Video Poster

Βενετία, 8η Μέρα

Με δύναμη από την Αυστραλία

Δεν ξέρουμε αν η Σάνον Μέρφι κάνει την έκπληξη και πάρει κάποιο μεγάλο βραβείο, η Αυστραλή σκηνοθέτης πάντως ήρθε για να μείνει: Το σκηνοθετικό της ντεμπούτο “Babyteethπου βασίζεται στο δικό της ομότιτλο θεατρικό έργο, είναι μια σπαρακτική coming of age ιστορία που ξεκινά αινιγματικά (ένα παιδικό δόντι πέφτει μέσα σ' ένα ποτήρι με νερό - αργότερα καταλαβαίνεις γιατί) και τελειώνει με μια σκηνή που, χωρίς να αφήνεται στον εύκολο μελοδραματισμό αποκλείεται να σε αφήσει και με στεγνά μάτια. Στο ενδιάμεσο η ταινία πραγματεύεται δύσκολα θέματα, όπως ο καρκίνος σε εφηβική ηλικία, τα ναρκωτικά, η κοινωνική αποξένωση, ο θάνατος – αλλά και η αγάπη, εκείνη των γονιών προς την κόρη, του συζύγου προς τη γυναίκα του, της κόρης προς έναν νεαρό αρκετά μεγαλύτερο της. Η Μέρφι, με κάποιες εξαιρέσεις – σε κάποια σημεία η δραματική μουσική αποδυναμώνει τις σκηνές, όπως και οι τίτλοι σε κάθε σεκάνς - χειρίζεται με αυτοπεποίθηση το υλικό της, ενώ την κεντρική ηρωίδα ερμηνεύει με αξιοθαύμαστη ερμηνευτική ωριμότητα η Ελάιζα Σκάνλεν, γνωστή από την τηλεοπτική σειρά “Αιχμηρά Αντικείμενα”. Η Μέρφι είναι η δεύτερη γυναίκα σκηνοθέτης που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό φέτος (πέρυσι συμμετείχε μόνο μια, η συμπατριώτισσα της Τζένιφερ Κεντ).

 

Οσκαρικό υλικό

Στο φεστιβάλ συζητήθηκε ακόμα μία ταινία με θέμα τη σχέση μητέρας-παιδιού, το θρίλερ/δράμα “Madre” του Ροδρίγο Σορογόγιεν, στο Τμήμα Orizzonti.

Βασίζεται στο ομώνυμο 19λεπτο φιλμάκι με τ' οποίο ο Σορογόγιεν ήταν υποψήφιος φέτος για Βραβείο Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους και που είχε προκαλέσει μεγάλη αίσθηση με το εφιαλτικό θέμα του (μια μητέρα δέχεται κλήση από τον εξάχρονο γιο της που βρίσκεται σε διακοπές με τον πατέρα του και ο οποίος της λέει πως βρίσκεται μόνος του σε μια παραλία, με τον πατέρα του εξαφανισμένο, ενώ η μπαταρία του κινητού πρόκειται σε λίγο να σβήσει), αλλά και με τη σκηνοθεσία: Αυτό που εμείς βλέπουμε κι ακούμε είναι μόνο μια τεράστια έρημη ακτή, το βουητό των κυμάτων και η τηλεφωνική συνομιλία. Αυτήν την ιστορία λοιπόν ο  σκηνοθέτης τη μεταφέρει εδώ δέκα χρόνια αργότερα (τι έχει συμβεί στο μεταξύ;). Τη μητέρα υποδύεται η ίδια ηθοποιός που δάνεισε τη φωνή της στη μικρού μήκους, η εξαιρετική Μάρτα Νιέτο.

Με αφορμή την προβολή της ταινίας στη Βενετία, πήραμε αποκλειστικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις από τον σκηνοθέτη και τους δυο βασικούς πρωταγωνιστές και οι οποίες θα μεταδοθούν όταν το “Madre” κυκλοφορήσει στις αίθουσες από τη Rosebud .21, καθώς και από τα κινηματογραφικά κανάλια της COSMOTE TV.

 

Μια πρώτη γεύση μπορείτε να πάρετε εδώ:

“Η ιστορία βασίζεται σε αληθινό περιστατικό, ευτυχώς με αίσιο τέλος. Έτυχε σε μια φίλη μου. Μου είπε πως αυτά τα δυο λεπτά που ο γιος της ήταν μόνος του στην παραλία, μέχρι να επανεμφανιστεί ο μπαμπάς του, ήταν τα χειρότερα της ζωής της. Είπα μέσα μου, “εδώ έχουμε μια ταινία” (Σορογόγιεν).