Εκπαιδευτική Ρομποτική- STEM

 
Η COSMOTE συμβάλλει σε έναν καλύτερο κόσμο για όλους, αναπτύσσοντας τις ψηφιακές δεξιότητες των παιδιών σε όλη τη χώρα. Πώς αυτό γίνεται πραγματικότητα; Εδώ και 6 χρόνια, ως στρατηγικός συνεργάτης του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης «WRO Hellas» η COSMOTE υλοποιεί δράσεις για τη διάδοση της εκπαιδευτικής ρομποτικής και της εκπαιδευτικής μεθόδου STEM (Science – Technology – Engineering - Mathematics). Μέχρι σήμερα, οι συμμετοχές παιδιών στις δράσεις αυτές έχουν ξεπεράσει τις 17.000.

Η εκπαιδευτική ρομποτική βασίζεται στο STEM, συνδυάζοντας την επιστήμη, τα μαθηματικά, την μηχανική και την τεχνολογία. Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής, τα παιδιά αναπτύσσουν νέα εφόδια και δεξιότητες που είναι πολύτιμα για το μέλλον τους, όπως η ομαδικότητα, η φαντασία, η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη.

Κάθε χρόνο, η COSMOTE και ο WRO Hellas διοργανώνουν τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για παιδιά Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς και τον Εθνικό Διαγωνισμό για μαθητές, οι νικητές του οποίου αποτελούν την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Πέρα από το διαγωνιστικό μέρος, προσφέρονται δωρεάν ειδικά workshops και webinars ρομποτικής, τα οποία παρακολουθούν πάνω από 2.000 εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα. 
 
Τελικός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019 
 
Με ρεκόρ συμμετοχών από όλη την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε ο φετινός τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019, που διεξάχθηκε 16 & 17 Μαρτίου, στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο Γαλατσίου.
 
Στη διοργάνωση πήραν μέρος σχεδόν 2.000 μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, με τη συμμετοχή των παιδιών να αυξάνεται πάνω από 60% μέσα σε έναν χρόνο.   


 
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά, από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Hellas, με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, με την ανακοίνωση των θεμάτων, συνεχίστηκε με πέντε μήνες εντατικής δουλειάς και κορυφώθηκε τον Φεβρουάριο με τους 13 προκριματικούς διαγωνισμούς ανά την Ελλάδα και τον Τελικό.


 
Παρακάτω μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους νικητές:
Από τις ομάδες Δημοτικού οι ομάδες που νίκησαν:
  • Στην κατηγορία με θέμα «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθά στην ανάπτυξη των νησιών», οι: «4 στοιχεία», «Energy Kids», «Minders Mini 3»
  • Στο «Ποδόσφαιρο 2x2», οι: «Sakkas Academy 1» & «Robotakia Πρωταθλητές», «SakkasRobotBoys & «Robospecialists1», «Robotakia-Barcelona» & «Robot FC».
  • Στην παράλληλη κατηγορία  «Εποικισμός του Άρη», οι: «Robo 8o», «Βoom Kaboom Junior», «Εξωγήινο Έπος»
  • Και στην παράλληλη κατηγορία “STORIES OF TOMORROW” οι: MarsAgrotica, Vytina Robotics, Robotakia Martians.
Στη βαθμίδα του Γυμνασίου νικήτριες ομάδες ήταν:
  • Στην κατηγορία «Οι δρόμοι του κρασιού στη Βόρεια Ελλάδα», οι: «Robomasters», «Αλγόριθμος», «Teamwork Dream».
  • Στην παράλληλη κατηγορία «Πρωτέας» οι: «ROBOT3», «Εv3 Builders», «RoboEagles».
Στην κατηγορία του Λυκείου με θέμα “Smart Cities”, πρώτες ομάδες αναδείχθηκαν οι «European Citizens», «ΙΟΤΟCITY», «Creative Destruction», ενώ στην πιλοτική κατηγορία «Δίαθλο+1», για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου νικητές αναδείχτηκαν οι: «Salamina Racers», «PMGLP2», «SmartRobotsΠεύκης».
 
Επιπλέον,  ο φετινός διαγωνισμός φιλοξένησε και παιδιά Νηπιαγωγείου, που μέσα από τη μη διαγωνιστική κατηγορία με θέμα «Μια βόλτα στην πόλη μου» δημιούργησαν τον πρώτο τους αλγόριθμο, παρουσιάζοντας παράλληλα τα αξιοθέατα του τόπου τους.Με την ολοκλήρωση των διαγωνισμών, ο WRO Hellas με την υποστήριξη της COSMOTE,  αναλαμβάνει επίσης την ψηφιοποίηση των έργων των παιδιών, τα οποία μετατρέπονται από την επιστημονική επιτροπή του διαγωνισμού σε ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά σενάρια, για την εκπαίδευση των επόμενων ομάδων.

WRO Hellas

Ο WRO Hellas έχει ως στόχο την εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, αξιοποιώντας τους διαγωνισμούς που διοργανώνει. Είναι ο κύριος φορέας διεξαγωγής διαγωνισμών εκπαιδευτικής ρομποτικής στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αποτελεί επίσημο φορέα διοργάνωσης της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (World Robot Olympiad – W.R.O.) στην Ελλάδα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.wrohellas.gr


 
 
 

facebook
instagram
youtube
twitter