Λεονόρ Σεραϊγ (Μια νέα γυναίκα/Jeune Femme) | Αποκλειστική συνέντευξη στη Χριστίνα Μπίθα

Στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της, μια α-λα Lady Bird κινηματογραφική καταγραφή ενηλικίωσης με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία, και η οποία έκανε την ελληνική της πρεμιέρα στο 19ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας, η νεαρή σκηνοθέτις Λεονόρ Σεράϊγ είναι από τα καινούργια, πολλά υποσχόμενα ονόματα του γαλλικού σινεμά.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στη Χριστίνα Μπίθα, στο πλαίσιο του “Rendez-vous With French Cinema 2018” που διοργάνωσε η Unifrance στο Παρίσι στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η Σεράϊγ μιλάει μεταξύ άλλων για τις ομοιότητες του χαραχτήρα της με την πρωταγωνίστρια, για την επιλογη του καστ, καθώς βέβαια και για το γεγονός ότι στο 70ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Καννών το Μια νέα Γυναίκα προβλήθηκε στο επίσημο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα και βραβεύθηκε με τη Χρυσή Κάμερα για την καλύτερη πρώτη ταινία ανάμεσα σε όλα τα τμήματα του Φεστιβάλ.

 

Για τις Κάννες: Τι να πω, ήταν μια εκπληκτική εμπειρία. Στην ταινία, εγώ, οι ηθοποιοί, το συνεργείο, όλοι μας, πολύ νέοι τότε, βάλαμε όλη μας την ενέργεια, το μόνο που είχαμε – αφού χρήματα σίγουρα δεν είχαμε. Η βράβευση της ταινίας στο φεστιβάλ βοήθησε στη διανομή της στις αίθουσες κι αυτό ήταν η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας. Κια βέβαια βοήθησε στο να γίνει περισσότερο γνωστή η εκπληκτική πρωταγωνίστριά μου, Λετίσια Ντος, που πάνω της στηρίχτηκε και όλο το φίλμ.

Για τα αυτοβιογραφικά στοιχεία του σεναρίου: Εμπνεύστηκα το σενάριο με βάση τη δική μου εμπειρία γνωριμίας με το Παρίσι, τις διάφορες δουλειές που έκανα εκεί, αλλά ο χαραχτήρας μου είναι εντελώς αντίθετος με εκείνον της πρωταγωνίστριας! Εκείνη, πολύ εξωστρεφής και θαραλλέα, τολμά να μιλάει γι' αυτά που την ενοχλούν, προφανώς κάτι που δεν έκανα εγώ τότε. Αν θέλετε, η Πόλα είναι το ιδανικό alter-ego μου.

Για την πρωταγωνιστριά της: Στάθηκα πολύ τυχερή. Έγραψα το σενάριο, χωρίς να έχω μια συγκεκριμένη ηθοποίο στο μυαλό μου. Είχα δει πάντως τη Λετίσια Ντος στη Μάχη του    Σολφερίνο και με είχε εντυπωσιάσει. Ήταν η πρώτη που πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο και βασικά δεν χρειάστηκε να ψάξω αλλού. Αυτή θα ήταν η ηρωίδα μου.

Για το μήνυμα της ταινίας: Δεν θα το έλεγα ακριβώς “μήνυμα”, αλλά περισσότερο μια διάθεση ώθησης προς τα μπροστά. Αν κάτι μπορεί να προσφέρει η ταινία μου στους νέους  εκεί έξω, είναι αυτό, να μην τα παρατάνε ποτέ και να είναι πάντα ειλικρινείς με τον εαυτό τους.  

Για την προοπτική να βλέπουμε στην οθόνη όλο και περισσότερους τέτοιους γυναικείους ρόλους: Ναι, είμαι αισιόδοξη. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε πολυεπίπεδους χαραχτήρες. Οι άνθρωποι είναι χίλια χρώματα, όχι ένα.