Υποστήριξη της Εκπαίδευσης

Η εκπαίδευση και η ανάπτυξη «τεχνολογικών» δεξιοτήτων είναι απαραίτητη, τόσο για τους νέους, όσο και για άτομα όλων των ηλικιών. Ο ΟΤΕ και η COSMOTE, υλοποιούν και στηρίζουν προγράμματα και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την κατάρτιση των νέων.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν, υλοποιούν και συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων της χώρας, με στόχο:

α) να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές προκλήσεις,
β) να προετοιμαστούν για την επαγγελματική και προσωπική τους εξέλιξη,
γ) και να αξιοποιήσουν τις απεριόριστες δυνατότητες της τεχνολογίας και της κοινωνίας και της πληροφορίας.

Ταυτόχρονα, στηρίζουν την Ακαδημαϊκή Κοινότητα και τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας, μέσω δράσεων για την παροχή στήριξης σε επίπεδο έρευνας, τη σύνδεσή τους με την επιχειρηματική αγορά, την προσέλκυση ταλέντων και την παροχή υποτροφιών. Επιπλέον, με επίκεντρο την εκπαίδευση των παιδιών και των νέων, ιδιαίτερα στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, ο ΟΤΕ υλοποιεί ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις, για παιδιά όλων των ηλικιών, στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ.

Προγράμματα Υποτροφιών - Μαθητικοί Διαγωνισμοί - Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2014
Πρόγραμμα Εταιρεία Συνεισφορά

Πρόγραμμα Υποτροφιών OTE- COSMOTE: για φοιτητές που αντιμετωπίζουν οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες

OTE-COSMOTE

Διάθεση 50 Υποτροφιών και Τιμητικών Διακρίσεων (20 Υποτροφίες-πλήρης υποστήριξη των φοιτητών καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους και 30 Τιμητικές Διακρίσεις, ως αναγνώριση της επιτυχημένης προσπάθειας των φοιτητών)

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Παιδιά Δημοτικού

ΟΤΕ-COSMOTE

• Παροχή οικονομικής στήριξης για την υλοποίηση του διαγωνισμού

• Κάλυψη κόστους συμμετοχής 150 ομάδων

• Δωρεάν διάθεση των δώρων στις 3 νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού

• Προβολή του διαγωνισμού από τα κανάλια του ΟΤΕ TV

OTE - COSMOTE Graduate Trainee Program

ΟΤΕ-COSMOTE

10 ταλαντούχοι απόφοιτοι πανεπιστημίων σε μεταπτυχιακό επίπεδο θα συμμετάσχουν στο 18μηνο πρόγραμμα

Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο

ΟΤΕ-COSMOTE

• Παροχή οικονομικής στήριξης για την υλοποίηση του προγράμματος

• Δωρεάν διάθεση τεχνολογικού εξοπλισμού του προγράμματος

Πρόγραμμα Υποτροφιών Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής: φοιτητές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη (Ελλάδα, Αλβανία και Ρουμανία) λαμβάνουν υποτροφίες για σπουδές στο Κολέγιο «Δημήτρης Περρωτής», στους τομείς του αγροτουρισμού, της βιομηχανίας τροφίμων και της προστασίας του περιβάλλοντος

OTE-COSMOTE

Υποστήριξη υποτροφιών 3 φοιτητών

Διαγωνισμοί Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας («Ο ΘΑΛΗΣ», «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», Πανελλήνιος διαγωνισμός για μαθητές Δημοτικού)

ΟΤΕ-COSMOTE

Στήριξη των 4 Πανελλαδικών Διαγωνισμών με συμμετοχή πάνω από 95.000 μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Υποτροφίες του Τμήματος Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

ΟΤΕ-COSMOTE

Στήριξη υποτροφιών 2 αριστούχων μεταπτυχιακών φοιτητών

8η Μαθητική Ολυμπιάδα Νέων Νοτιοανατολικής Ευρώπης- SEEMOUS 2014

OTE- COSMOTE

Ενίσχυση της Ελληνικής Συμμετοχής στην Ολυμπιάδα που διεξήχθη στη Ρουμανία

Εργασιακή Εμπειρία για Φοιτητές και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων

ΟΤΕ-COSMOTE

• Πρακτική άσκηση 748 φοιτητών στον Όμιλο ΟΤΕ

• 180 μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα Επισκέψεων Φοιτητών της COSMOTE

Πρόγραμμα Επαναδιάθεσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

ΟΤΕ-COSMOTE

Προσφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλου τεχνολογικού εξοπλισμού σε σχολεία και ΜΚΟ

18ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός «ΛΥΣΙΑΣ»

ΟΤΕ

• Παροχή οικονομικής στήριξης για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού

• Διάθεση δώρων για τους 12 νικητές του διαγωνισμού

• Φιλοξενία της πλατφόρμας του ΛΥΣΙΑ στον server του ΟΤΕ

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ

ΟΤΕ

Διοργάνωση μουσειο-παιδαγωγικών προγραμμάτων με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες και επίκεντρο το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια, που προσφέρονται δωρεάν στο κοινό και σε σχολικές ομάδες

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μαθητικών Εντύπων της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

COSMOTE

Διάθεση δώρων για 15 νικητές του διαγωνισμού

Στην ενότητα Ευαισθητοποίηση Κοινού παρουσιάζονται πληροφορίες για δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης μαθητών.

Πρόγραμμα Υποτροφιών OTE-COSMOTE 2014

Με το θεσμό των Υποτροφιών να συμπληρώνει την 13η χρονιά υλοποίησής του, το 2014, 20 Υποτροφίες και 30 Τιμητικές Διακρίσεις απονεμήθηκαν σε 50 νέους και νέες, λαμβάνοντας σημαντική βοήθεια για τις σπουδές τους, συνολικής αξίας €374.360. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο θεσμός των Υποτροφιών ενισχύθηκε για το 2014, με την αύξηση του αριθμού των Τιμητικών Διακρίσεων και του ποσού που αντιστοιχεί σε καθεμία από αυτές.

Ειδικότερα, εντός του 2014, απονεμήθηκαν σε πρωτοετείς φοιτητές για την εισαγωγή τους σε Ιδρύματα Πανεπιστημιακού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, 20 Υποτροφίες ύψους €15.280 και 30 Τιμητικές Διακρίσεις ύψους €2.292 η καθεμία. Από το 2002, που θεσπίστηκε το πρόγραμμα των Υποτροφιών, έχουν απονεμηθεί συνολικά 166 υποτροφίες και 313 Τιμητικές Διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα €2,94 εκατ. Το 2014, πάνω από 1.500 φοιτητές εκδήλωσαν ενδιαφέρον και, τελικά, πάνω από 1.000 φοιτητές υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής. Εκτός από το χρηματικό βραβείο, οι Υπότροφοι και οι Διακριθέντες για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, έλαβαν επίσης δωρεάν σύνδεση OTE Double Play 24Mbps απεριόριστα Plus, κινητά τηλέφωνα με δωρεάν πάγιο για το COSMOTE ΚαρτοΣυμβόλαιο Student, σε συνδυασμό με δωρεάν πάγιο για το COSMOTE Internet On The Go Student, για διάστημα ίσο με την επίσημη διάρκεια φοίτησης της κάθε σχολής, δωρεάν υπηρεσίες OTE TV Full Pack για ένα χρόνο, καθώς και tablet.

1) Νόμιμοι φόροι, τέλη, κρατήσεις, και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη απαιτείται για τη λήψη της κάθε υποτροφίας, θα βαρύνει τον κάθε ένα δικαιούχο αυτής ξεχωριστά. Tο καθαρό ποσό θα καταβληθεί σε κάθε υπότροφο σε τρεις (3) ισόποσες δόσεις.
2) Νόμιμοι φόροι, τέλη, κρατήσεις, και οποιαδήποτε άλλη δαπάνη απαιτείται για τη λήψη κάθε τιμητικής διάκρισης, θα βαρύνει τον κάθε ένα δικαιούχο ξεχωριστά. Το καθαρό ποσό της τιμητικής διάκρισης θα καταβληθεί εφάπαξ, εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος.

Υποστήριξη Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Παιδιά Δημοτικού

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE χορήγησαν τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Δημοτικού, που διοργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός WRO Hellas, με την πολύτιμη βοήθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής (ΠΕΚΑΠ), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ο διαγωνισμός με θέμα «Η δική μου πόλη», για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών από όλη την Ελλάδα, ξεκίνησε στα τέλη Οκτωβρίου 2014, και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2015. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη του ταλέντου, της φαντασίας και των επιστημονικών δεξιοτήτων των παιδιών, μέσα από τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής-μοντέλου.

Στο πλαίσιο της χορηγίας αυτής, ο ΟΤΕ και η COSMOTE ανέπτυξαν μια σειρά δράσεων προβολής και επικοινωνίας του διαγωνισμού, ενώ χορηγός επικοινωνίας του προγράμματος ήταν ο ΟΤΕ TV. Μεταξύ άλλων, οι δύο εταιρείες κάλυψαν τα έξοδα 150 συμμετοχών, ενώ προσέφεραν και τα έπαθλα των νικητριών ομάδων.

