Εκπαιδευτική Ρομποτική- STEM

Oι μαθητές της ελληνικής αποστολής ετοιμάζονται για την World Robot Olympiad WRO™ 2018!

12 ομάδες αποτελούν την ελληνική αποστολή που αναδείχθηκε στον Τελικό της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO™ στην Αθήνα. Οι ομάδες θα διαγωνιστούν στην 14η World Robot Olympiad WROTM 2018, που θα διεξαχθεί από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου στο Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης, μαζί με μαθητές από άλλες 60 χώρες. Το θέμα της φετινής Ολυμπιάδας, «Food Matters», εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους καλλιεργούνται, διανέμονται και καταναλώνονται τα τρόφιμα, με σκοπό να επιτευχθεί ο Νο2 στόχος των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, «Zero Hunger». Τις ομάδες της ελληνικής αποστολής μπορείτε να τις δείτε εδώ

Από τον Μάιο, που ξεκίνησε ο Διαγωνισμός στην χώρα μας, περισσότεροι από 900 μαθητές από όλη τη χώρα δημιούργησαν και προγραμμάτισαν ρομποτικές κατασκευές, με στόχο να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα για τον πλανήτη μας ζητήματα, όπως η βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, η βελτίωση της ποιότητας διατροφής και η επισιτιστική ασφάλεια, ο τερματισμός της πείνας. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE.

Η COSMOTE, στο πλαίσιο των δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης, στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και του τεχνολογικού προσανατολισμού των παιδιών και των νέων, συμβάλλοντας σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους!

Η σημασία της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM

Η ενασχόληση με την εκπαιδευτική ρομποτική, η οποία βασίζεται στην εκπαιδευτική μέθοδο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), βοηθά τους μαθητές στην καλύτερη κατανόηση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, τη Μηχανικής και των Μαθηματικών. Είναι σημαντικό, οι σημερινοί μαθητές να αποκτούν απαραίτητα  εφόδια, όπως η ομαδική εργασία και η υλοποίηση έργων με έμφαση στην επίλυση προβλημάτων, για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις στην αγορά εργασίας [1].

Πρωτοβουλίες COSMOTE για διάδοση του STEM

Η COSMOTE, εδώ και 5 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, υλοποιεί ένα σύνολο δράσεων, με σκοπό τη διάδοση της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science–Technology-Engineering–Mathematics) στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στην μέθοδο S.T.E.M.  που συνδυάζει τη χρήση της επιστήμης, των μαθηματικών, της μηχανικής και της τεχνολογίας για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης ρομποτικής κατασκευής. Μέσα από τις δράσεις ρομποτικής, τα παιδιά αποκτούν νέες δεξιότητες, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσεται η ομαδικότητα, η φαντασία και η δημιουργικότητά τους.

Oι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας της COSMOTE και του WRO Hellas είναι ο ετήσιος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, καθώς και τα εθνικά στάδια για την  Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, τα οποία διοργανώνει ο WRO Hellas τα τελευταία 10 χρόνια, αναδεικνύοντας τις ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην World Robot Olympiad™.

Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών στους διαγωνισμούς ρομποτικής έχουν ξεπεράσει τις 12.000, ενώ ετησίως, πάνω από 1.000 εκπαιδευτικοί συμμετέχουν στα σχετικά ειδικά εκπαιδευτικά workshops.

Επιπλέον, η COSMOTE στηρίζει τη συμμετοχή ελληνικών ομάδων στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής και έχει διαθέσει δωρεάν περίπου 400 πακέτα εκπαιδευτικής ρομποτικής σε ομάδες μαθητών από όλη την Ελλάδα.

WRO Hellas

Ο Mη κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης με διακριτικό τίτλο "WRO Hellas" είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad – W.R.O.) στην Ελλάδα. Ο WRO Hellas έχει ως στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην υποχρεωτική εκπαίδευση, αξιοποιώντας τους διαγωνισμούς που διοργανώνει ως πλατφόρμα εκπαίδευσης για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ολόκληρης της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τον WRO Hellas στην επίσημη ιστοσελίδα www.wrohellas.gr

[1] Βρείτε τα στοιχεία για την αγορά εργασίας το 2030 στο ακόλουθο link: https://www.weforum.org/agenda/2018/06/the-3-skill-sets-workers-need-to-develop-between-now-and-2030/