«ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ»

Για σένα που η ασφάλεια, η δική σου και των γύρω σου, είναι σημαντικότερη από ένα μήνυμα SMS ή ένα τηλεφώνημα, μεταφέρουμε το δικό μας μήνυμα ζωής που πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες, στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Κινητό και αυτοκίνητο δεν πάνε μαζί. Όλοι το γνωρίζουμε, αλλά πόσοι τελικά το ακολουθούμε;

Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσουν ατύχημα. Όλοι γνωρίζουν τον κίνδυνο. Όμως, το 54%, συνεχίζει να χρησιμοποιεί το κινητό όταν οδηγεί, όπως προκύπτει και από έρευνα που διεξήγαγε  το 2015 το  Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Μήπως ανήκεις κι εσύ σε αυτό το ποσοστό;

Ο κ. Τάσος Μαρκουίζος, ο γνωστός σε όλους μας Ιαβέρης, ειδικός σε θέματα οδικής ασφαλείας συμβουλεύει: «Ας μην προσθέσουμε την επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα σε μια σειρά παραγόντων και προβλημάτων που ευθύνονται για τα ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Ας σκεφτούμε πόσοι περιμένουν να μας αγκαλιάσουν στο τέλος της ημέρας».

Τα τελευταία χρόνια η χρήση έξυπνων συσκευών δεν περιορίζεται σε ένα μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα αλλά περνάμε στην driving selfie εποχή όπου η λήψη φωτογραφιών ή βίντεο κατά τη διάρκεια της οδήγησης γίνεται συνήθεια. Κάτι το οποίο αποδεικνύεται από την έρευνα της αμερικανικής ΑΤ&Τ, όπου ένας στους δέκα οδηγούς παραδέχτηκε πως γυρίζει βίντεο ενώ είναι στο τιμόνι, από τους οποίους το  και 27%  δεν το θεωρεί επικίνδυνο!

Οι νεότερες γενιές δυστυχώς είναι πιο ευάλωτες στη χρήση των έξυπνων συσκευών και απόλυτα εξαρτημένες από αυτές. Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα, οι νέοι 18-24 ετών ελέγχουν κατά μέσο όρο 82 φορές την ημέρα το κινητό τους (Deloitte 2016). Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών (ETSC), καταγράφεται μια σειρά από παράγοντες αυξημένου κινδύνου πρόκλησης ή εμπλοκής σε τροχαία σύγκρουση που αφορούν σε μεγαλύτερο βαθμό τους νέους 18 – 25 ετών και σχετίζονται με τη χρήση κινητών στην οδήγηση. Κινητό και οδήγηση είναι επικίνδυνος συνδυασμός και ακόμα και οι πιο νέοι σε ηλικία πρέπει να το γνωρίζουν, με τον πιο άμεσο τρόπο.

Η προσπάθειά μας για την ασφαλή χρήση του κινητού και την οδική ασφάλεια όλων μας, είναι συνεχής.  Γι' αυτό, συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» και υποστηρίζουμε τη δημιουργία του εκπαιδευτικού app του Ι.Ο.ΑΣ. «O Kόσμος της Ασφάλτου», διαθέσιμο σε Google Play & iTunes, καθώς όλες τις πρωτοβουλίες και δράσεις της Σχολής Οδικής Συμπεριφοράς «Ιαβέρης», σταθερά από το 2009 μέχρι σήμερα.

Μ' αυτό τον τρόπο, κάνουμε πράξη την ουσιαστική μας δέσμευση για τη φροντίδα της ασφάλειας των ανθρώπων και συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα ενέργειες που ωφελούν τον καθένα από εσάς. Γι' αυτό να θυμάστε πάντα ότι ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα στο δρόμο δεν είναι ποτέ πιο σημαντικό από τη ζωή.