Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής

Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής:
 
Παροχή υπηρεσιών υγείας σε νησιά του Αιγαίου
 
 
Η ανάγκη
Με το έργο «Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής» που ολοκλήρωσε ο Όμιλος ΟΤΕ προσφέρονται υπηρεσίες υγείας, αντίστοιχες με εκείνες των μεγάλων αστικών κέντρων, σε κατοίκους και επισκέπτες απομακρυσμένων νησιών του Αιγαίου. Το δίκτυο περιλαμβάνει 43 μονάδες τηλεϊατρικής, που ενώνουν κέντρα υγείας σε νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία του Πειραιά και της περιφέρειας.
Οι λύσεις
Κάθε μονάδα τηλεϊατρικής αποτελείται από έναν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο, κάμερα υψηλής ευκρίνειας, οθόνη και ειδικά ιατρικά όργανα που αναμεταδίδουν ζωντανά τις ενδείξεις των εξετάσεων. Με τον τρόπο αυτό οι μονάδες τηλεϊατρικής επιτρέπουν:
  • στους γιατρούς και τους ασθενείς τους στα νησιά τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν άμεσα με γιατρούς-συμβούλους των νοσοκομείων της Αθήνας, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν
  • να είναι διαθέσιμες, σε πραγματικό χρόνο, στον εξειδικευμένο γιατρό-σύμβουλο όλες οι ενδείξεις από τις εξετάσεις
  • την τηλε-εκπαίδευση ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε πραγματικό χρόνο.
Οι 43 μονάδες τηλεϊατρικής που δημιούργησε ο Όμιλος ΟΤΕ για τη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, με τεχνολογία της Cisco, έχουν τοποθετηθεί σε 30 κέντρα υγείας νησιών του Αιγαίου, σε 12 περιφερειακά και κεντρικά νοσοκομεία και μια στο κέντρο επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας. Τα νησιά που καλύπτει το δίκτυο τηλεϊατρικής είναι η Αμοργός, η Άνδρος, η Αστυπάλαια, η Ικαρία, η Ίος, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, το Καστελλόριζο, τα Κύθηρα, η Κως, η Λέρος, η Λήμνος, η Μήλος, η Μύκονος, η Μυτιλήνη, η Νάξος, η Νίσυρο, οι Οινούσσες, η Πάρος, η Πάτμος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σύμη, η Σύρος, η Τήνος, οι Φούρνοι και η Χίος.
Τα οφέλη
Με τις υπηρεσίες απομακρυσμένης εξέτασης και διάγνωσης, εξασφαλίζεται το αγαθό της υγείας σε όσους το έχουν ανάγκη, αλλά έχουν δυσκολία με την πρόσβασή τους σε ιατρικές μονάδες. Έτσι, πλέον στα απομακρυσμένα νησιά του δικτύου:
  • γίνεται εφικτή η παροχή υπηρεσιών υγείας σε πραγματικό χρόνο
  • περιορίζονται άσκοπες μετακινήσεις και αεροδιακομιδές
  • μειώνονται τα κόστη για μεταφορά και νοσηλεία
  • μπορεί να υλοποιηθεί εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή πληροφόρηση για ιατρικά θέματα.