Φέρνουμε στην Ελλάδα
την τεχνολογία του αύριο!
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Το δίκτυο 5G δεν θα είναι απλώς
μία ακόμα γενιά ασύρματης
τεχνολογίας,
αλλά θα αλλάξει
θεαματικά τον τρόπο που ζούμε,
εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε!
Πρόκειται για μία από τις ταχύτερες και πιο αξιόπιστες τεχνολογίες που θα έχουμε γνωρίσει έως σήμερα, αφού σχεδιάζεται για να ικανοποιεί τις καθημερινά αυξανόμενες απαιτήσεις του μέλλοντος.
Φτάνοντας στο 5G
2G
Σχεδιάστηκε κυρίως για φωνή και εισήγαγε το SMS chatting, δημιουργώντας μία νέα «γλώσσα» επικοινωνίας!
3G
Για πρώτη φορά, μοιράζεσαι στιγμές από την καθημερινότητα, στέλνοντας φωτογραφίες, χάρη στην αύξηση χωρητικότητας δεδομένων!
4G
Με ταχύτητες έως και 100Μbps, τα live video και η άμεση ενημέρωση άλλαξαν τη ζωή και την επικοινωνία όλων μας!
5G
Οι απίστευτες δυνατότητές του θα κάνουν πραγματικότητα, όσα κάποτε απλά φανταζόμασταν!
Βάζουμε τα θεμέλια για
την ανάπτυξη τεχνολογιών 5G
Συμμετέχουμε δυναμικά σε 19 ερευνητικά χρηματοδοτούμενα έργα του προγράμματος 5G Infrastructure Public Private Partnership (5G-PPP), μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έτσι, συμβάλουμε στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, υποδομών και υπηρεσιών 5G αλλά και στην διαμόρφωση και αξιολόγηση μελλοντικών τεχνολογικών λύσεων, εμπορικών εφαρμογών και καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων σε τομείς όπως έξυπνες πόλεις, e-health, έξυπνες μεταφορές, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και media. 

Στόχος μας είναι να αποκτούμε τεχνογνωσία σε θέματα 5G από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης της τεχνολογίας, τόσο μέσα στο εργαστήριο όσο και στον πραγματικό κόσμο που είναι και το πιο σημαντικό!
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα
δοκιμαστικές εφαρμογές 5G!
 
VR Soccer Penalty
Μέσω VR γυαλιών, οι χρήστες «μεταφέρθηκαν» σε πραγματικό χρόνο σε ένα ζωντανό στάδιο, μπροστά σε μία εικονική μπάλα, ενώ παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να βλέπουν το στάδιο σε 180ο. Η κίνηση της μπάλας στην εκτέλεση του πέναλτι εμφανιζόταν σε πραγματικό χρόνο ενώ ο τερματοφύλακας, λόγω του σχεδόν μηδενικού χρόνου απόκρισης της τεχνολογίας 5G, αντιδρούσε άμεσα για να αποκρούσει.
 
Συνομιλία μέσω ολογραμμάτων
Οι χρήστες πραγματοποίησαν συνομιλία σε πραγματικό χρόνο με τη μεταφορά ολογραμμάτων και ήχου, μέσω HoloLens Augmented Reality, ενώ βρίσκονταν σε διαφορετικούς χώρους. Ο συγχρονισμός των συνομιλητών επιτεύχθηκε χάρη στην υψηλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων και του σχεδόν μηδενικού χρόνου απόκρισης.
 
Προσομοίωση εκπαίδευσης από απόσταση
Στο συγκεκριμένο demo εφαρμογής 5G, παρουσιάστηκε προσομοίωση εκπαίδευσης από απόσταση, με επίδειξη και ανατροφοδότηση με τηλεχειρισμό, ενός φοιτητή που εκπαιδεύεται σε έναν ασθενή. Ο γιατρός-εκπαιδευτής χρησιμοποιούσε το Haptic Pen για να ελέγχει το ιατρικό ρομπότ CGI που έβλεπε σε VR, ενώ ο μαθητευόμενος εκπαιδευόταν μέσω της δραστηριότητας του γιατρού.
 
