Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Η πρώτη «έξυπνη» πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα!
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η πρώτη «έξυπνη» πανεπιστημιούπολη στην Ελλάδα, με τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT).
Ανάγκη Επιχείρησης
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.) στοχεύει συνεχώς στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Η COSMOTE κατάφερε να κάνει πράξη αυτό το στόχο, μέσα από τις καινοτόμες λύσεις και τεχνολογίες που εφάρμοσε στην πανεπιστημιούπολή του!

Πιο συγκεκριμένα, η COSMOTE δημιούργησε πιλοτικά την πρώτη «έξυπνη» πανεπιστημιούπολη στην Ξάνθη, με χρήση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT).
Οι λύσεις
Air Quality Monitoring
Τοποθέτηση ειδικού αισθητήρα μέτρησης της ποιότητας της ατμόσφαιρας, ο οποίος μετρά σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, την υγρασία, την πίεση καθώς και διάφορα αέρια και μικροσωματίδια. Ταυτόχρονα, δίνει τη δυνατότητα καλύτερης σχεδίασης και ανάληψης κατάλληλων δράσεων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Smart Fuel Tank Management
Εγκατάσταση ειδικής συσκευής μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης, που συμβάλλει στην αποφυγή υπερκατανάλωσης, την αποτροπή κλοπής καυσίμων και την αποτίμηση τιμολογίων. Η εφαρμογή αυτή στηρίζεται στη λύση της ελληνικής εταιρείας Fuelics και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ericsson.
Water Quality Measurement
Διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού της πανεπιστημιούπολης, σε συνεργασία με την ελληνική εταιρεία Wings.
Smart Lighting
Αξιοποίηση της τεχνολογία NB-IoT που βοηθάει στην προσαρμογή του φωτισμού σε διαφορετικά επίπεδα έντασης, ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
Το πιλοτικό έργο υλοποιήθηκε με τη συμβολή της θερμοκοιτίδας hub:raum της Deutsche Telekom.
Τα οφέλη
Διασύνδεση συσκευών
Η τεχνολογία NB-IoT επιτρέπει στη διασύνδεση μεταξύ συσκευών, όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ., να γίνεται ευκολότερα και με χαμηλότερο κόστος, καθώς δεν απαιτείται η χρήση ειδικού εξοπλισμού.
Ασφάλεια
Η τεχνολογία NB-IoT υπερτερεί σημαντικά σε ποιότητα και ασφάλεια σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT, αφού η μετάδοση δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής, γεγονός που επιτρέπει καλύτερη κάλυψη σε εσωτερικούς χώρους.
«Χαιρετίζουμε την συνεργασία μας με την COSMOTE για την ανάπτυξη της «έξυπνης» πανεπιστημιούπολης, στις εγκαταστάσεις του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη, ως την απαρχή μιας γόνιμης και μακροχρόνιας σύμπραξης. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκτιμά ότι η τρέχουσα αυτή συνέργεια ενισχύει το ερευνητικό του προφίλ καθώς, και την ηγετική παρουσία του στο χώρο της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας & Θράκης, καθιστώντας το έναν από τους κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος».
Σταύρος Τουλουπίδης Πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
Μίλησε τώρα με ένα εξειδικευμένο σύμβουλο πωλήσεων.
Πες μας τι χρειάζεσαι, ώστε να διαμορφώσουμε μαζί τις λύσεις που ταιριάζουν στην επιχείρησή σου.