότι “αν είδατε τον “Τζόκερ” και σας άρεσε, θα σας αρέσει και η Πετρούνια”.

Ο Τζόκερ και οι άλλοι

Στην αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη που η Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα μας έδωσε λίγο αργότερα μίλησε αναλυτικότερα γι' αυτό: “Και ο Τζόκερ και η Πετρούνια είναι δυο άνθρωποι καταπιεσμένοι από το σύστημα, που ψάχνουν τον εαυτό τους σ' έναν εχθρικό γι' αυτούς κόσμο. Βρίσκουν τη λύτρωση στο τέλος, ο καθένας με διαφορετικό τρόπο”.

Η συνέντευξη θα προβληθεί όταν το “Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια” κυκλοφορήσει στις αίθουσες σε διανομή AMA Films, καθώς και στα κινηματογραφικά κανάλια της COSMOTE TV.

Εκτός από τη– sold out – “Πετρούνια”, χθες προβλήθηκαν στις αίθουσες του φεστιβάλ ο “Επίγειος Παράδεισος” του Ελία Σουλεϊμάν, φρέσκος από τις Κάννες, τα δύο καταπληκτικά animation – υποψήφια και τα δύο για European Film Award σε αυτήν την κατηγορία - “Η Φανταστική ιστορία της Μαρόνα”,“Τα Χελιδόνια της Καμπούλ”, καθώς και “Το Βαμμένο Πουλί” του Βάτσλαβ Μαρχούλ, μια μαυρόασπρη συγκλονιστική καταγραφή ωμοτήτων κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βασισμένη στο σχεδόν αυτοβιογραφικό ομώνυμο μπεστ σελερ του Γέρζι Κοζίνσκι.

Η ταινία-σοκ της φετινής Mostra.