ΤΟΜΑΣ ΒΙNΤΕΡMΠΕΡΓΚ/ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ/ANOTHER ROUND

Υπάρχει μια θεωρία ότι γεννιόμαστε με ελαφρώς ελλιπή ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μας και ότι η μέθη σε καθημερινή βάση -σε συνετά επίπεδα τουλάχιστον- θα άνοιγε το μυαλό μας, θα μείωνε τα προβλήματά μας και θα αύξανε τη δημιουργικότητά μας. Όταν η θεωρία αυτή εξάψει την περιέργεια τεσσάρων φίλων, όλοι τους μεσήλικοι και βαριεστημένοι καθηγητές γυμνασίου, εκείνοι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα πείραμα που απαιτεί να διατηρούν μια ελαφρά κατάσταση μέθης καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Αν ο Τσώρτσιλ κέρδισε τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όντας μονίμως μεθυσμένος, ποιος ξέρει τι μπορούν να καταφέρουν μερικές γουλιές για τους ίδιους και τους μαθητές τους;

Αλλά, φυσικά, τα πράγματα δεν είναι σχεδόν ποτέ όπως φαίνονται.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, Τέσσερα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα Βραβείο Σεζάρ, καθώς και δεκάδες άλλα διεθνή σημαντικά βραβεία είναι ο απολογισμός της “σοδειάς” της πιο δημοφιλούς, μέχρι στιγμής, ταινίας του Τόμας Βίντερμπεργκ, αυτού του σπουδαίου Δανού σκηνοθέτη (Οικογενειακή Γιορτή, Το Κυνήγι), ο οποίος, με την υποψηφιότητα του στην κατηγορία σκηνοθεσίας στα φετινά βραβεία Όσκαρ συγκαταλέγεται πλέον στο πάνθεον των λιγοστών μη αγγλόφωνων δημιουργών που έχουν καταφέρει κάτι τέτοιο στην σχεδόν εκατόχρονη ιστορία του θεσμού. Το Another Round, όπως είναι ο πρωτότυπος τίτλος, ξεκίνησε σαν μια ταινία για το αλκοόλ και κατέληξε σε μια ωδή στην ίδια τη ζωή με αφορμή τον απρόσμενο, τραγικό θάνατο της δεκαεννιάχρονης κόρης του σκηνοθέτη σε αυτοκινητικό δυστύχημα λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα.

Στην τηλεοπτική συνέντευξη που μου έδωσε ο Τόμας Βίντερμπεργκ στις αρχές αυτού του χρόνου μέσω zoom λόγω πανδημίας, μιλάει για το αλκοόλ, τον Τσώρτσιλ, τη δύναμη της φιλίας, τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε, καθώς και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη που έχουμε – και – για τις ταινίες.

Ένα ακόμα ποτηράκι
Η ταινία ξεκίνησε σαν έρευνα γύρω από το αλκοόλ. Ήμουν ανέκαθεν εντυπωσιασμένος για το πόσοι μεγάλοι άνδρες στην ιστορία πέτυχαν τόσα πολλά, πιωμένοι! Σα να τους χάριζε το ποτό το επιπλέον κουράγιο και τη δημιουργικότητα που τους έλειπε. Για παράδειγμα, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, όταν έστειλε τόσους χιλιάδες πολίτες στον πόλεμο. Θα είχε πάρει αυτήν την απόφαση, αν δεν είχε πάρει σαμπάνια με το πρωινό του; Φυσικά, όλο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο αλκοολισμός έχει σκοτώσει, και συνεχίζει να σκοτώνει, τόσο κόσμο, να διαλύει οικογένειες, να απορρυθμίζει την κοινωνία. Με την ταινία αυτή προσπαθήσαμε να δείξουμε και τις δύο όψεις του νομίσματος.

Η ζωή τώρα αρχίζει
Το πιο σημαντικό στοιχείο στη ταινία είναι πως αυτή κατά βάθος εξυμνεί τη ζωή. Το να είσαι ζωντανός. Τέσσερις άντρες έχουν χάσει την όρεξή τους γι' αυτήν, παραπαίουν στη καθημερινότητα τους. Και, ξαφνικά, χάρη στο αλκοόλ, βλέπουν τη ζωή τους αλλιώς. Ξαναβρίσκουν τη χαμένη περιέργειά τους, την έμπνευση, το κουράγιο. Στην τελική, πόσα ζευγάρια γνωρίζουμε που έγιναν ζευγάρι χωρίς να έχουν πιει προηγουμένως;

Η φιλία
Οι τέσσερις πρωταγωνιστές της ταινίας είναι και κολλητοί μου φίλοι.
Με τον Μαντς (σ.σ. Μίκελσεν) ειδικά είμαστε γείτονες και κάθε πρωί κάνουμε μαζί γυμναστική.
Συνεργάζομαι πολύ στενά μαζί τους, τους γνωρίζω καλά κι αυτό σημαίνει πως μπορώ και να τους ωθήσω να υπερβούν τα ερμηνευτικά τους όρια, την “ασφαλή περιοχή” τους. Κι εκείνοι το κάνουν. Το έκαναν κι εδώ, ακριβώς γιατί με εμπιστεύονται.
 

Ανάλογα με την οπτική γωνία
Ο τωρινός κόσμος μας, λόγω πανδημίας, είναι ένας κόσμος περιορισμών, άρα και μια μια terra incognita για ένα φιλμ που είναι αφιερωμένο στη ζωή και την ελευθερία. Ή θα το αγκαλιάσει ο κόσμος ή θα του φανεί εντελώς άσχετο με την πραγματικότητα. Πραγματικά, δεν ξέρω (σ.σ. Τελικά αποδείχτηκε το πρώτο: Πέρα από την κριτική αναγνώριση, η ταινία ήταν κι ένα από τα μεγαλύτερα box office hits στη Δανία).


* Το ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ (ANOTHER ROUND) κυκλοφορεί στις αίθουσες από την 1η Ιουλίου 2021, σε διανομή Rosebud.21