Οινοποιείο Κυρ-Γιάννη

Οινοποιείο Κυρ-Γιάννη:
 
Η διαδρομή του κρασιού γίνεται εξυπνότερη!
 
 
 
Η ανάγκη
Τη συμβολή της στη διασφάλιση της ποιότητας του κρασιού ήθελε να προσφέρει η COSMOTE στο οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα και υλοποίησε την πιλοτική εφαρμογή Smart Wine. Η εφαρμογή, που αξιοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT), διασφαλίζει τις συνθήκες ποιότητας του κρασιού σε κάθε βήμα της πορείας του μέχρι τον καταναλωτή.
Οι λύσεις
Η εφαρμογή ‘‘Smart Wine'' επιτρέπει την παρακολούθηση των συνθηκών ολόκληρης της διαδρομής του κρασιού, από τον παραγωγό, στο διανομέα, μέχρι τον τελικό καταναλωτή.

Συγκεκριμένα:
  • Eιδικοί αισθητήρες καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη φωτεινότητα στο οινοποιείο Kυρ-Γιάννη, όπως επίσης τις συνθήκες στην αποθήκη του διανομέα στη Θεσσαλονίκη και σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες που παρακολουθούν και τη μεταφορά του.
  • Όλα τα δεδομένα συγκεντρώνονται μέσω του δικτύου NB-IoT COSMOTE σε ειδική εφαρμογή, όπου αναλύονται, επιτρέποντας στον επιχειρηματία να ελέγχει και να διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος του.
  • Πρόκειται για cloud εφαρμογή που είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο, επιτρέποντας έλεγχο από απόσταση.
Η εφαρμογή στηρίζεται στη λύση ISTMOS της ελληνικής εταιρείας ASN και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας WARP-NBIoT του hub:raum της Deutsche Telekom.


 
Τα οφέλη
Η εφαρμογή ‘‘Smart Wine'' επιτρέπει:
  • τον έλεγχο των συνθηκών της διαδρομής του κρασιού (θερμοκρασία, υγρασία, φωτεινότητα) σε πραγματικό χρόνο και από οπουδήποτε
  • η διασφάλιση της ποιότητας του κρασιού σε ολόκληρη την πορεία του: από τον παραγωγό, στο διανομέα, μέχρι τον τελικό καταναλωτή.
Ειδικά η τεχνολογία NB-IoT προσφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών (αισθητήρες κλπ) ευκολότερα, ασφαλέστερα, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και με χαμηλό κόστος. Η μετάδοση των δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής ΝΒ-ΙοΤ, το οποίο προσφέρει:
  • κάλυψη ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους,
  • χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας τη διάρκεια της μπαταρίας των συσκευών έως και 10 έτη,
  • μεγαλύτερη ασφάλεια στην κίνηση δεδομένων και χαμηλό κόστος χρήσης.