Ευαισθητοποίηση Κοινού

Η ενίσχυση της ευαισθητοποίησης πελατών OTE και COSMOTE ως προς τον περιορισμό του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και η υιοθέτηση σχετικών πρακτικών εκ μέρους τους, αποτελεί ένα σημαντικό στόχο της εφαρμοζόμενης περιβαλλοντικής πολιτικής. Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Παρέχονται ηλεκτρονικές υπηρεσίες (π.χ. OTE Video Conference, OTE Business Cloud, η υπηρεσία "yourbusiness.gr" για την ανάπτυξη εταιρικών ιστοσελίδων) που περιορίζουν την κατανάλωση χαρτιού, τις μετακινήσεις, κλπ.
  • Οι πελάτες του OTE και της COSMOTE έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν υπηρεσίες και συσκευές, μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop), που είναι διαθέσιμα στις ιστοσελίδες του ΟΤΕ και της COSMOTE.
  • Συνεχίστηκε ακόμα πιο εντατικά από τον ΟΤΕ και την COSMOTE το κοινό και διευρυμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης για μπαταρίες, μελάνια εκτυπωτή και τηλεφωνικές συσκευές (σταθερές και κινητές με τα αξεσουάρ τους), σε όλο το δίκτυο καταστημάτων OTE, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, που υλοποιείται από τον Ιούνιο 2013. Την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συμβολή όλων στην προστασία του περιβάλλοντος υπενθύμισαν οι δύο εταιρείες με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, μέσω στοχευμένων ενεργειών επικοινωνίας. Με ένα βίντεο ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό, ενημέρωσαν το κοινό και τους εργαζομένους του Ομίλου, για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της ανακύκλωσης, αλλά και για το πώς, μια μικρή προσπάθεια από τον καθένα, μπορεί να φέρει ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Η καμπάνια ήταν διαθέσιμη στις σελίδες facebook και youtube του OTE και της COSMOTE (facebook.com/cosmote, facebook.com/ote.gr, youtube.com/cosmote, www.youtube.com/otegr), καθώς και τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών.

Παράλληλα, ο ΟΤΕ και η COSMOTE συμμετέχουν ενεργά σε εκδηλώσεις που αναδεικνύουν και προωθούν την περιβαλλοντική υπευθυνότητα:

  • Το πρόγραμμα Ποδηλατοδράσεις. Με στόχο το ποδήλατο να γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών στις πόλεις, ο OTE και η COSMOTE υλοποιούν (από το 2012) το πρόγραμμα "Ποδηλατοδράσεις". Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου αναπτύσσονται οι κατάλληλες υποδομές για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στις καθημερινές μετακινήσεις (στάθμευση, κοινόχρηστα ποδήλατα, κλπ.), πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, και υποστηρίζονται πρωτοβουλίες / εκδηλώσεις όπως το φεστιβάλ ποδηλάτου (Bike Festival). Περισσότερες πληροφορίες παρουσιάζονται στην ενότητα Υποστήριξη του Αθλητισμού.
    Με στόχο την ενθάρρυνση της χρήσης του ποδηλάτου καθώς και την καλλιέργεια ποδηλατικής κουλτούρας στους εργαζομένους τους, ο OTE και η COSMOTE διαμόρφωσαν, και είναι διαθέσιμος από τις 22 Ιουλίου 2014, έναν ειδικό χώρο στάθμευσης ποδηλάτων στο Διοικητικό Μέγαρο, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να έρχονται στην εργασία τους με το ποδήλατο.
  • Με στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών, ο OTE και η COSMOTE υποστήριξαν, και το 2014, σχετικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες μέσω της συνέχισης των στρατηγικών συνεργασιών με δύο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), την Φιλοδασική Ένωση Αθηνών και την Καλλιστώ - Περιβαλλοντική Οργάνωση για την ‘Αγρια Ζωή και τη Φύση. Επιπλέον, μέσα από το πρόγραμμα ανακύκλωσης στο δίκτυο καταστημάτων OTE, COSMOTE, ΓΕΡΜΑΝΟΣ, οι δύο αυτές ΜΚΟ ενισχύθηκαν περαιτέρω, καθώς για κάθε τόνο κινητών και σταθερών τηλεφωνικών συσκευών με τα αξεσουάρ τους που συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια ενός έτους (συνολικά 7,6 τόνοι για την περίοδο Ιούνιος 2013 – Μάιος 2014), € 1.000 διατέθηκαν στους παραπάνω περιβαλλοντικούς φορείς.

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Μαθητών
ΜΚΟ Μορφή χορηγίας

Φιλοδασική ‘Ενωση Αθηνών

• Περισσότεροι από 1.100 ενήλικες και 2.200 παιδιά συμμετείχαν στις εκδηλώσεις-δράσεις που οργάνωσε ο φορέας. Το πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Φιλοδασικής ‘Ενωσης Αθηνών, το οποίο συνεχίζεται από προηγούμενα έτη, περιλαμβάνει μικρή περιήγηση στο Αισθητικό Δάσος και στο Βοτανικό Μονοπάτι στον Υμηττό, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες των παιδιών. Στόχος του είναι η εξοικείωση των παιδιών με τη φύση και το δάσος, καθώς και η ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικής συνείδησης.

• Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, οικογενειακά και εταιρικά προγράμματα εθελοντών-εργαζομένων σε δράσεις, αναδασώσεις, καθαρισμούς μονοπατιών και δασικών δρόμων και εργασιών συντήρησης του Αισθητικού Δάσους.

Καλλιστώ -Περιβαλλοντική Οργάνωση για την ‘Αγρια Ζωή και τη Φύση

• Τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα «Tα ζώα του δάσους πάνε σχολείο μαζί με την αρκουδίτσα» και «Εμείς και το δάσος μας. Προστατεύοντας το Σέιχ Σου» παρακολούθησαν 17 σχολεία, 44 τάξεις, 717 μαθητές.

• Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, 6 εργαστήρια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον Σύλλογο Φίλων Εθελοντών Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης και στο Κέντρο Υποστήριξης Οικογένειας και Παιδιού με θέμα "Εμείς και η γειτονιά μας. Η φύση της πόλης, η φύση στην πόλη".

• Πραγματοποιήθηκε 1 εργαστήριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα πλαίσια δράσεων της Πρωτοβουλίας Δημοτών και καταστηματαρχών της οδού Αλεξάνδρου Σβώλου με θέμα «Νιώθω τη φύση μέσα στην πόλη» που πραγματοποιήθηκαν σε πλατείες της γειτονιάς. Το θέμα του εργαστηρίου ήταν "Εμείς και η γειτονιά μας. Η φύση της πόλης, η φύση στην πόλη".

• Πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2014 επίσκεψη / εκπαιδευτική εκδρομή εργαζομένων του OTE και της COSMOTE με τις οικογένειές τους στο Δάσος του Σέιχ-Σου, όπου συμμετείχαν περίπου 50 άτομα (ενήλικες και παιδιά).