ΖΙΛΙΕΤ ΜΠΙΝΟΣ/Η ΑΛΗΘΕΙΑ/THE TRUTH

Η Φαμπιέν (Κατρίν Ντενέβ) είναι μια larger-than-life ηθοποιός του γαλλικού σινεμά που ζει με τον γηραιό μπάτλερ της και τον τωρινό σύντροφό της σε μια ειδυλλιακή βίλα στα περίχωρα του Παρισιού. Όταν την επισκεφτεί η σεναριογράφος κόρη της Λουμίρ (Ζιλιέτ Μπινός) από τη Νέα Υόρκη, με τον σύζυγό της Χανκ (Ίθαν Χοκ) και τη μικρή τους κόρη για να τη συγχαρεί για την έκδοση των απομνημονευμάτων της, και με την οποία πάντα είχαν προβληματικές σχέσεις, η ούτως ή άλλως εύθραυστη ισορροπία θα διαταραχθεί.

Η τελευταία ταινία του Ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε-Έντα και η πρώτη του σε ξένη γλώσσα, σε ξένη χώρα και με all-star cast κέρδισε τις εντυπώσεις στην 76η Mostra. “Η Αλήθεια”, που ήταν και η επίσημη ταινίας έναρξης, μπορεί να μην είναι τόσο διεισδυτική όσο οι προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη, αλλά διαθέτει εξαιρετικούς διαλόγους, κομψές κινηματογραφικές αναφορές, γαλλική αύρα και τις Μπινός-Ντενέβ σ' ένα tour-de-force ερμηνειών.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 76ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Βενετίας, συναντήσαμε τη Ζιλιέτ Μπινός στο ξενοδοχείο Excelsior για μια αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στην οποία μας μίλησε για το τι της προσέφερε στη δουλειά της η σκηνοθετική ματιά ενός Ιάπωνα δημιουργού, για τη συνεργασία της με τους συμπρωταγωνιστές της, για το αν χρησιμοποίησε στοιχεία από τη σχέση με τη δική της μητέρα για να προσεγγίσει τον ρόλο της, καθώς και για το αν η Ντενέβ της αποκάλυψε ποια κινηματογραφική κόρη ήταν καλύτερη, η Ζιλιέτ ή η (πραγματική της κόρη) Κιάρα Μαστρογιάνι στο “Claire Draling”.

 

Για το γιαπωνέζικο στυλ

Ναι, έχω συνεργαστεί με τον Ναόμι Καβάσε (σ.σ. στο “Vision”) εκτός από τον Κόρε-Έντα. Νομίζω πως αυτό που μου προσφέρουν είναι μια γλυκύτητα και μια φινέτσα οι οποίες βέβαια προέρχονται κι από τους ίδιους, σαν άτομα, αλλά και από την παράδοση και τα έθιμα με τα οποία έχουν μεγαλώσει. Σε ακούνε, ξέρουν πως να λειτουργούν σαν σύνολο, και την ίδια στιγμή έχουν μια ακλόνητη προσήλωση στο όραμα τους. Ούτως ή άλλως αυτά δεν είναι και τα προτερήματα ενός μεγάλου δημιουργού; Να ξέρει να δίνει, αλλά και να ξέρει και τι θέλει από τους άλλους.

Για τους αυτοσχεδιασμούς στο γύρισμα

Ναι, είναι αλήθεια πως αυτοσχεδιάσαμε λίγο στο γύρισμα, κυρίως με τον Ίθαν. Το λατρεύει αυτό! Καθώς και σε κάποιες σκηνές που δεν υπήρχαν πολλοί διάλογοι.

Ο Ίθαν και η Κατρίν

Πέρασα τέλεια μαζί τους. Ο Ίθαν δεν κάθεται ποτέ ήσυχος, όλο θέλει να κάνει κάτι. Έχει τη χαρά της ζωής, την ανάγκη της συνεχούς επικοινωνίας με τους γύρω του.  Με την Κατρίν, τώρα, λόγω και της φύσης των ρόλων μας, έτσι όπως παίζαμε η μια κόντρα στην άλλη, μας πήρε λίγο περισσότερο χρόνο, γιατί έπρεπε πρώτα να κερδίσω την εμπιστοσύνη της!

Κιάρα ή Ζιλιέτ;

Όχι, όχι (γελάει), δεν μου είπε κάτι τέτοιο, ποια κινηματογραφική κόρη θεωρεί καλύτερη!

Για τη μητέρα της

Αν χρησιμοποίησα αυτοβιογραφικά στοιχεία για τον ρόλο μου; Μα και φυσικά! Κάνουμε ό,τι μπορούμε εμείς οι ηθοποιοί, ψάχνουμε στις αναμνήσεις μας, για πράγματα που γνωρίζουμε. Και μερικές φορές, όπως τώρα που έπαιξα με την Κατρίν, έμαθα και νέα πράγματα για τον εαυτό μου, γεννήθηκαν νέα συναισθήματα. Φανταστείτε, όταν ήμουν μικρή και την έβλεπα στο σινεμά και ήταν όλο αυτό σαν παραμύθι για μένα - και τώρα παίζω απέναντί της!