Φάροι | Επεισόδιο 6

Χρήστος Γιάννου, Χειρουργός Πολέμου

Έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, στα πιο επικίνδυνα σημεία του πλανήτη. Ο Χρήστος Γιάννου είναι ο γιατρός που πολεμά το θάνατο στο πεδίο της μάχης. Τα τελευταία 35 χρόνια, γυρίζει τον κόσμο, σε περιοχές που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και προσφέρει τη βοήθειά του σώζοντας ζωές σε μέρη όπως το Αφγανιστάν, η Τσετσενία, το Ιράκ, ο Λίβανος, η Λιβερία και η Σομαλία. Σήμερα θεωρείται ένας από τους λίγους χειρουργούς που έχουν τόση εμπειρία στην πολεμική ιατρική. Γεννημένος στον Καναδά από Έλληνες μετανάστες, έχει δηλώσει πως γνώριζε από την εποχή που ήταν 11 χρονών τι ήθελε να κάνει όταν μεγαλώσει. Ήθελε να γίνει χειρουργός στις Χώρες του Τρίτου Κόσμου. Έτσι, παρόλο που αρχικά έκανε την ειδίκευση του στην χειρουργική θεραπεία του καρκίνου, στην πορεία εξειδικεύτηκε στην χειρουργική του πολέμου. Έχει σπουδάσει σε πανεπιστήμια στην Αλγερία, τη Γαλλία και την Αίγυπτο. Εκ μέρους του Ερυθρού Σταυρού όπου εργάζονταν, ταξίδευε από την Κένυα, όπου βρίσκονταν η βάση της ομάδας του, σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, προκειμένου να δημιουργήσει και να συντηρήσει νοσοκομεία εκστρατείας σε χώρες όπως το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Σομαλία.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘80 ήταν ο μοναδικός γιατρός στο στρατόπεδο προσφύγων Shatila στη Βηρυτό, όπου έμεναν οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Λίβανο. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1996, ήταν ο επικεφαλής ενός νοσοκομειου του Ερυθρού Σταυρού στην Τσετσενία, όταν έξι συνάδερφοι του βρήκαν τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που έχει ζήσει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας.

Από το 1999 μέχρι και το 2006 διετέλεσε επικεφαλής της χειρουργικής μονάδας του Ερυθρού Σταυρού. Σήμερα εξακολουθεί να συνδράμει στις αποστολές του οργανισμού, προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος χειρουργικής. Ως ακαδημαϊκός διδάσκει Ιατρική των Καταστροφών και Χειρουργική Τραύματος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γιώργος Σαρρής, Καρδιοχειρουργός

O πρωτοπόρος Έλληνας καρδιοχειρουργός που εκτυπώνει καρδιές σε 3D. Έπειτα από μία επιτυχημένη πορεία σε μεγάλα ιατρικά κέντρα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο παιδο-καρδιοχειρουργός Γιώργος Σαρρής, επέστρεψε στην Ελλάδα το 1997 θέλοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τόπο που αγαπά. Έκτοτε έχει χειρουργήσει περισσότερα από 3.000 ελληνόπουλα μπαίνοντας για τα καλά στις καρδιές τους, δίνοντάς τους νέα πνοή. Μετά από πολλές έρευνες o κ. Γιώργος Σαρρής, εκτυπώνει τρισδιάστατες παιδικές καρδιές, ένα ακριβές αντίγραφο του πάσχοντος οργάνου. Με αυτό τον τρόπο ο γιατρός μπορεί να δει επακριβώς την ανατομία της, να εντοπίσει το πρόβλημα και να οργανώσει με ακρίβεια τα βήματα της επέμβασης.