O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για τη διάδοση της νέας εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) και την ένταξή της στο σύστημα διδασκαλίας και εκπαίδευσης μαθητών στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα Επαναδιάθεσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Για 9η συνεχόμενη χρονιά, ο ΟΤΕ και η COSMOTE συνέχισαν να συνεισφέρουν στον τεχνολογικό εξοπλισμό σχολείων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, μέσω του «Προγράμματος Επαναδιάθεσης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών». Πιο συγκεκριμένα, οι δύο εταιρείες έχουν διαθέσει 125 ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο τεχνολογικό εξοπλισμό, τα τελευταία δύο χρόνια. Πέρα από την κοινωνική συνεισφορά, η συγκεκριμένη δράση συμβάλει και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς οι υπολογιστές που διατίθενται επαναχρησιμοποιούνται από τους φορείς που τους λαμβάνουν, με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρήση των πρώτων υλών και η δημιουργία ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Πρωτοβουλία «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο»

Το πρόγραμμα «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο» ξεκίνησε να υλοποιείται το 2012, στο Δήμο Ηλιούπολης, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «50και Ελλάς». Με το πρόγραμμα αυτό, ο ΟΤΕ και η COSMOTE επιδιώκουν την προώθηση της δια βίου μάθησης και την ενίσχυση της προσβασιμότητας στον ψηφιακό κόσμο ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω, στόχος που εντάσσεται στη στρατηγική εταιρικής υπευθυνότητας, για τη στήριξη της εκπαίδευσης και την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος.

Το πρόγραμμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα, για την εκμάθηση βασικών γνώσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών και τη χρήση του διαδικτύου, σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, χωρίς προηγούμενη σχετική εμπειρία. Επίσης, προσφέρονται δίωρα και τετράωρα σεμιναριακά προγράμματα τεχνολογιών αφής με smartphones και tablets, αλλά και εκμάθησης skype και μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, κ.λπ.). Ο ΟΤΕ και η COSMOTE διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως μονάδες Η/Υ, smartphones και tablets και αναλαμβάνουν την τεχνική υποστήριξη του προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους 2013-2014 (2η χρονιά υλοποίησης), οργανώθηκαν 24 τμήματα εκμάθησης Η/Υ-Διαδικτύου στα οποία συμμετείχαν περίπου 20 άτομα ανά τμήμα. Κάθε τμήμα παρακολούθησε μαθήματα δυο φορές την εβδομάδα, από δυο ώρες κάθε φορά, για διάστημα 6 εβδομάδων (συνολικά 24 ώρες). Πραγματοποιήθηκαν επίσης 76 ώρες σεμιναριακών μαθημάτων. Εκπαιδεύτηκαν περίπου 480 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 64 έτη. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν εντυπωσιακή, με το 88% των συμμετεχόντων να ολοκληρώνουν το πρόγραμμα χωρίς απουσίες.

Την τρίτη χρονιά υλοποίησης (2014-2015), το πρόγραμμα επεκτείνεται και στο Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Οι τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις του ανθρώπου, στην προσπάθειά του να ξεπεράσει τα εμπόδια του χώρου και του χρόνου, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, συνθέτουν το πανόραμα της Συλλογής του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, το μοναδικό στο είδος του και μεταξύ των λίγων μουσείων τεχνολογίας στην Ελλάδα. Λειτουργεί από το 1990 και η συλλογή του περιλαμβάνει πάνω από 4.500 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό. Μεταξύ άλλων, εκτίθενται αυθεντικά τηλέφωνα, μορσικοί τηλέγραφοι, συστήματα ασύρματης επικοινωνίας, συσκευές τηλεφωτογραφίας, telex, οπτικές ίνες, συλλογή παλαιών τηλεγραφημάτων, το πρώτο ελληνικό τηλεοπτικό studio και η εξέλιξη της κινητής τηλεφωνίας. Στις βασικές δραστηριότητες του μουσείου εντάσσεται το πρόγραμμα καθημερινών ξεναγήσεων σε σχολικές ομάδες και μεμονωμένους επισκέπτες. Παράλληλα, διοργανώνει μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα με αντικείμενο τις τηλεπικοινωνίες και επίκεντρο το παιδί, τον έφηβο και την οικογένεια.

Κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Αύγουστος 2014, το Μουσείο δέχτηκε συνολικά 12.129 επισκέπτες, σημειώνοντας σταθερή άνοδο. Την περίοδο αυτή, το Μουσείο υλοποίησε εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, ανά κατηγορία και ηλικιακή ομάδα κοινού και πραγματοποίησε ξεναγήσεις, εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως:

  • Ξενάγηση «Από τις Τηλεπικοινωνιακές επινοήσεις των αρχαίων Ελλήνων στον δορυφόρο και την κινητή τηλεφωνία…»: 7.563 επισκέπτες
  • Εικαστικά Εργαστήρια για γονείς και παιδιά 5-10 ετών ( «Τηλεφωνούλης, Δορυφοράκιας, Φρυκτωρίδης, ο Καπετάν Θαλής στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών», «Μάντεψε τι είναι»): 1.195 γονείς και παιδιά
  • Τεχνολογικό Εργαστήρι «Εξερευνητής στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών», για παιδιά 8-13 ετών: 1.500 μαθητές
  • «Ενημερωτικές Συναντήσεις για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»: 243 μαθητές
  • «Η Φάρμα του Διαδικτύου», θεατρική παράσταση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο: 943 μαθητές
  • Πρωτότυπες δράσεις για γονείς με παιδιά 7-14 ετών «Σχολικός Εκφοβισμός, Μαθησιακές Δυσκολίες, Εφηβεία»: 685 επισκέπτες
  • Οκταήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις, πειράματα, εργαστήρια τέχνης και ειδικές ξεναγήσεις που απευθύνονταν σε όλη την οικογένεια, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων: 300 άτομα
  • Δύο κινητές εκθέσεις, «Από το μορσικό τηλέγραφο στο κόκκινο τηλέφωνο», στο κέντρο διάδοσης επιστημών και μουσείο τεχνολογίας «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη (Απρίλιος – Αύγουστος 2014) και «Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες Τηλεπικοινωνιών» στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Δεκέμβριος 2013): πάνω από 8.000 επισκέπτες

Αν και η πλειοψηφία των επισκεπτών του Μουσείου είναι σχολεία, μέσω της οργάνωσης ειδικών εκδηλώσεων και καινοτόμων προγραμμάτων, την περίοδο Σεπτέμβριος 2013 – Αύγουστος 2014, ο αριθμός των μεμονωμένων επισκεπτών αποτελεί πλέον το 13% του συνόλου των επισκεπτών.

Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, είναι μέλος του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων – Ελληνικό Τμήμα), της CECA (Διεθνής Επιτροπή Εκπαίδευσης και Πολιτιστικής Δράσης) και της CIMUSET (Διεθνής Επιτροπή Μουσείων και Συλλογών Επιστήμης και Τεχνολογίας).

Εργασιακή Εμπειρία για Φοιτητές και Ανάπτυξη Δεξιοτήτων

Μέσα στο 2014, ο ΟΤΕ και η COSMOTE έδωσαν την ευκαιρία σε 748 φοιτητές (ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΙΕΚ) να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, κάνοντας πρακτική άσκηση στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον του Ομίλου ΟΤΕ.

Για τους φοιτητές που ξεκινούν την καριέρα τους, ο ΟΤΕ και η COSMOTE θεωρούνται ως μια εξαιρετική ευκαιρία απασχόλησης. Οι εταιρείες προσφέρουν στους φοιτητές την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους σε ένα πραγματικό εργασιακό περιβάλλον, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, να εκπαιδευτούν κατά τη διάρκεια της εργασίας (on-the-job) και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να έχουν καλύτερη απόδοση στο μέλλον. Περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην ενότητα Ανθρώπινο Δυναμικό.

Στο ίδιο πνεύμα, η COSMOTE συνέχισε το πρόγραμμα Επισκέψεων Φοιτητών, στο πλαίσιο του οποίου, 180 μαθητές και σπουδαστές από 4 σχολεία, ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέφθηκαν την εταιρεία για να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού, τεχνολογίας και επιστήμης, καθώς και για να ενημερωθούν σχετικά με την τεχνολογία των Σταθμών Βάσης και τις λειτουργίες της εταιρείας.

OTE- COSMOTE Graduate Trainee Program

Το Δεκέμβριο του 2014, ανακοινώθηκε η υλοποίηση του πρώτου «ΟΤΕ-COSMOTE Graduate Trainee Program». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προσέλκυσης ταλέντων, έως 28 ετών, κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών, με πάθος και δυναμική προσωπικότητα, που θα ξεχωρίσουν μετά από εκτεταμένη και απαιτητική διαδικασία επιλογής. Περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην ενότητα Ανθρώπινο Δυναμικό.