Χρήσιμες πληροφορίες
Χρήσιμες πληροφορίες
Γενική περιγραφή
Χρήσιμες Πληροφορίες
Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με αυξημένο κόστος στην περιαγωγή εντός ΕΕ
Όταν ταξιδεύεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορείς να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με αυξημένο κόστος της  εκάστοτε χώρας, οι οποίες ορίζονται από το δίκτυο της επιλεγμένης χώρας. Για την καλύτερη ενημέρωσή σου και την αποφυγή υψηλών χρεώσεων κατά τη διάρκεια της περιαγωγής σε συγκεκριμένο προορισμό της ΕΕ, μπορείς να επισκεφτείς το σχετικό σύνδεσμο:
https://www.berec.europa.eu/en/vas-numbering-ranges
Πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην περιαγωγή εντός ΕΕ
Όταν ταξιδεύεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορείς να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της χώρας προορισμού σου χωρίς καμία χρέωση . Ο ενιαίος ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης «112» ισχύει σε όλους τους προορισμούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εναλλακτικά μέσα πρόσβασης σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανά προορισμό, μπορείς να επισκεφτείς τον παρακάτω σύνδεσμο για σχετικές πληροφορίες.
https://www.berec.europa.eu/en/emergency-means
Πρόσβαση σε Συστήματα Δημόσιας Προειδοποίησης στην περιαγωγή εντός ΕΕ
Όταν ταξιδεύεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς τις εφαρμογές προειδοποίησης του κοινού για φορητές συσκευές, που έχει αναπτύξει η χώρα που επισκέπτεσαι. Για να ελέγξεις αν διατίθεται σχετική εφαρμογή προειδοποίησης σε συγκεκριμένο προορισμό της ΕΕ μπορείς να επισκεφτείς το σχετικό σύνδεσμο:
https://www.berec.europa.eu/en/pws
Περιαγωγή σε Παραμεθόριες Περιοχές και Δορυφορικά Δίκτυα
Η COSMOTE ενημερώνει τους συνδρομητές της που βρίσκονται σε πλοία, αεροπλάνα ή παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας ότι υπάρχει πιθανότητα αυτόματης σύνδεσης με δορυφορικά δίκτυα ή δίκτυα γειτονικών χωρών αντίστοιχα, με αποτέλεσμα τη χρήσης της υπηρεσίας περιαγωγής. Η σύνδεση με τα δίκτυα αυτά θα έχει ως αποτέλεσμα την χρέωση με βάση τον εκάστοτε τιμοκατάλογο περιαγωγής
  • Για τους συνδρομητές οι οποίοι βρίσκονται σε πλοία, αεροπλάνα ή παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας: Η COSMOTE υπενθυμίζει στους συνδρομητές της ότι μπορούν να διαπιστώνουν εάν βρίσκονται σε περιαγωγή, παρατηρώντας στην οθόνη της συσκευής τους ότι δεν αναγράφεται το δίκτυο της COSMOTE Ελλάδας (COSMOTE / GR COSMOTE / C-OTE / 202-01).
Συνιστάται σε όλους όσους δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της υπηρεσίας περιαγωγής, και προς αποφυγή διαφορετικών χρεώσεων, να επιλέξουν χειροκίνητα το δίκτυο της COSMOTE (COSMOTE / GR COSMOTE / C-OTE / 202-01) μέσα από τις ρυθμίσεις των συσκευών τους.
Σημειώνεται πως η ενέργεια αυτή αποτρέπει την χρήση της υπηρεσίας περιαγωγής.
Συνεπώς, εάν μελλοντικά επιθυμείς να κάνεις χρήση της υπηρεσίας περιαγωγής, απλά επίλεξε την «Αυτόματη» επιλογή δικτύου μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής σου.
  • Για τους συνδρομητές οι οποίοι βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές του εξωτερικού:
Η COSMOTE υπενθυμίζει στους συνδρομητές της ότι μπορούν να διαπιστώνουν σε ποιο δίκτυο βρίσκονται, παρατηρώντας στην οθόνη της συσκευής τους το όνομα του δικτύου με το οποίο είναι συνδεδεμένοι. (Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους παρόχους και το όνομα του δικτύου τους, συμβουλέψου τον πίνακα συνεργαζόμενων χωρών και δικτύων).
Συνιστάται, λοιπόν, σε όσους βρίσκονται σε παραμεθόριες περιοχές του εξωτερικού, και προς αποφυγή διαφορετικών χρεώσεων, να επιλέξουν χειροκίνητα το δίκτυο του παρόχου στον οποίον επιθυμούν να είναι συνδεδεμένοι, μέσα από τις ρυθμίσεις των συσκευών τους.

