Video Poster

ΖΙΛΙΕΤ ΜΠΙΝΟΣ | ΠΟΙΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ

Η Κλερ, μια πενηντάχρονη χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου, έχει μόλις χωρίσει από τον Λουντό, τον νεαρό εραστή της. Προκειμένου να τον κατασκοπεύσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί άβαταρ, την όμορφη, εικοσάχρονη Κλάρα (με φωτογραφία “δανεισμένη” από την ανηψιά της). Η Κλάρα σύντομα όμως θα γνωριστεί διαδικτυακά με τον Άλεξ, τον φίλο και βοηθό του Λουντό. Όταν εκείνος την ερωτευτεί και θέλει επίμονα να συναντηθούν από κοντά, η Κλερ - που τον έχει ερωτευτεί κι εκείνη - θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Και τότε αρχίζει το αληθινό δράμα.

Ένα ενδιαφέρον κινηματογραφικό μείγμα με σκηνές που άλλοτε θυμίζουν θρίλερ αλά Χίτσκοκ και Ντε Πάλμα κι άλλοτε σπλάστικ κωμωδίες, το “Who You Think I Am”, που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Καμίλ Λοράν, ξεχωρίζει όχι μόνο για το πολυεπίπεδο σενάριό του – το Διαδίκτυο κι ό,τι αυτό συνεπάγεται, η κρίση της μέσης ηλικίας, η έννοια της ταυτότητας, η ερωτική επιθυμία κλπ -, αλλά και για την ειλικρινή, ανθρώπινη ερμηνεία της Ζιλιέτ Μπινός που βουτάει για μια ακόμα φορά, χωρίς αναστολές, στα βαθιά.

Με αφορμή τη συμμετοχή του “Who You Think I Am” σε special gala screening της 69ης Berlinale, η εκτυφλωτικά όμορφη από κοντά Μπινός – που ήταν παράλληλα και η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του φεστιβάλ -  μας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη, στην οποία μίλησε για τη δική της σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την κρίση της μέσης ηλικίας, τον σκηνοθέτη της, Σάφι Νέμπου, τι της δίνει ακόμα ικανοποίηση στην ηθοποιία, καθώς κι αν θα μπορούσε να την αφήσει και να κάνει κάτι άλλο κάποια στιγμή (ναι).

Ο Σάφι είναι σοφός

Σε γενικές γραμμές, δεν έχω πρόβλημα με τους σκηνοθέτες μου, με εμπιστεύονται και τους εμπιστεύομαι. Με τον Νέμπου (“Στα Δάση της Σιβηρίας”) αναπτύξαμε αμέσως μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης. Δε θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, ο ρόλος μου είναι αρκετά τολμηρός, σε όλα τα επίπεδα, κι έπρεπε να μπορώ να νιώσω ελεύθερη να τον αποδώσω, πάντα βέβαια με τις σκηνοθετικές οδηγίες του. Με άφησε να προσχωρήσω αρκετά με το ένστικτό μου. Νομίζω, πήγε καλά (γελάει).

Για τον χαρακτήρα της στην ταινία

Η Κλερ είναι μια γυναίκα άρτι παρατημένη κι από τον σύζυγό της κι από τον πολύ νεαρότερο από εκείνη σύντροφό της. Καταλαβαίνουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την αυτοπεποίθηση της, παρότι η Κλερ είναι πετυχημένη στον επαγγελματικό τομέα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίσκει τη λύτρωση: εκεί είναι όποια θέλει και κανείς δεν μπορεί να την παρατήσει στ' αλήθεια. Ή τελικά μπορεί; Είναι ένας πολύ ενδιαφέρων ρόλος, μια τολμηρή προσέγγιση στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην ψηφιακή εποχή. Μ' έβαλε και μένα σε σκέψεις αυτός ο ρόλος, γιατί, καταρχήν, γνωρίζω καλά τι σημαίνει οδυνηρός χωρισμός.

Για την προσωπική της σχέση με το Διαδίκτυο

Στην ταινία δεν έχω ιδέα πώς λειτουργούν όλα αυτά (σ.σ. σε μια από τις πιο αστείες σκηνές η “Κλερ” μπαίνει για πρώτη φορά στη ζωή της στο instagram). Στην πραγματική ζωή, είμαι φανατική του insta (σ.σ. ο λογαριασμός της, που μετρά πάνω από 250.000 “ακόλουθους”, είναι γεμάτος ξεκαρδιστικά, αυτοσαρκαστικά posts, δηλωτικά του χαρακτήρα της).

Η δουλειά της

Αυτό που συνεχίζει να με ιντριγκάρει σε αυτό το επάγγελμα είναι οι ρόλοι, σαν της Κλερ, που σου δίνουν την ευκαιρία να πας τα όριά σου ακόμα πιο μακριά. Τη δουλειά μου την παίρνω πάντα στα σοβαρά. Άλλωστε, είναι ο τρόπος με τον οποίο συντηρώ εμένα και την κόρη μου. Αν έβρισκα κάποια στιγμή ένα άλλο, εξίσου ενδιαφέρον επάγγελμα με το οποίο να μπορώ να ζω, θα το ακολουθούσα. Για παράδειγμα, να γίνω ζωγράφος. Μου αρέσει πολύ η ζωγραφική.

 

*Το “Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι” κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 25 Ιουλίου 2019, σε διανομή Rosebud.21