ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: «ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»

Παναγία. Σχεδόν όλοι έχουμε ψιθυρίσει το όνομά της μπροστά σε κάποια δυσκολία. Μητέρα και προστάτισσα, είναι εκείνη που ενώνει τους πιστούς όλων των δογμάτων του χριστιανισμού, αποτελώντας ταυτόχρονα κοινό σημείο αναφοράς ακόμα και μεταξύ διαφορετικών θρησκειών. Μετά τον Χριστό, είναι το ιερό πρόσωπο που τιμάται περισσότερο από κάθε άλλο από τους ανθρώπους. Εκατοντάδες τα προσωνύμια που συνοδεύουν το όνομά της: Γλυκοφιλούσα, Εκατονταπυλιανή, Οδηγήτρια, Ακρωτηριανή, Γιάτρισσα, Ελευθερώτρια, Θαλασσινή… Χιλιάδες οι ναοί που χτίστηκαν για να τη δοξάσουν σ’ όλη την Ελλάδα.

Αιγαίο πέλαγος. Γέφυρα επικοινωνίας, κοιτίδα πολιτισμών, τόπος όπου ηγεμονεύουν η θάλασσα κι ο ήλιος. Τα νησιά του, ξακουστά σ’ όλο τον κόσμο για την ομορφιά τους. Και σε κάθε γωνιά τους, εκκλησίες αφιερωμένες στην Παναγία. Κάποιες είναι μεγαλοπρεπείς κι επιβλητικές, περιτριγυρισμένες από ολόκληρα φρούρια. Άλλες πάλι είναι ταπεινές και ήσυχες. Τις συναντούμε πότε στις εισόδους των λιμανιών να ατενίζουν το πέλαγος, πότε στην πλατεία της πρωτεύουσας του νησιού να γίνονται μέρος της καθημερινότητάς των ανθρώπων και πότε σκαρφαλωμένες πάνω σε βράχους, απομονωμένες σε δύσβατα υψώματα, ή κρυμμένες μέσα σε σπήλαια. Όλες τους, θαυματουργές. Καθεμία τους όμως και μια ιστορία μοναδική.

Κάθε Κυριακή του Αυγούστου στις 21:00 στο COSMOTE HISTORY, οι ιστορίες, τα θαύματα και τα μυστικά των Παναγιών του Αιγαίου έρχονται στο φως και συναντώνται με την ιστορία της Ελλάδας και την απίστευτη ομορφιά των νησιώτικων αιγαιοπελαγίτικων τοπίων. Μια ξεχωριστή γνωριμία με τα νησιά μας μέσα από τις Παναγίες τους, που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη σχέση των ανθρώπων με την πίστη και τη ζωή.