5G Connecting Robots
Στη συγκεκριμένη εφαρμογή, μία σφαίρα μετακινούνταν από το κέντρο. Μόλις μετακινούνταν, το σύστημα κατηύθυνε τα 3 robot, ώστε να την επιστρέψουν στην αρχική της θέση, σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Οι δυνατότητες του σχεδόν μηδενικού χρόνου απόκρισης έγιναν εύκολα αντιληπτές, συγκρίνοντας την ταχύτητα αντίδρασης του συστήματος μεταξύ των τεχνολογιών 4G και 5G.
 
Μουσική εμπειρία με ολογράμματα
Πρόκειται για την πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή «ολογραφικής» live συναυλίας, μέσω 5G. Οι μουσικοί εμφανίστηκαν μαζί στην ίδια σκηνή μέσω ολογραμμάτων και έπαιξαν σε πραγματικό χρόνο, ενώ βρίσκονταν σε διαφορετικά μέρη. Η συναυλία επιτεύχθηκε χάρη στην τεχνολογία 5G NR (New Radio), η οποία επιτρέπει χρόνο απόκρισης στα 3.4ms.
 
Immersive VR Gaming
Οι χρήστες, χρησιμοποιώντας μάσκα εικονικής πραγματικότητας (VR) και χειριστήρια χειρός, είχαν την ευκαιρία να «μπουν» στο παιχνίδι Fruit Ninja και να ζήσουν μία μοναδική εμπειρία immersive gaming, με κορυφαία ποιότητα και χωρίς καμία διακοπή. Η απόδοση των γραφικών του παιχνιδιού έγινε μέσω Cloud, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στο online gaming.
Τι θα αλλάξει με το 5G;
Μεγαλύτερη χωρητικότητα έως και
100 φορές
Το 5G θα συνδέει μεταξύ τους έως και 1.000.000 συσκευές ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, αφού η χωρητικότητα δικτύου θα είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, στα hotspot σημεία!
Απίστευτες ταχύτητες έως
10 Gbps
Φαντάσου απλά ότι το περιεχόμενο ενός DVD (4.7GB) που χρειαζόταν περίπου 13΄, με το 5G θα κατεβαίνει σε λίγα μόνο δευτερόλεπτα!
Καθυστερήσεις σχεδόν
μηδενικές
Ο χρόνος απόκρισης θα κατέβει στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου, με ταυτόχρονη αξιοπιστία επικοινωνίας στο 99,999%, καθιστώντας την όποια καθυστέρηση, αδύνατο να την αισθανθείς.
 
Smart Cities
Το δίκτυο 5G, χάρη στην τεράστια χωρητικότητά του, θα συνδέει μεταξύ τους κάθε είδους συσκευές, λαμβάνοντας δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο. Έτσι, θα απελευθερώσει νέες ιδέες και δυνατότητες σε τομείς όπως οι «έξυπνες» πόλεις, η «έξυπνη» γεωργία και σε εφαρμογές όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, ο «έξυπνος» φωτισμός και ακόμα περισσότερα.
 
Remote Device Controlling
Συσκευές και ρομπότ θα συνδέονται πλέον μεταξύ τους μέσω του δικτύου 5G, με χρόνο απόκρισης στο 1 χιλιοστό του δευτερολέπτου. Έτσι, όταν το ένα θα κινείται, το άλλο θα ανταποκρίνεται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, επιτρέποντας τον τηλεχειρισμό συσκευών και βαριών μηχανημάτων από απόσταση!
 
AR/VR
Με τις απίστευτες ταχύτητες 5G και τον σχεδόν ανύπαρκτο χρόνο απόκρισης, η εμπειρία Virtual και Augmented Reality θα απογειώσει τους τομείς της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και της διασκέδασης!
 
Holograms
Συνδυάζοντας όλα τα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες του δικτύου 5G, στο άμεσο μέλλον, οι γιατροί θα μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν 3D scans ασθενών από απόσταση, σε σχεδόν πραγματικό χρόνο!