Εκπαιδευτική Ρομποτική

 

Η COSMOTE στηρίζει τη διάδοση και καθιέρωση της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα. Ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, η COSMOTE επιδιώκει την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των παιδιών στη χώρα μας μέσω της εκπαιδευτικής ρομποτικής. Επενδύει στους νέους και συμβάλει σε ένα καλύτερο αύριο, με όχημα την τεχνολογία και καινοτομία.

Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο S.T.E.M. (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Με τη συνδυαστική χρήση της επιστήμης, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες και, παράλληλα, αναπτύσσεται η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές

Η COSMOTE στηρίζει για τρίτη συνεχή χρονιά, Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές, που διοργανώνει ο WRO Hellas και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:

  • 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού (8-12 ετών) με θέμα «Οχήματα και μεταφορές του αύριο»
  • 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Γυμνασίου (13-15 ετών) με θέμα «Η πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου»
  • 1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Λυκείου (16-18 ετών) με θέμα «Πράσινη Ενέργεια & Επιχειρηματικότητα».

Ο Τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, στις 18 Μαρτίου 2017 στο ΟΑΚΑ, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο αφού σημείωσε ρεκόρ συμμετοχής από όλη την Ελλάδα.
Περισσότεροι από 1.100 μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, που συμμετείχαν σε 256 ομάδες δούλεψαν με πάθος και ενθουσιασμό και παρουσίασαν με την υποστήριξη των προπονητών-καθηγητών τους εκπληκτικές ρομποτικές κατασκευές δείχνοντας τον δρόμο για το μέλλον,

Οι νικητές του Τελικού Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής είναι:

Ομάδες Δημοτικού
1η θέση: Η ομάδα SmartRobots από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης δημιούργησε ένα έξυπνο λεωφορείο χωρίς οδηγό, που γνωρίζει που πρέπει να κάνει στάσεις μέσα στην πόλη.
2η θέση: Η ομάδα Master Builder από το 7ο Δημοτικό Αγρινίου κατασκεύασε ένα αιωρούμενο τραίνο.
3η θέση: Οι Robo Rails από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα παρουσίασαν τις σιδηροδρομικές γραμμές του μέλλοντος.

Ομάδες Γυμνασίου
1η θέση: Η ομάδα Ν1 από Γυμνάσια της Πάτρας κατασκεύασε το ρομποτάκι που διένυσε πιο γρήγορα την πίστα «Πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
2η θέση: Οι AIRGears από την Θεσσαλία.
3η θέση: Οι Teamwork Dream από την Δυτική Ελλάδα.

Ομάδες Λυκείου
1η θέση (ισοψηφία): Οι Fargrobs από το 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων & οι Minders από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση. Οι Fargrobs κατασκεύασαν έναν καινοτόμο ρομποτικό εξερευνητή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, τροφοδοτώντας αγροτικές καλλιέργειες. Οι Minders δημιούργησαν μία «σημαδούρα» που αξιοποιεί την κυματική ενέργεια, μετατρέποντάς την σε ηλιακή.
2η θέση: Οι Robotilus Team από την Ελληνογερμανική Αγωγή κατασκεύασαν μία αυτόνομη υδροκινητήρια μονάδα παροχής ενέργειας σε μικρούς οικισμούς.
3η θέση: Οι KickPumps από το 2ο Γενικό Λύκειο Θήβας χρησιμοποίησαν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτοματισμούς στις καλλιέργειες

Συνολικά στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής συμμετείχαν σχεδόν 3.500 μαθητές σε 730 ομάδες από ολόκληρη την χώρα, ενώ στην πορεία για τον τελικό της Αθήνας πραγματοποιήθηκαν 45 ενημερωτικά workshops για εκπαιδευτικούς και προπονητές.

Στιγμιότυπα από τον Τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής μπορείτε να δείτε στο παραπάνω video.


9ος Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Ολυμπιάδα Ρομποτικής

Ξεκίνησε ο 9ος Εθνικός Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που οδηγεί στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad) και διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας (WRO Hellas) με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Μαθητές από όλη τη χώρα θα διαγωνιστούν στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας σύνθετης και εξελιγμένης ρομποτικής κατασκευής με θέμα «Ρομπότ για την βιώσιμη ανάπτυξη» (Sustainabot). Κατά τη διάρκεια του Εθνικού Διαγωνισμού οι ομάδες θα διαγωνιστούν αρχικά στους περιφερειακούς διαγωνισμούς για να προκριθούν και να φτάσουν στον τελικό. Οι νικητές του τελικού θα συμμετάσχουν στην ελληνική αποστολή για την Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Φέτος η κορυφαία διοργάνωση για την επιστήμη, την τεχνολογία και την εκπαίδευση, θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στην Κόστα Ρίκα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον 9ο Εθνικό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και δηλώσεις συμμετοχής έως 30 Μαΐου 2017 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.wrohellas.gr.

Ποιες είναι οι άλλες δράσεις του Ομίλου ΟΤΕ για την υποστήριξη της εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων; Ποια ήταν η συνολική κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ, το 2015; Για να μάθεις κάνε κλικ εδώ