Η ΝΟΝΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ/MAMA WEED/ΙΖΑΜΠΕΛ ΙΠΕΡ

Η αραβικής καταγωγής Πασιάνς Πορτεφέ είναι μεταφράστρια της γαλλικής Δίωξης Ναρκωτικών και ειδικεύεται σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις υπόπτων για διακίνηση παράνομων ουσιών.  Η ζωή της θα αλλάξει ριζικά όταν, παρακολουθώντας τη συνομιλία δύο καταζητούμενων διακινητών ναρκωτικών, αναγνωρίζει στον έναν από αυτούς τον γιο της κυρίας που φροντίζει την υπερήλικη μητέρα της...


Η μεγάλη κυρία του γαλλικού σινεμά Ιζαμπέλ Ιπέρ δίνει μια ακόμα απολαυστική ερμηνεία σ' αυτήν την μαύρη κωμωδία του Ζαν Πολ Σαλομέ, που έχει πρωτότυπο τίλο La Daronne και κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα που αποφασίζει να περάσει από την απέναντι πλευρά του νόμου. Με αφορμή το ετήσιο ραντεβού της Unifrance στο Παρίσι, συνάντησα την Ιπέρ για μια τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία μίλησε μεταξύ άλλων για την αραβική γλώσσα, τις γειτονιές του Παρισιού που επισκέφτηκε για πρώτη φορά στη ζωή της και για την αδιάκοπη λαχτάρα της να δοκιμάζεται σε νέους ρόλους.


Δεν κατέχει τη γλώσσα
Βασικά, όχι, δεν μιλώ αραβικά. Έμαθα ό,τι ήταν να μάθω για τις ανάγκες των γυρισμάτων και τα έχω ξεχάσει κι αυτά ήδη. Είναι μια πολύ δύσκολη γλώσσα να τη μάθει κανείς, μού πήρε κάποιους μήνες. Είχα ηχογραφήσει όλες τις ατάκες στο κινητό μου και τις άκουγα συνέχεια. Ο δάσκαλός μου είναι πολύ καλός, έχει μάλιστα κι ένα πολύ μικρό ρόλο στο φιλμ.


Ποια είναι η “Daronne”;
Είναι πολύ ενδιαφέρων αυτός ο χαρακτήρας. Στην αρχή δεν μπορείς να υποψιαστείς πως αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να μπλεχτεί σε παράνομες δραστηριότητες. Στην πορεία αποδεικνύεται πως είναι ανοιχτή σε όλα, έχει ελεύθερο πνεύμα και είναι όσο χρειάζεται “ανήθικη”. Αυτό που με τράβηξε περισσότερο πάνω της είναι η φεμινιστική πλευρά της, το ότι άρχισε να κάνει όλα αυτά για να βοηθήσει τη γυναίκα που φρόντιζε τη μητέρα της στο νοσοκομείο. Μετά βέβαια είδε πως αυτή η δραστηριότητα μπορεί να της αποφέρει και πολλά κέρδη.


Μια περίπου πραγματική ιστορία
Το σενάριο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Ανελόρ Καΐρ (σ.σ. η οποία συμμετείχε και στο σενάριο), βραβευμένο με το Grand prix της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η Καΐρ ήταν δικηγόρος πριν ασχοληθεί με το γράψιμο, οπότε τέτοιες υποθέσεις είχαν πέσει στα χέρια της. Η ιστορία είναι ένα αμάλγαμα μυθοπλασίας και αληθινών περιστατικών, αληθινών χαρακτήρων.

 

Τα γυρίσματα
Χρειαζόταν αρκετός χρόνος για να δοκιμάσω όλα αυτά τα κοστούμια, η διαδικασία ήταν διασκεδαστική. Επιπλέον γυρίζαμε σε διάφορα σημεία του Παρισιού άγνωστα σε μένα, σε γειτονιές όπου δεν είχα πατήσει ποτέ το πόδι μου και τη γοητεία των οποίων ανακάλυψα χάρη στην ταινία. Συνολικά, ήταν μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία.


Ο ρόλος που δεν έχει ακόμα πάρει
Ελπίζω πως οι πιο σημαντικοί ρόλοι είναι μπροστά μου. Αυτό περιμένει ένας ηθοποιός, άλλωστε.
Ελπίζω να μου δοθούν κάποιοι τους οποίους δεν έχω καν σκεφτεί ότι θα μπορούσα να παίξω. Κι επειδή οι ρόλοι είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το όραμα του εκάστοτε σκηνοθέτη, περιμένω, στην πραγματικότητα, να γνωρίσω νέους σκηνοθέτες.


* Το Η ΝΟΝΑ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ/MAMA WEED κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 29 Ιουλίου 2021, σε διανομή WEIRDWAVE.