Video Poster

Le Fidèle | Συνέντευξη με τους Adèle Exarchopoulos & Matias Schoenaerts

Όταν ο Gino συναντήσει την Benedicte, θα ερωτευτούν μεταξύ τους κεραυνοβόλα. Εκείνη εργάζεται στην εταιρεία του εύπορου πατέρα της και παράλληλα είναι οδηγός αγώνων, εκείνος, ένας κουλ, γοητευτικός τύπος, ασχολείται με εισαγωγές-εξαγωγές. Στην πραγματικότητα, με ληστείες τραπεζών. Όταν η πραγματικότητα τούς χωρίσει βάναυσα, ο “Gigi” και η “Bibi” θα κάνουν το παν για να επανενωθούν. 

Το Le Fidele, όπως είναι ο πρωτότυπος τίλος, είναι το δεύτερο μέρος μιας άτυπης τριλογίας από τον σκηνοθέτη Μίκαελ Ρόσκαμ (Bullhead), με το καθένα μέρος να βασίζεται σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο όπου το έγκλημα παρουσίαζε έξαρση στο Βέλγιο. Ένα “amour noir”, με την αδρεναλίνη και το πάθος να ξεπηδούν από την οθόνη σε ισόποσες δόσεις.

Με αφορμή τη συμμετοχή της ταινίας στο Επίσημο, Εκτός Διαγωνιστικού, Πρόγραμμα στο 74ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, συναντήσαμε στο ξενοδοχείο Excelsior  του Lido το λαμπερό ζευγάρι των πρωταγωνιστών Ματίας Σένερτς (Σώμα με Σώμα) και Αντέλ Εξαρχόπουλος (Η Ζωή της Αντέλ), όπου και μάς μίλησαν για τον απόλυτο, άνευ όρων, έρωτα, το πεπρωμένο, και για τη μεταξύ τους χημεία. Επίσης, για την Αμοργό.

 

Αντέλ, στην ταινία υποδύεστε μια οδηγό αγώνων. Ποια ήταν η προετοιμασία;
 
Αντέλ: Βασικά, πήρα την άδεια οδήγησης, προκειμένου να οδηγήσω την Πόρσε που βλέπετε στην ταινία. Στις σκηνές των αγώνων όμως οδηγούσε ένας stuntman, όχι εγώ.
 
 
Τι ήταν αυτό που σάς τράβηξε περισσότερο στη συγκεκριμένη ιστορία;
 
Ματίας: Οι τραγικές συνέπειες μιας άνευ όρων αγάπης. Η ίδια η ουσία της αγάπης, βασικά, αυτό που κινεί τα πάντα. Είμαι πολύ ρομαντική φύση (γέλια). Σοβαρά, δεν είμαι καθόλου κυνικός σαν άνθρωπος. Ίσα ίσα. Κι επειδή όλα είναι τόσο κυνικά πια γύρω μας, το να βλέπω και να ζω μέσα από το πανί μια τέτοια ιστορία ήταν ευλογία.
 
 
Μια ιστορία larger than life;
 
Ματίας: Μια ερωτική ιστορία που σπάνια ζει κάποιος στη ζωή του. Το να είναι έτοιμος δηλαδή να κάνει τα πάντα, αλλά τα πάντα, για τον άλλο. Πρόκειται ίσως για αφελή ρομαντισμό, δεν ξέρω. Είναι πάντως συγκινητικό να παρατηρείς μια τέτοιου είδους πίστη στους ανθρώπους, έστω και στο πανί: Και οι δυο ήρωες, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να πιστεύουν πως όλα θα πάνε καλά, πως ο Gigi θα βγει από τη φυλακή, πως θα αποκτήσουν παιδί και πως η ζωή τους θα συνεχιστεί όπως πριν.  Αγάπη σημαίνει ελευθερία. Και υποταγή, σίγουρα, αλλά κι ελευθερία. Βασικά, σημαίνει το να μην παραδίδεις τα όπλα.
 
 
Και μεταφορικά και κυριολεκτικά εδώ θα λέγαμε...
 
Ματίας:  Αυτό με τράβηξε στην ιστορία, αλλά, βέβαια, και ότι θα έπαιζε η Αντέλ! Πάντα ήθελα να δουλέψω μαζί της.
 
Αντέλ: Εγώ, πάλι, όχι! (Γέλια).
 
 
Πώς βλέπετε το μέλλον του πρωταγωνιστή; Καταρχάς, υπάρχει μέλλον; Δεν έχει οικογένεια, οι φίλοι του είναι πια στη φυλακή ή νεκροί, η γυναίκα της ζωής του δεν υπάρχει πια. Το μόνο που υπάρχει είναι το σχέδιο διαφυγής προς μια άλλη χώρα. Κι όμως, εκείνος στην τελευταία σκηνή προτιμάει να μείνει. 
 
