Το Μεγάλο Αφιέρωμα του Μαρτίου | 1821 – Πρόσωπα της Ελευθερίας

«Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά»

Δανεισμένη από τον Albrecht von Haller -έναν σημαντικό Ελβετό γιατρό του 18ου αιώνα- η ρήση αυτή, που αναγράφεται από τον Ρήγα στο βιβλίο του «Φυσικής απάνθισμα» (Βιέννη, 1790), συμπυκνώνει μέσα της το πνεύμα των διαφωτιστών αλλά ταυτόχρονα συνομολογεί και τη δυναμική των αλλαγών μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου.

Σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, νέες γνώσεις, ιδέες, ανακαλύψεις, φιλοσοφικά ρεύματα, επαναστάσεις, οδηγούν συν τω χρόνω σε μια νέα τάξη πραγμάτων που στον ελλαδικό χώρο εκφράζεται με την Εθνεγερσία του 1821.

Καταιγιστικά τα γεγονότα της περιόδου αυτής, που καλύπτει το διάστημα από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και την ίδρυση του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Ανεξαρτησίας του Λονδίνου, το 1830.

Πίσω από τα γεγονότα όμως, τα πρόσωπα -τα εκ προοιμίου ελεύθερα πνεύματα- που με τα λόγια, τις πράξεις, τις ιδέες και τη δράση τους συμπαρέσυραν τον υπόδουλο ελληνισμό στη διεκδίκηση του απόλυτου αγαθού της ελευθερίας.

Γιάννης Μακρυγιάννης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ρήγας Βελεστινλής, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Ιωάννης Καποδίστριας.

Το Μεγάλο αφιέρωμα του μήνα δεν θα μπορούσε ποτέ μέσα σε πέντε μόνο Κυριακές να τιμήσει τα πολλά και σημαντικά πρόσωπα αυτού του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Οι πέντε όμως αυτές, τόσο σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες είναι απολύτως ικανές να αφυπνίσουν το σύνολο της μνήμης και του σεβασμού μας.