Όμιλος ΟΤΕ

Ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος στην Ελλάδα και μαζί με τις θυγατρικές του αποτελεί έναν από τους κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες Εταιρείες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σύμφωνα με την κεφαλαιοποίηση, ενώ οι μετοχές του διαπραγματεύονται στο διεθνές χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ μετέχουν η Deutsche Telekom με ποσοστό 45% και το Ελληνικό Δημόσιο με 5%. Ο Όμιλος ΟΤΕ απασχολεί πάνω από 20.000 εργαζομένους σε 3 χώρες.

Υπό την ενιαία εμπορική μάρκα COSMOTE, ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει όλο το φάσμα των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών: σταθερή, κινητή τηλεφωνία και ευρυζωνικές υπηρεσίες, συνδρομητική τηλεόραση και ολοκληρωμένες λύσεις ICT. Κεντρικό μήνυμα και υπόσχεση της COSMOTE είναι «ένας κόσμος, καλύτερος για όλους», με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Αποστολή της, είναι να φέρει τις δυνατότητες της τεχνολογίας σε όλους, ώστε να μπορεί ο καθένας να αξιοποιεί πλήρως τις ευκαιρίες του σήμερα και παράλληλα να χτίζει ένα καλύτερο αύριο.

Παράλληλα με τις κύριες τηλεπικοινωνιακές του δραστηριότητες, ο Όμιλος ΟΤΕ δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και στους τομείς των ναυτιλιακών επικοινωνιών, των ακινήτων και της εκπαίδευσης. Εκτός Ελλάδας, δραστηριοποιείται στις αγορές τηλεπικοινωνιών της Ρουμανίας, όπου προσφέρει υπηρεσίες σταθερών και κινητών επικοινωνιών, καθώς και τηλεόρασης και στην Αλβανία όπου προσφέρει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.
Τηλεπικοινωνιακές υποδομές

Ο Όμιλος ΟΤΕ επενδύει εντατικά σε Δίκτυα Νέας Γενιάς, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα, αφού μόνο την περασμένη εξαετία, οι επενδύσεις του ξεπέρασαν τα €2 δισ. Επιπλέον, έχει εξαγγείλει νέες επενδύσεις ύψους €2 δισ. έως το 2022, για να προσφέρει ακόμα υψηλότερες ταχύτητες και μεγαλύτερη κάλυψη στο σταθερό και το κινητό.

Χάρη στις εκτεταμένες επενδύσεις του, ο Όμιλος ΟΤΕ διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην Ελλάδα. Το COSMOTE Fiber με μήκος διαδρομής 43.000χλμ, δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε πάνω από 2,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις να απολαμβάνουν ταχύτητες Internet έως 200Mbps και προηγμένες ευρυζωνικές υπηρεσίες μέσω οπτικών ινών.

Και στην κινητή τηλεφωνία, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι πρωτοπόρος, εξελίσσοντας συνεχώς τα δίκτυά του. Το δίκτυο 3G καλύπτει περίπου το 99% της χώρας, ενώ πρώτος στην ελληνική αγορά, προχώρησε στο τέλος του 2012 στην εμπορική διάθεση δικτύου 4G τεχνολογίας LTE (Long Term Evolution). Σήμερα είναι μακράν Νο1 σε πληθυσμιακή κάλυψη 4G στην Ελλάδα, φτάνοντας περίπου το 98%, αλλά και 4G+, τεχνολογίας LTE Advanced., με πληθυσμιακή κάλυψη 92%. Είναι ο μόνος πάροχος στην Ελλάδα που προσφέρει ταχύτητες έως και 500Mbps μέσω του δικτύου 4G+.

Οικονομικά στοιχεία

Για το 2017, ο Όμιλος ανακοίνωσε κύκλο εργασιών €3.857,1  εκατ., περίπου στα ίδια επίπεδα με την περασμένη χρονιά. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA διαμορφώθηκε στα €1.303,9  εκατ. και το περιθώριο EBITDA παρέμεινε αμετάβλητο στο 33,8%. Οι ελεύθερες προσαρμοσμένες ταμειακές ροές ήταν εντός προβλέψεων στα €105,1εκατ., επηρεασμένες από την κορύφωση των επενδύσεων του Ομίλου σε νέα δίκτυα και υποδομές, που ανήλθαν σε περίπου €800 εκατ. το 2017. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου, διαμορφώθηκε σε €0,7 δισ. ή 0,6 φορές την ετήσια προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA.

Βιώσιμη Ανάπτυξη

Με όχημα την τεχνολογία και την καινοτομία, ο Όμιλος ΟΤΕ επιδιώκει να δημιουργήσει έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Προϋπόθεση για να το πετύχει, είναι το υπεύθυνο επιχειρείν. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου και οι αρχές βιώσιμης ανάπτυξης είναι ενσωματωμένες στη λειτουργία του. Οι θεματικές προτεραιότητες της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, συνοψίζονται σε πέντε άξονες: Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, Ψηφιακή Κοινωνία, Καλύτερος Κόσμος για Όλους, Υπεύθυνη Εργασία & Ανάπτυξη, Βιώσιμο Περιβάλλον για Όλους.
Σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, o Όμιλος ΟΤΕ στήριξε τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τα παιδιά, την εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τις τοπικές κοινωνίες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, προσφέροντας το 2017 πάνω από 4,2 εκατ. ευρώ.