Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης:
 
Η πρώτη «έξυπνη» πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα με τεχνολογία ΝΒΙοΤ
 
Η ανάγκη
Έναν καλύτερο κόσμο αναζητά συνεχώς να δημιουργεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) και μέσα από τις καινοτόμες λύσεις και τις τεχνολογίες αιχμής που προσφέρει η COSMOTE κατάφερε να το κάνει πράξη στην πανεπιστημιούπολη του!

Έτσι, υλοποιήθηκε η πρώτη «έξυπνη πανεπιστημιούπολη» στην Ξάνθη με χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT) από την COSMOTE.

Πρόκειται για πιλοτικό έργο που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της ΝΒΙοΤ τεχνολογίας μέσα από έξυπνες εφαρμογές παρακολούθησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας και του νερού, αλλά και διαχείρισης του φωτισμού και του πετρελαίου θέρμανσης της πανεπιστημιούπολης, απατώντας σε αντίστοιχες ανάγκες του Πανεπιστημίου.
Οι λύσεις
Στο πλαίσιο της νέας πιλοτικής εφαρμογής ΝΒ-ΙοΤ στην πανεπιστημιούπολη του Δ.Π.Θ. εγκαταστάθηκαν έξυπνες λύσεις:
  • "Air Quality Monitoring", όπου τοποθετήθηκε ειδικός αισθητήρας μέτρησης της ποιότητας ατμόσφαιρας για να μετρά σε πραγματικό χρόνο θερμοκρασία, υγρασία, πίεση καθώς και διάφορα αέρια και μικροσωματίδια, ενώ δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σχεδίασης και ανάληψης κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
  • "Smart Fuel Tank Management", με την εγκατάσταση ειδικής συσκευής μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης που συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων. Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στη λύση της ελληνικής εταιρείας Fuelics και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ericsson.
  • "Water Quality Measurement", που βοηθά στη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού των φοιτητών της Πανεπιστημιούπολης και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Wings.
  • "Smart Lighting", που αξιοποιεί την τεχνολογία NB-IoT και αναμένεται να βοηθήσει στην προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
Το πιλοτικό έργο υλοποιήθηκε με τη συμβολή της θερμοκοιτίδας hub:raum της Deutsche Telekom, ενώ όλες οι λύσεις αξιοποιούν το δίκτυο NB-IoT COSMOTE για τη μεταφορά δεδομένων και την επικοινωνία μεταξύ συσκευών.
Τα οφέλη
Μέσω της τεχνολογίας NB-IoT, η διασύνδεση μεταξύ συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ., γίνεται ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος, καθώς δεν απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού.

Εδώ η τεχνολογία υπερτερεί σημαντικά σε ποιότητα και ασφάλεια σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT, αφού η μετάδοση δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής, γεγονός που επιτρέπει και την καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους.

Από την πλευρά του ο Πρυτανεύων του Δ.Π.Θ., Καθηγητής κ. Σταύρος Τουλουπίδης ανέφερε:

«Χαιρετίζουμε την συνεργασία μας με την COSMOTE για την ανάπτυξη της «έξυπνης πανεπιστημιούπολης» στις εγκαταστάσεις του Δ.Π.Θ. στην Ξάνθη ως την απαρχή μιας γόνιμης και μακροχρόνιας συνεργασίας. Το Δ.Π.Θ. εκτιμά ότι η τρέχουσα συνεργασία ενισχύει το ερευνητικό του προφίλ καθώς και την ηγετική παρουσία του στο χώρο της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, καθιστώντας το ως έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος».