ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: «Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»

Υπήρξε ο πιο φοβερός πόλεμος που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Εκατομμύρια οι νεκροί που άφησε πίσω του. Ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες. Στα έξι χρόνια που διήρκησε, ταρακούνησε συθέμελα τις πιο βασικές αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού. Ακόμα και μετά το τέλος του, η σκιά του θα ακολουθούσε για πάντα τις ζωές των ανθρώπων που κατάφεραν να γλιτώσουν από το μένος του. 

Κάθε Κυριακή του Οκτωβρίου στις 21:00, απίστευτες προσωπικές ιστορίες, ανατριχιαστικές μαρτυρίες και συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναβιώνουν ξανά μέσα απ’ το αφιέρωμα μνήμης του COSMOTE HISTORY. Πέντε ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ μάς μεταφέρουν με μοναδικό τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής κι αποκαλύπτουν πέντε διαφορετικές όψεις του πολέμου.

Το ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και σκιές» μάς θυμίζει το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα των Γερμανών στην Ελλάδα. Το «Ένα τραγούδι για τον Αργύρη» ξετυλίγει την ιστορία του επιστήμονα Αργύρη Σφουντούρη που σε ηλικία 4 ετών έχασε τους γονείς του στη σφαγή του Διστόμου κι ως ενήλικας αφιέρωσε τη ζωή του στη διεκδίκηση των πολεμικών αποζημιώσεων. «Ο βρόμικος πόλεμος του Μουσολίνι» επιχειρεί να ρίξει φως στη μαζική εκτέλεση των ανδρών του χωριού Δομένικο από τον ιταλικό στρατό. Επίσης, στα πλαίσια του αφιερώματος, κάνουν πρεμιέρα η ολοκαίνουργια παραγωγή του COSMOTE TV «Αντιτορπιλικό Αδρίας» για το ομώνυμο πλοίο που δόξασε την Ελλάδα στον πόλεμο, καθώς κι η συμπαραγωγή «Το έπος των Ελλήνων στην Αλβανία» που παρουσιάζει την ηρωική αντίσταση και τη μεγαλειώδη νίκη των Ελλήνων στρατιωτών στα βουνά της Αλβανίας.

Ένα αφιέρωμα-φόρος τιμής σ’ όλους όσους «χάθηκαν» μέσα στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και μια αφορμή να ξανασκεφτούμε τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να έχει η υιοθέτηση μιας ιδεολογίας που βασίζεται στο μίσος.