Συνεργασία με τους θεσμούς και την κοινωνία πολιτών

Συνεργασία με τους θεσμούς και την κοινωνία πολιτών

Ο OTE συμμετέχει και υποστηρίζει ευρωπαϊκές και εθνικές πρωτοβουλίες:

Το www.Saferinternet.gr είναι μέρος του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ασφαλέστερο Διαδίκτυο, το οποίο ενσωματώνει μια σειρά από δραστηριότητες ευαισθητοποίησης, όπως ενημερωτικά σεμινάρια προς το ευρύτερο κοινό, εργαστήρια εκπαίδευσης των εκπαιδευτών για εκπαιδευτικούς, την προώθηση στα Μ.Μ.Ε. θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, δημιουργία πολυμορφικού ηλεκτρονικού και έντυπου υλικού, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκστρατείες. Το Κέντρο Ευαισθητοποίησης συνεργάζεται με εκπροσώπους της κυβέρνησης, με τον κλάδο των διαδικτυακών τεχνολογιών, καθώς και με ΜΚΟ στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με πρωταρχικό στόχο τους την παροχή ενός ασφαλέστερου διαδικτυακού περιβάλλοντος.

«Το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο έχει ως θεμελιώδη στόχο τη συνεργασία με τον κλάδο του Διαδικτύου, ενώ παράλληλα οι εκπρόσωποι του τομέα αυτού μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου για τα παιδιά μας. Συνεπώς, υποστηρίζει όλες τις δράσεις του ΟΤΕ, αποσκοπώντας στην αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου με κατάλληλο, υπεύθυνο και ασφαλή τρόπο».
Δρ Βερόνικα Σαμαρά, Επικεφαλής της Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου (Safer Internet.gr)

  • Ο ΟΤΕ συμμετέχει επίσης στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Safenet (www.safenet.org.gr), η οποία στοχεύει στην προώθηση ρυθμιστικών διαδικασιών «ασφαλούς Διαδικτύου» για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου και την προστασία των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο.
  • Ο OTE είναι χορηγός και υποστηρικτής του έργου της «Μονάδας Εφηβικής Υγείας» του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού', και παρέχει δωρεάν τηλεπικοινωνιακή υποδομή για τη λειτουργία της γραμμής Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ - 80011 80015», η οποία προσφέρει καθοδήγηση και υποστήριξη σε εφήβους ώστε να ξεπεράσουν τον εθισμό τους στο Διαδίκτυο καθώς και καθοδήγηση για το πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με ασφάλεια. Η Γραμμή Βοήθειας έλαβε 1500 κλήσεις (κατά τη διάρκεια του 2011 ),  το 80% των οποίων πραγματοποιήθηκε από γονείς και συγγενείς παιδιών, οι οποίοι ζητούσαν συμβουλές για προβλήματα εθισμού στο Διαδίκτυο.

«Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘Νοσοκομείο Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού’, σε συνεργασία και με την υποστήριξη του ΟΤΕ, πραγματοποιεί μια σειρά δράσεων σε κλινικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο, με στόχο την προαγωγή των κανόνων για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, με ρεαλιστικό τρόπο και έχοντας πάντα ως δεδομένο τη χρησιμότητα του Διαδικτύου στην καθημερινή ζωή των παιδιών και των ενηλίκων».
Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, Λέκτορας Εφηβικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνη Μονάδας Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού

«Οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου και οι εταιρείες που ασχολούνται με τις υπηρεσίες αυτές είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και την προώθησή της, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, με σεβασμό στο δικαίωμα ελεύθερης επικοινωνίας και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που αφορούν την προστασία της παιδικής ηλικίας. »Η ενεργή συμμετοχή του ΟΤΕ τόσο σε θέματα εκπαίδευσης για σπουδαστές και γονείς όσο και σε σχέση με τη Γραμμή Βοήθειας ‘ΥποΣΤΗΡΙΖΩ’, έχει αναμφίβολα συμβάλει προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης του έργου μας».
Γεώργιος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας 8001180015

Επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ο OTE και η Cosmote συνεργάζονται για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο

Με αφορμή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2012, ο ΟΤΕ και η COSMOTE ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν μια νέα καμπάνια ευαισθητοποίησης, μέσω διαδικτύου, ραδιοφώνου και περιοδικών, με το μήνυμα «Στον παραμυθένιο κόσμο του Internet, θέλουμε να λείπει ο κακός».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΟΤΕ και η COSMOTE, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διοργάνωσαν μια ειδική 2ήμερη εκδήλωση για όλες τις ηλικιακές ομάδες, με στόχο την ενημέρωσή τους σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τους πιθανούς κινδύνους και τον εθισμό των νεαρών ατόμων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Φεβρουαρίου σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φημισμένα εμπορικά κέντρα της Ελλάδας, το «The Mall Athens», ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωποι της διαδικτυακής τοποθεσίας Safeinternet.gr, της Γραμμής Βοήθειας «ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 800 11 800 15» –την οποία διαχειρίζεται η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών–, του «Νοσοκομείου Παίδων Παν. & Αγλ. Κυριακού» και της διαδικτυακής τοποθεσίας Safeline.gr, της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, ενημέρωσαν περισσότερα από 2.000 παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.