Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Το  Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ συμπλήρωσε  το 2010 είκοσι χρόνια  ύπαρξης. Δημιουργήθηκε από το μεράκι των υπαλλήλων του και την υποστήριξη της Εταιρίας. Οι λειτουργίες του ανάγονται σε θέματα σχετικά με την απόκτηση,  αποδοχή,  φύλαξη,  συντήρηση, καταγραφή,  τεκμηρίωση, έρευνα, μελέτη,  δημοσίευση και ιδιαιτέρως την έκθεση στο κοινό αντικειμένων που  αφορούν  στην τεχνολογία των επικοινωνιών από την ελληνική αρχαιότητα έως την εποχή μας. Κατατάσσεται επομένως, στην κατηγορία των τεχνολογικών μουσείων. Ο ΟΤΕ με τη λειτουργία του μοναδικού στην Ελλάδα Μουσείου Τηλεπικοινωνιών, διαχειρίζεται υπεύθυνα την εταιρική του κληρονομιά.

Σήμερα, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ, εντείνει την προσπάθεια του να εκπαιδεύσει και να ψυχαγωγήσει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επισκεπτών.  Η είσοδος και η ξενάγηση στους εκθεσιακούς χώρους για όλους τους επισκέπτες προσφέρεται δωρεάν.

Επισκέπτες Μουσείου
 • Σχολικές  ομάδες

  Το Μουσείο αποτελεί  δημοφιλή προορισμό  σχολείων από την Αττική και την Περιφέρεια. Τα αριθμητικά στοιχεία επισκεψιμότητας των σχολικών ομάδων εξεταζόμενα σε σχολικά έτη¹ (Σεπτέμβριος- Ιούνιος) καταγράφονται ως εξής:
  • 6.800 μαθητές από 140 σχολεία κατά το σχολικό έτος 2009-2010, 
  • 10.186 μαθητές από 236 σχολεία κατά το σχολικό έτος 2010-2011²
 • Ειδικές ομάδες

  Το Μουσείο εξυπηρέτησε 400 άτομα από διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων ομάδων ΑμεΑ, όπως το MDA Hellas (Σωματείο Ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις) και το ΚΕΑ-ΜΕΑ (Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες), καθώς και από τη ΣΤΥΑ (Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας), τα Πολιτιστικά Κέντρα ΟΤΕ κ.ά. 

 • Μεμονωμένοι επισκέπτες

  Για  πρώτη φορά καταγράφεται ενδιαφέρον μεμονωμένων επισκεπτών, ιδιαίτερα νεαρών ηλικιών. Για το 2010, 320 μεμονωμένοι  επισκέπτες  επισκέφθηκαν το Μουσείο, στο πλαίσιο συγκεκριμένων δράσεων, επετειακών εκδηλώσεων κ.ά.
Βασικές δραστηριότητες  του Μουσείου κατά το 2010

Πραγματοποιήθηκε άνοιγμα σε νέες κατηγορίες κοινού, μέσα από μια σειρά δράσεων, όπως:

 • Το λανσάρισμα του ψηφιακού μωσαϊκού του Graham Bell
 • Η οργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων, για  παιδιά & ενήλικες, για την ασφαλή πλοήγηση στο Internet
 • Το πρώτο θεματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  για τις τηλεπικοινωνίες, για παιδιά 5-8 ετών, με τίτλο «Εργαστήρι εικαστικών τεχνών για παιδιά με θέμα τις Τηλεπικοινωνίες» (συμμετοχή 230 παιδιών, μεταξύ των οποίων και παιδιά του ειδικού σχολείου «Παμμακάριστος», το Νοέμβριο & Δεκέμβριο 2010).
 • Η συμμετοχή  του Μουσείου στον Μουσειακό Περίπατο, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΟΤΕ: https://www.otegroupmuseum.gr

¹ Το 2010 καθιερώθηκε ένα νέο εργαλείο reporting για τις σχολικές ομάδες που καταγράφει την επισκεψιμότητα σε σχολικά έτη (Σεπτέμβριος-Ιούνιος) και όχι ημερολογιακά, αφού το Μουσείο εξυπηρετεί καθημερινά σχολικές ομάδες. Ο τρόπος αυτός είναι πιο αντιπροσωπευτικός, καθώς συνάδει με τον πραγματικό χρόνο λειτουργίας των σχολείων (σχολικές αργίες, διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα). Με το ίδιο σκεπτικό τηρείται στο Μουσείο και το βιβλίο προγραμματισμού επισκέψεων σχολείων από Σεπτέμβριο έως Ιούνιο.

² Βάσει των προγραμματισμένων επισκέψεων (κλεισμένων) έως τον Ιούνιο.