Συνεισφορά στην Ευημερία και τη Βιωσιμότητα των Τοπικών Κοινωνιών

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE επιδιώκουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της βιωσιμότητας των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Η προσέγγιση των δύο εταιρειών είναι διττή: από τη μια πλευρά προσπαθούν να ανταποκρίνονται στα αιτήματα τοπικών κοινωνιών και από την άλλη, ως πρωταρχική τους ευθύνη, θεωρούν την προστασία των τοπικών κοινωνιών από κάθε αρνητικό αντίκτυπο που ενδέχεται να έχει η δραστηριότητά τους, κυρίως όσον αφορά σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Με στόχο την προστασία και υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, ο ΟΤΕ και η COSMOTE προσπαθούν, στο βαθμό που είναι δυνατό, να μετρούν τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις της λειτουργίας και των δράσεών τους στις τοπικές κοινωνίες.

Όλες οι πιθανές επιπτώσεις που συνδέονται με τις δραστηριότητες του ΟΤΕ και της COSMOTE, εξετάζονται μέσω των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες καταρτίζονται και υποβάλλονται προς έγκριση, από τις δύο εταιρείες, στις αρμόδιες αρχές. Η δημόσια διαβούλευση αποτελεί ένα από τα στάδια της διαδικασίας αδειοδότησης και τα σχόλια που λαμβάνονται, τυγχάνουν της δέουσας προσοχής.

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE επιθυμούν την εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών σε όλες τις δραστηριότητές τους, καθώς και τη διατήρηση και την επέκταση της παρουσίας τους στις τοπικές κοινωνίες όλης της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αναπτύξει ειδικό Τμήμα, το Τμήμα Community Relations (Τμήμα Σχέσεων με τις Τοπικές Κοινωνίες, της Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ), μέσω του οποίου, οι εταιρείες αναλύουν και αξιολογούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Στη συνέχεια σχεδιάζουν και υλοποιούν συγκεκριμένα προγράμματα χορηγιών για τη υποστήριξή τους, τα οποία αφορούν στην οικονομική ενίσχυση τοπικών φορέων, αθλητικών συλλόγων, πολιτιστικών δρώμενων κ.λπ.

Επίσης, ο ΟΤΕ και η COSMOTE διοργανώνουν και υλοποιούν σεμινάρια κατάρτισης για θέματα κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, καθώς και για το ρόλο των τηλεπικοινωνιών στη σύγχρονη εποχή. Τα σεμινάρια αυτά, απευθύνονται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φοιτητές, συλλόγους, τοπικές κοινωνίες και δήμους. Μέχρι στιγμής, πάνω από 5.530 κάτοικοι 30 πόλεων σε όλη την Ελλάδα, έχουν παρακολουθήσει τα σεμινάρια αυτά.

Επιπλέον, το 2014, ο ΟΤΕ, μέσω των 2 Τεχνικών Περιφερειών του (Βορείου και Νοτίου Ελλάδος) εργάστηκε για την τεχνική υποστήριξη των παρεχόμενων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών της εταιρείας, σε τοπικό επίπεδο. Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους κατά τόπους φορείς, οργανισμούς, υπηρεσίες, επιχειρησιακούς και οικιακούς πελάτες, με στόχο τον εντοπισμό των πρόσθετων αναγκών των τοπικών κοινωνιών. Οι ανάγκες αυτές λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της λειτουργίας και του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας.

Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο ΟΤΕ και η COSMOTE καλύπτουν σχεδόν το 100% των αναγνωρισμένων αναγκών των τοπικών κοινωνιών, ενώ περίπου το 10% των προγραμμάτων αφορά στην αντιμετώπιση αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων των τοπικών κοινωνιών.

Προγράμματα στην Περιφέρεια

Το 2014, ο ΟΤΕ και η COSMOTE στήριξαν περαιτέρω τις τοπικές κοινωνίες, αυξάνοντας κατά 15% τις δαπάνες για την υλοποίηση σχετικών δράσεων, σε σχέση με το 2013, ενώ στήριξαν και τους κατοίκους περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες εκκλήσεις των τοπικών κοινωνιών, για συμβολή στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων της Ελληνικής Περιφέρειας και στη βιωσιμότητα της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, ο ΟΤΕ και η COSMOTE, μέσα στο 2014, επέλεξαν να υποστηρίξουν 104 δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Παρατίθενται ενδεικτικά κάποιες από αυτές.

Διοργάνωση-Εκδήλωση  Εταιρεία Περιγραφή/Αντίκτυπος

«O Μύλος των Ξωτικών», Τρίκαλα.

OTE-COSMOTE 

Ο ΟΤΕ και η COSMOTE στήριξαν για 4η χρονιά, τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Τρικάλων, με τίτλο «Ο Μύλος των Ξωτικών». Πάνω από 500.000 μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται το Χριστουγεννιάτικό θεματικό πάρκο, κάθε χρόνο.

