Δήμος Χανίων
Δήμος Χανίων Έξυπνη Στάθμευση ΑΜΕΑ
Δήμος Χανίων
Έξυπνη Στάθμευση ΑΜΕΑ
Ανάγκη Επιχείρησης

Για τη βέλτιστη και πιο αποτελεσματική χρήση οριοθετημένων θέσεων ΑΜΕΑ από δικαιούχους, εγκαταστάθηκε το καινοτόμο, πιλοτικό σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης θέσεων στάθμευσης, το οποίο αξιοποίησε το δίκτυο Narrow Band IoT(NB), για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Οι λύσεις
Αισθητήρες Εδάφους

Χρήση αισθητήρων εδάφους τεχνολογίας Narrow Band IoT, που υποστηρίζουν ασύρματη συνδεσιμότητα με κάρτες Bluetooth (BLE Beacon Cards) τις οποίες διαθέτουν πιστοποιημένοι χρήστες.

Εφαρμογή ParkALot (Chania)

Πληροφόρηση των ενδιαφερόμενων, του Δήμο Χανίων αλλά και του Τμήματος Τροχαίας Χανίων, για τη διαθεσιμότητα των θέσεων στάθμευσης ΑΜΕΑ, καθώς και για την τυχόν παράνομη κατάληψή τους, σε πραγματικό χρόνο.

Τα oφέλη
Διασφάλιση Θέσεων

Αποκλειστική διάθεση θέσεων στάθμευσης για χρήση σε ΑΜΕΑ.

Περιορισμός Παραβάσεων

Η αναγνώριση εξουσιοδοτημένων οχημάτων περιορίζει τις παραβιάσεις των συγκεκριμένων θέσεων.

Ισότιμη Πρόσβαση

Η δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον Δήμο Χανίων, προάγει την ένταξη και την ισότιμη μεταχείριση, επιτρέποντας την άμεση πρόσβαση σε όλες της παροχές της πόλης, συμπεριλαμβανομένης των υπηρεσιών και των ευκαιριών κοινωνικοποίησης.

«Είναι ευθύνη μας να εξασφαλίζουμε ισότιμη προσβασιμότητα σε όλους τους πολίτες, διευκολύνοντας παραπάνω τους συνδημότες μας που αντιμετωπίζουν επιπλέον δυσκολίες λόγω αναπηρίας. Με τη συγκεκριμένη συνεργασία με την COSMOTE, πετύχαμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό και καινοτόμο, ως προς την στάθμευση ατόμων με αναπηρίες και τις οικογένειές τους στην καθημερινή τους κυκλοφορία στην πόλη. Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα να επεκταθεί, με ακόμα περισσότερες θέσεις εντός και εκτός του αστικού ιστού, για τις οποίες και οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, αλλά και οι υπηρεσίες ελέγχου να διαπιστώνουν άμεσα τυχόν παραβάσεις».

κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης Δήμαρχος Χανίων