Μετά την απομάκρυνση από την παραμεθόριο περιοχή, ή εάν επιθυμείς να αλλάξεις χώρα, η συνιστώμενη επιλογή είναι η «Αυτόματη επιλογή δικτύου», μέσα από τις ρυθμίσεις της συσκευής σου.

Για βοήθεια σχετικά με την επιλογή δικτύου και την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση της υπηρεσίας περιαγωγής, κάλεσε την Εξυπηρέτηση Πελατών COSMOTE  στο 13888 εάν είσαι συνδρομητής Οικιακού Συμβολαίου, Καρτοσυμβολαίου και Καρτοκινητού και στο 13818 εάν είσαι συνδρομητής Εταιρικού Συμβολαίου & Καρτοσυμβολαίου ή απευθύνσου στο δίκτυο καταστημάτων COSMOTE.
Χρήσιμες συμβουλές για χρήση Internet & e-mail στο εξωτερικό
Η COSMOTE σε ενημερώνει ότι όταν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις αυτόματης και ανεξέλεγκτης σύνδεσης και μεταφοράς δεδομένων.

Για παράδειγμα, όταν έχεις ενεργοποιημένα software updates ή αυτόματη ενημέρωση εφαρμογών μπορείς να τα απενεργοποιήσεις, αν δεν τα χρειάζεσαι για όσο βρίσκεσαι στο εξωτερικό.

Όσον αφορά το κινητό σου τηλέφωνο:
  • Φρόντιζε να κλειδώνεις το πληκτρολόγιο της συσκευής σου, ώστε να αποφύγεις τον κίνδυνο να πατηθούν άθελά σου κουμπιά αυτόματης σύνδεσης στο Internet.
Όσον αφορά στις ρυθμίσεις του e-mail σου:
  • Μπορείς να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να αποφεύγεις την λήψη μεγάλου όγκου δεδομένων, όπως για παράδειγμα να λαμβάνεις μόνο τα κείμενα των e-mail σου (χωρίς τα συνημμένα αρχεία) ή να λαμβάνεις e-mail έως ένα συγκεκριμένο όριο π.χ. 5ΚΒ ή να επιλέγεις εσύ το άνοιγμα των συνημμένων αρχείων στα e-mail σου.
  • Μπορείς να επιλέξεις ποιοι από τους e-mail λογαριασμούς σου θέλεις να γίνονται αυτόματα synchronized όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό.
Όσον αφορά τη χρήση του Internet:
  • Σου υπενθυμίζουμε ότι sites με πολλές φωτογραφίες και video έχουν συνήθως αρκετά μεγάλο μέγεθος.
Όσον αφορά τις εφαρμογές σου:
  • Ρύθμισε το laptop σου, ώστε να σε ρωτάει πριν γίνει οποιαδήποτε αυτόματη ενημέρωση όπως: antivirus ή windows updates.
  • Επίλεξε ποιες από τις εφαρμογές που έχεις θέλεις να συγχρονίζονται αυτόματα όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό. Αν θέλεις να κατεβάσεις κάποια εφαρμογή όταν βρίσκεσαι στο εξωτερικό, έλεγξε πρώτα το μέγεθός της. Κάποιες εφαρμογές μπορεί να έχουν μεγάλο μέγεθος. Θυμήσου ότι με το πρόγραμμα πλοήγησης μέσω A-GPS ή μέσω Internet μπορείς να κατεβάζεις χάρτες μεγάλου μεγέθους. Αυτό δεν ισχύει για τις εφαρμογές που βασίζονται σε Global Positioning System (GPS).
  • Για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο κόστους, η COSMOTE προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία COSMOTE Roaming Data Limit που θέτει ανώτατο όριο χρήσης δεδομένων για όλο τον κόσμο.
  • Για περισσότερες πληροφορίες, δες την Υπηρεσία COSMOTE Roaming Data Limit.
Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται ΦΠΑ 24%
Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με αυξημένο κόστος κατά την χρήση της περιαγωγής
Οι κλήσεις φωνής και η αποστολή sms προς σύντομους κωδικούς (υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας ή υψηλής χρέωσης) ενδέχεται να επιφέρουν αυξημένες χρεώσεις κατά την περιαγωγή. Πατήστε στους συνδέσμους για πληροφορίες για τις υπηρεσίες φωνής τρίτων και υπηρεσίες sms.
Ποιότητα των υπηρεσιών κατά την περιαγωγή
Η ποιότητα των υπηρεσιών της COSMOTE ενδέχεται να διαφέρει κατά την περιαγωγή σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός Ελλάδος. Παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την διαθεσιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών κατά την περιαγωγή είναι η κάλυψη του δικτύου επίσκεψης, η ταχύτητα αναφόρτωσης και καταφόρτωσης (upload/download) που παρέχεται από αυτό, η τοπογραφία, καιρικά φαινόμενα, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από άλλες πηγές κλπ.