«Μερκούρεια»-Δήμος Νεάπολης-Συκεών (Θεσσαλονίκη)

ΟΤΕ-COSMOTE

O ΟΤΕ και η COSMOTE χορήγησαν, για ακόμα μία χρονιά, το μεγαλύτερο θεσμό της Βορείου Ελλάδας που συγκεντρώνει, εδώ και 19 συναπτά έτη, το ενδιαφέρον του κοινού. Ο συγκεκριμένος θεατρικός θεσμός φιλοξενεί κάθε χρόνο τις καλοκαιρινές παραγωγές των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. της χώρας, καθώς και τις δυο κρατικές σκηνές, το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος.

Διεθνείς Αγώνες Σκακιού στην Κρήτη

ΟΤΕ-COSMOTE

Τους Διεθνείς Αγώνες Σκακιού, που τελούνται κάθε καλοκαίρι στο Ρέθυμνο και τα Χανιά, υποστήριξαν και το 2014, ο ΟΤΕ και η COSMOTE.

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Αίγινας

ΟΤΕ 

Τα τελευταία 9 χρόνια, ο ΟΤΕ αποτελεί το βασικό χορηγό του Διεθνούς Φεστιβάλ Αίγινας, που διοργανώνεται από το 2006.

«Αρμάτα» , Σπέτσες

COSMOTE

Η COSMOTE, για 5η χρονιά, στήριξε τις εορταστικές εκδηλώσεις που συνδυάζουν τον εορτασμό της Παναγίας της Αρμάτας και της επετείου της ναυμαχίας της 8ης Σεπτεμβρίου 1822.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Ξάνθη

COSMOTE

Από το 2009 μέχρι το 2014, η COSMOTE συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με σκοπό τη δημιουργία εργαστηρίου πληροφορικής, για άτομα με ειδικές ανάγκες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ)

COSMOTE

Η COSMOTE, συνεχίζοντας τη στήριξη της ΕΟΔ, με σκοπό την κάλυψη αναγκών διάσωσης πληγέντων από φυσικές καταστροφές, παρείχε δωρεάν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες (κάρτες SIM) για τα επιχειρησιακά της κέντρα συντονισμού και διάσωσης σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Πάτρα, Κω και Ηράκλειο.

11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νάουσας.

COSMOTE

Η COSMOTE, για 2η χρονιά, στήριξε το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Νάουσα. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει την προβολή 215 ταινιών από 50 χώρες.

«Αισχύλεια»

COSMOTE 

Η COSMOTE, για πρώτη φορά, υποστήριξε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τίτλο «ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ», που προβάλλουν την ιστορία της Ελευσίνας και διοργανώνονται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελευσίνας.

1ο Διεθνές Συμπόσιο με τίτλο «Water Wastewater and Environment: Traditions and Culture»

COSMOTE

Η COSMOTE, χορήγησε το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Νερού με τίτλο «Water Wastewater and Environment: Traditions and Culture». Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας για το νερό.

Στήριξη Πληγέντων από Φυσικές Καταστροφές

Το 2014, ο ΟΤΕ και η COSMOTE, στάθηκαν στο πλευρό των πληγέντων από το σεισμό, στις περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, συμβάλλοντας στην κάλυψη των αυξημένων αναγκών των συνδρομητών τους για επικοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, η COSMOTE παρείχε δωρεάν όλες τις κλήσεις ομιλίας προς όλα τα εθνικά δίκτυα σταθερής και κινητής, προσφέροντας καθημερινά 1500 λεπτά επιπλέον του προγράμματος, σε όλους τους οικιακούς και εταιρικούς συνδρομητές συμβολαίου, καρτοσυμβολαίου, καρτοκινητής, για την περίοδο 29/01/2014 μέχρι και 28/02/2014, ενώ παράλληλα είχε διακόψει τις διαδικασίες φραγής λόγω οφειλών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΟΤΕ παρείχε δωρεάν τα πάγια τέλη σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας, internet και τηλεόρασης ΟΤΕ TV, για το διάστημα από 26/01/2014 έως και 28/02/2014, για όλους τους οικιακούς και εταιρικούς πελάτες με διεύθυνση κατοικίας/έδρα στο Νομό Κεφαλονιάς. Επιπλέον, όσοι πελάτες αιτήθηκαν προσωρινή διακοπή της τηλεφωνικής τους σύνδεσης μέχρι 31/03/2014, δεν χρεώθηκαν τα πάγια τέλη για όλο το διάστημα που η σύνδεσή τους βρισκόταν σε προσωρινή διακοπή (έως 6 μήνες) και δεν χρεώθηκαν το τέλος για την αποκατάσταση διακοπής της σύνδεσης μέχρι 30/09/2014. Τέλος, δεν χρεώθηκαν τα τέλη μεταφοράς γραμμής από τα ακατάλληλα για χρήση κτίσματα, σε χώρους προσωρινής διαμονής, καθώς και στη συνέχεια από την προσωρινή στη μόνιμη διαμονή, έως το τέλος του 2014.