Ματίας: Είμαι αισιόδοξος για τον Gigi. Η Bibi άνοιξε ένα μεγάλο παράθυρο στη ζωή του, εκεί που πριν δεν υπήρχε φως. Τού έδειξε πως υπάρχει και άλλη ζωή, μακριά από την παρανομία, το σκοτάδι. Τού έμαθε να έχει πίστη στον εαυτό του. Νομίζω ότι δεν θα ξαναγυρίσει στο να ληστεύει τράπεζες, όχι, αλλά πως τελικά θα διαφύγει στην Αργεντινή, έτσι όπως ήθελε εκείνη.
 
 
Η ιστορία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα; Οι χαρακτήρες βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα;
 
Ματίας: Μιλάμε πάντα για μυθοπλασία εδώ. Αλλά, ναι, υπήρχαν πολλές τέτοιες συμμορίες στις Βρυξέλλες των 80'ς, οπότε γνωρίζαμε το πώς να πλάσουμε πιο μεστούς χαραχτήρας, που να έχουν μια πιο πραγματική βάση. 
 
 
Πιστεύετε στο πεπρωμένο;
 
Αντέλ: Εντελώς. Νομίζω πως μπορείς να διαλέξεις εσύ ο ίδιος το πεπρωμένο σου, να είσαι ο διαιτητής της ζωής σου, από την άλλη, όμως υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις κι απλά πρέπει ν' αποδεχτείς. 
 
 
Κεραυνοβόλος έρωτας. Τον έχετε νιώσει ποτέ;
 
Αντέλ: Ναι! Πιστεύω σε τέτοια απόλυτα συναισθήματα. Είναι κάτι που το “μυρίζεις” αμέσως.
 
Ματίας: Το μύρισε και σε μένα (γέλια).
 
Αντέλ: Ποτέ δεν ξέρεις πόσο χρόνο θα περάσεις με τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ένα μήνα, ένα βράδυ, μια ολόκληρη ζωή, αλλά νομίζω πως είμαστε όλοι ζώα. Πορευόμαστε στη ζωή μας με το ένστικτο. 
 
 
Αν ήσασταν ζώο, αλήθεια, ποιο θα ήσασταν;
 
Αντέλ: Είμαι πιστή όπως ο σκύλος... 
 
Ματίας:... Και με τα μάτια μιας τίγρης! 
 
 
Είναι φανερό πως τα πήγατε περίφημα οι δυο σας στα γυρίσματα.
 
Ματίας: Περάσαμε απλά τέλεια. Είναι τόσο πιο ωραία όταν υπάρχει χημεία με τον άλλο στη δουλειά.
 
Αντέλ: Και έχουμε την τύχη να κάνουμε μια δουλειά που μάς αρέσει τόσο, οπότε όταν υπάρχει και αυτή η χημεία...
 
 
Σας ελκύει το επικίνδυνο; Το άγνωστο;
 
Αντέλ: Μου αρέσει η ανασφάλεια, οι καταστάσεις out-of-the-comfort-zone. Δεν έχω ιδέα γιατί. Ίσως επειδή βαριέμαι εύκολα!
 
Ματίας: Νομίζω πως το “επικίνδυνο” εδώ έχει να κάνει περισσότερο με το “απρόβλεπτο”, που ουσιαστικά είναι η ίδια η ζωή...Αν είσαι περίεργος για τη ζωή, πρέπει να συνεχίζεις να κινείσαι προς τα εμπρός, να δοκιμάζεις καινούργια πράγματα.
 
 
Και οι δυο σας έχετε γυρίσει προηγουμένως γυμνές σκηνές.  
 
Ματίας: Κι αυτή είναι και η πρώτη φορά που, εγώ τουλάχιστον,  το ευχαριστήθηκα! (Γέλια). Δεν είναι εύκολο. 
 
Αντέλ: Γελούσαμε πολύ όταν τις γυρίζαμε.
 
 
Ματίας, πώς ήταν που συνεργαστήκατε και πάλι με τον Μίκαελ Ρόσκαμ, ο οποίος άλλωστε και σάς ανέδειξε (σ.σ. με το Bullhead);
 
Ματίας: Ξέρετε, είμαστε πια πολύ φίλοι. Και είναι ωραίο να συνεργάζεσαι μ' ένα φίλο, γιατί δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να “προσέχεις”. Ξέρεις πως εκείνος, αν δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, θα στο πει αμέσως γιατί νοιάζεται, όχι μόνο για το πώς θα βγει η ταινία του, αλλά και για σένα, για να βελτιωθείς. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά μου. Αν ο Μίκαελ έχει κάποια κακή ιδέα, θα του  το πω. Το ωραίο σε τέτοιες καταστάσεις είναι πως μπορείς ν' ανταλλάξεις γνώμες και να κάνεις γόνιμη κριτική, χωρίς να προσβληθεί κανείς από τους δύο. 
 
 
Συζητήσατε για άλλες παρόμοιες ταινίες πριν ξεκινήσετε γυρίσματα;
 
Αντέλ: Υπάρχουν τόσα πολλά εδώ, αγάπη, έγκλημα ταχύτητα, θάνατος κλπ που μου θυμίζουν τόσα πολλά άλλα φιλμ. Αλλά δεν είχαμε κάτι συγκεκριμένο στον νου. Απλά επιμείναμε σε λεπτομέρειες, όπως στην παιδική ζωή του Gigi, για να υπογραμμίσουμε τις πληγές που κουβαλάει και που τον έχουν μετατρέψει σε αυτόν που είναι σήμερα. Βρίσκεις όλες αυτές τις λεπτομέρειες, ώστε να “βουτήξεις” μετά καλύτερα στον ρόλο και μετά, όταν παίζεις, τις ξεχνάς - όπως συμβαίνει δηλαδή και όταν ξεχνάς το παρελθόν σου στην αληθινή ζωή. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου τακτική προσέγγισης ενός ρόλου.
 
 
Έχετε ήδη κάποιο νέο project;
 
Ματίας: Εγώ ξεκινάω σε λίγο καιρό γυρίσματα στη Νεβάδα ενός φιλμ με τίτλο Mustang, με πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, και με εταιρεία παραγωγής εκείνη του Ρόμπερτ Ρέντφορντ.   
 
Αντέλ: Η δική μου επόμενη ταινία, σε σκηνοθεσία Ρέιφ Φάινς, είναι για τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ. Υποδύομαι την κοπέλα που τον περιέθαλψε, όταν η KGB προσπάθησε να τον πάρει πίσω στη Σοβιετική Ένωση.
 
 
Ακούγεται συναρπαστικό...
 
ΑντέλΝαι, είναι! 
 
Ματίας: Μου προσέφεραν κάποια στιγμή τον ρόλο του Νουρέγιεφ και αρνήθηκα, γιατί θα έπρεπε να προετοιμαστώ τουλάχιστον δυο χρόνια, και να χάσω αρκετό βάρος. Και, άλλωστε, πώς να τολμήσω να τον υποδυθώ; 
 
 
Ήσασταν και από τους υποψήφιους για τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ. Και ξαφνικά ο Ντάνιελ Κρεγκ αποφάσισε να επιστρέψει.
 
Ματίας: Είμαι χαρούμενος για τον Ντάνιελ! Είναι φοβερός Τζέιμς Μποντ. Όσο για μένα, είμαι ακόμα 28 χρόνων, έχω καιρό μπροστά μου (γέλια).
 
 
“Gigi” και “Bibi”: Πώς καταλήξατε στα συγκεκριμένα ονόματα
 
Ματίας: Ήταν αρκετα κοινα στον κόσμο του εγκληματος στις Βρυξέλλες. Όλοι ήταν τύπου “να ο Gigi””, μετά “”να ο Gino””, “να η Bibi”  κλπ. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο του...
 
 
The Sopranos, μήπως;
 
Ναι!
 
 
Αντέλ, βρίσκεται και ο Αμπντελαντίφ Κεσίς εδώ (σ.σ. για το Mektoub, My Love: Canto Uno). Συναντηθήκατε;
 
Αντέλ: Μόλις τον είδα!
 
 
Έχετε καλή σχέση μαζί του; (σ.σ. ο Κεσίς ανέδειξε την Αντέλ Εξαρχόπουλος με τη Ζωή της Αντέλ. Λέγεται πως υπήρξαν ομηρικοί καυγάδες μεταξύ του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστριών του, Αντέλ και Λεά Σεντού, και στο πλατό, αλλά και μετά το πέρας των γυρισμάτων).
 
Αντέλ: Ναι, βέβαια. Τον ρώτησα αν εγώ είμαι η πιο αγαπημένη του ηθοποιός και μού απάντησε “ναι”. Δεν ξέρω αν το εννοούσε, αλλά μού έφτασε! (Γέλια).
 
 
Ματίας, είστε αρκετά μαυρισμένος, μόλις γυρίσατε από διακοπές;
 
Ματίας: Ήμουν στη Σαρδηνία, και μετά στην Ελλάδα, δυο φορές, Σαντορίνη και Αμοργό. Παράδεισος.
 
 
Εγώ είμαι από την Ελλάδα.
 
(Ο Ματίας σηκώνεται ενθουσιασμένος και μού απευθύνεται στα ελληνικά): Ελληνικά; Ευχαριστώ πάρα πολύ! 
 
 
Που μένετε;
 
Ματίας: Εγώ στο Βέλγιο, η Αντέλ στη Γαλλία, στο Παρίσι. Αλλά σύντομα θα μετακομίσω σπίτι της, απλά εκείνη δεν το ξέρει ακόμα! (Γέλια).
 
 
Πώς αντιμετωπίζετε και οι δυο σας τη δημοσιότητα;
 
Ματίας: Στο Βέλγιο εγώ δεν έχω τέτοια θέματα, είναι όλοι πολύ διακριτικοί και με αφήνουν ήσυχο.
 
Αντέλ: Στο Παρίσι είναι λίγο διαφορετικά, αλλά δεν με νοιάζει αν ασχολούνται με μένα, είναι άλλωστε μέρος αυτής της δουλειάς. Όμως, αν αρχίσουν να ενοχλούν τους δικούς μου ανθρώπους, εκεί γίνομαι έξαλλη.