Νέες τεχνολογίες & ευρυζωνικότητα

Νέες τεχνολογίες & ευρυζωνικότητα

Δικτυακές και ευρυζωνικές υποδομές

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας, η οποία συνεχίζεται αμείωτη και έχει ως αποτέλεσμα την όλο και  υψηλότερη κατάταξη της Ελλάδας, πλησιάζοντας διαρκώς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Από τις αρχές του 2010, η ευρυζωνική διείσδυση της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,1 γραμμές ανά 100 κατοίκους και εκτιμάται ότι η σύγκλιση με την Ευρώπη θα συνεχιστεί καθώς η αύξηση αυτή αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωφελημένοι από αυτήν την ανάπτυξη είναι οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και η ελληνική οικονομία γενικότερα.

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται η διασπορά και η εξέλιξη παρουσίας Ethernet DSLAM’s πανελλαδικά:

Το 2010, η δυνατότητα διάθεσης ευρυζωνικής σύνδεσης έφτασε στο 96,6% των συνδέσεων του ΟΤΕ (υποδομές δικτύου). Με τις ευρυζωνικές συνδέσεις στην ελληνική αγορά στο τέλος του 2010 να φτάνουν τις 2.303.000 περίπου (διείσδυση 20,28% στον πληθυσμό) έναντι 1.916.630 στο τέλος του 2009 (διείσδυση 17%), το τοπίο της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε ως εξής:

Η ευρυζωνικότητα στην Ελλάδα 2008 2009 2010
Θέσεις παρουσίας (PoPs) του δικτύου ADSL 1420 1.501 1.937
LLU συνδέσεις 650.00 987.300 1.380.000
Ποσοστό διείσδυσης της ευρυζωνικότητας (του πληθυσμού) 14.5% 17.5% 20.28%

Με κύριο εκφραστή το conn-x, ο ΟΤΕ παραμένει ο βασικός φορέας ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών στη χώρα και κύρια επιλογή των καταναλωτών για ποιοτικές ευρυζωνικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2010 οι πελάτες ADSL λιανικής του ΟΤΕ ξεπέρασαν το 1.110.000 με την εξέλιξη της διείσδυσης των πελατών ΟΤΕ που έχουν Broadband, να ανέρχεται στο τέλος του 2010, σε 30,89%.

Περαιτέρω διάδοση της ευρυζωνικότητας μέσω IPTV

Στην περαιτέρω διάδοση της ευρυζωνικότητας συντελεί και η ανάπτυξη υπηρεσιών IPTV από τον ΟΤΕ. Το Conn-x TV, η συνδρομητική τηλεόραση του ΟΤΕ διατίθεται πλέον σε περισσότερα από 460 σημεία παρουσίας του δικτύου του ΟΤΕ σε όλη την Ελλάδα και συνεχώς επεκτείνεται. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλες οι πρωτεύουσες νομών, κωμοπόλεις, νησιά, καθώς και αστικά κέντρα με ακόμη μικρότερους πληθυσμούς.  Στο www.oteshop.gr είναι διαθέσιμη μηχανή αναζήτησης όπου ο καθένας μπορεί να πληροφορηθεί, εισάγοντας τον αριθμό της τηλεφωνικής του σύνδεσης, εάν η τηλεόραση του ΟΤΕ είναι διαθέσιμη στην περιοχή του.

Ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στην Περιφέρεια

Ο ΟΤΕ συνεχίζει να δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών ακόμη και σε περιοχές με μικρή πυκνότητα πληθυσμού, έτσι ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και ειδικά στην ευρυζωνικότητα. Επιπλέον, μέσω της υπηρεσίας δορυφορικού ευρυζωνικού internet και του δορυφόρου Hellas Sat, οι ευρυζωνικές υπηρεσίες είναι διαθέσιμες και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας. Ο ΟΤΕ  στο τέλος του 2010 διαθέτει σε λειτουργία συστήματα WiMAX σε περιοχές όπως:

- Άγιο Όρος
- Θεσσαλονίκη
- Νομός Ιωαννίνων
- Ευρύτερη περιοχή της Αττικής
- Σάμος
- Ζαγοροχώρια

Ειδικότερα το 2010:

  1. Πραγματοποιήθηκε ένα επιτυχές πιλοτικό έργο, το οποίο ξεκίνησε το 2009, με περίπου 5.000 γραμμές VDSL2 που εγκαταστάθηκαν σε επιλεγμένους υπαίθριους κατανεμητές (KV) και δίκτυα οπτικών ινών (ONU - Optical Network Unit), με αποτέλεσμα την μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς (FTTC/B+VDSL2)  στα Αστικά Κέντρα των Μητροπολιτικών περιοχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε άλλες ελληνικές πόλεις και πρωτεύουσες Νομών
  2. Σε διάστημα τριών ετών, θα επεκταθεί σε περίπου 4.000 ενεργές καμπίνες εξοπλισμένες με VDSL2 DSLAM και θα παρασχεθούν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας (50/15 Mb/s) σε περίπου 800.000 πιθανούς πελάτες, προσβλέποντας με τον τρόπο αυτό στην αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας και στην ικανοποίηση των αιτημάτων επιχειρήσεων και πολιτών για υψηλότερες ταχύτητες ευρυζωνικών υπηρεσιών.
  3. Πραγματοποιήθηκαν προγράμματα για την εγκατάσταση ενεργού εξοπλισμού τόσο στην Περιφέρεια (Ξάνθη, Κομοτηνή, Σέρρες και Αλεξανδρούπολη) όσο και στην Αττική (Βούλα, Βουλιαγμένη και Ζωγράφου), οπότε και  αναμένεται να επιτευχθούν μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης.
  4. Αναδείχθηκε, μετά από διαγωνισμό που διεξήγαγε ο ΟΤΕ,  ο ανάδοχος κατασκευής του έργου: «Ανάπτυξη Δικτύου Πρόσβασης Νέας Γενιάς (NGA) σε αστικές περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης». Στόχος του έργου είναι η τεχνικά αρτιότερη και ταχύτερη υλοποίηση των νέων ευρυζωνικών δικτύων