Εκπαιδευτική Ρομποτική- STEM

Ολοκληρώθηκε ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2018 για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που διοργάνωσε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.  

Συνολικά στον Διαγωνισμό συμμετείχαν:

  • Περισσότεροι από 3.500 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
  • Πάνω από 800 ομάδες από  450 σχολεία.

Επιπλέον, περισσότεροι από 1.000 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε ειδικά workshops και ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα θέματα του Διαγωνισμού, αλλά και για την εκπαιδευτική ρομποτική γενικότερα.

Ο φετινός τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, πραγματοποιήθηκε  με τη συμμετοχή 1.230 μαθητών από 265 ομάδες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με νικήτριες ομάδες:

  • Στο Δημοτικό, με θέμα «Εποικισμός στον Άρη», νικητές αναδείχτηκαν οι: Space Team από το Δημοτικό Θυμιανών Χίου, οι Crazy Builders από το 3ο Δημοτικό Hρακλείου Αττικής και οι Oxygenators από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα.
  • Επίσης, στην ανοιχτή κατηγορία του Δημοτικού «WeDo 2 ποδόσφαιρο», τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι: Iron Maiden Ρομποτάκια, Christiano Ronaldo από το Γ΄Αρσάκειο Τοσίτσειο Δημοτικό Εκάλης και οι Lefo FC από το 10ο Δημοτικό Καλλιθέας.
  • Στο Γυμνάσιο, με θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες «Φρυκτωρίες», οι τρεις πρώτες ομάδες ήταν οι: Smart Moves, ΤΑΛΩΣ από το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και Robots FC από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας.
  • Στο Λύκειο, για την θεματική «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα», νικητές αναδείχθηκαν οι: Ρομποτικές Αλχημείες – 12ο ΓΕΛ Πατρών, Θετικό, Φροντιστήρια Θετικό, Robotree Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις.

Μέσα από δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, η COSMOTE μέσα από την τεχνολογία επενδύει σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Πρωτοβουλίες COSMOTE για διάδοση του STEM

Η COSMOTE, εδώ και 4 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων, με σκοπό τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology-Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην μέθοδο S.T.E.M.  που συνδυάζει τη χρήση της επιστήμης, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής. Μέσα από τις δράσεις ρομποτικής, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσεται η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Oι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της COSMOTE και του WRO Hellas είναι ο ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και τα εθνικά στάδια για την  Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τα οποία διοργανώνει ο WRO Hellas τα τελευταία 10 χρόνια, αναδεικνύοντας τις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην World Robot Olympiad™.

Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών στους διαγωνισμούς ρομποτικής έχουν ξεπεράσει τις 11.000, ενώ ετησίως, πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα σχετικά ειδικά εκπαιδευτικά workshops.

Επιπλέον, η COSMOTE στηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και έχει διαθέσει δωρεάν περισσότερα από 350 πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα.

WRO Hellas

Ο Mη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης με διακριτικό τίτλο "WRO Hellas" είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad – W.R.O.) στην Ελλάδα. 

Περισσότερες πληροφορίες για τον WRO Hellas στην επίσημη ιστοσελίδα www.wrohellas.gr