Νέες σημάνσεις καταλληλότητας τηλεοπτικών προγραμμάτων

Από τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 άλλαξε η σήμανση καταλληλότητας των τηλεοπτικών εκπομπών.

Άλλαξαν τόσο τα σύμβολα όσο και οι εννοιολογίες τους, μιας και η παρακολούθηση δεν θα καθορίζεται πλέον βάσει της γονικής συναίνεσης αλλά βάσει των ηλικιακών ορίων.

Όλες οι κατηγορίες κατάταξης των τηλεοπτικών προγραμμάτων έχουν χρώμα τετράγωνου πλαισίου μαύρο, κύκλου λευκό και χρώμα χαρακτήρων ή αριθμών μαύρο. Για την επεξήγηση των νέων σημάνσεων καταλληλότητας, μπορείς να ανατρέξεις στο σχετικό βίντεο παραπάνω.

 

Επιπλέον, κατά την έναρξη του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή του εμφανίζονται στην οθόνη τα λεκτικά σήματα προσδιορισμού του περιεχομένου του προγράμματος και η επεξήγησή τους. Τα λεκτικά σήματα, δηλαδή οι λέξεις «βία», «σεξ», «χρήση ουσιών» και «ακατάλληλη φρασεολογία» αναλόγως του περιεχομένου του προγράμματος, εμφανίζονται στην οθόνη κάτω από το οπτικό σύμβολο κατάταξης των προγραμμάτων για τριάντα δευτερόλεπτα στην αρχή μετάδοσης του προγράμματος και μετά από κάθε διακοπή του.

 

 

Εφαρμογή Λειτουργίας Γονικού Ελέγχου εντός της υπηρεσίας COSMOTE TV 

Εφόσον είσαι συνδρομητής της υπηρεσίας COSMOTE TV Μέσω Δορυφόρου ή Μέσω Ευρυζωνικής Σύνδεσης μη ξεχνάς όμως ότι εσύ μπορείς να συνεχίσεις να ορίζεις το επίπεδο γονικού ελέγχου μέσα από το μενού του αποκωδικοποιητή: 

Για λειτουργία Hybrid: Μενού --> Λογαριασμός Χρήστη --> Δικαιώματα Χρηστών --> Γονικός Έλεγχος
Δες εδώ ένα βίντεο με τα βήματα.

Για δορυφορική λειτουργία: Μενού --> Λογαριασμός Χρήστη --> Δικαιώματα Χρηστών --> Δορυφ. Γονικός Έλεγχος
Δες εδώ ένα βίντεο με τα βήματα.

 

Αν είσαι συνδρομητής της Νέας COSMOTE TV, επίσης υπάρχουν πολλές επιλογές για να κρατήσεις τα παιδιά σου ασφαλή και να μην έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο που δεν επιθυμείς ή δεν πρέπει να δουν. Πιο αναλυτικά, οι μέθοδοι που προσφέρονται μέσα από το μενού της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθοι: 

Κατά τη δημιουργία ενός νέου προφίλ, μπορεί ο συνδρομητής να επιλέξει ένα συγκεκριμένο επίπεδο γονικού ελέγχου.


Επιπλέον κατά τη δημιουργία προφίλ, επιλέγοντας το κουμπί «Παιδί» μπορεί να περιορίσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένα κανάλια, επιλέγοντας αυτά που θεωρεί ο συνδρομητής κατάλληλα για το παιδί του. Σε αυτή την περίπτωση εμφανίζεται ένα εικονίδιο «Παιδί» πάνω δεξιά στην εικόνα του προφίλ που δημιούργησε ώστε εύκολα να το αναγνωρίζει τόσο εντός του μενού αλλά και στην οθόνη επιλογής προφίλ.


Μάλιστα εάν κατά την δημιουργία του παιδικού προφίλ ο συνδρομητής επιλέξει επίπεδο γονικού ελέγχου Κ (Κατάλληλο για όλους), τότε δημιουργείται ένα ειδικό παιδικό περιβάλλον με προσαρμοσμένο, πιο απλοποιημένο μενού και διαφορετικό χρώμα ώστε εύκολα να αναγνωρίζει ο γονέας από απόσταση ότι το παιδί του πλοηγείται στο παιδικό προφίλ και όχι σε κάποιο άλλο επιλεγμένο προφίλ.

 

Αντιστοίχιση παλαιών σημάτων καταλληλότητας με νέα 

Τα παλιά επίπεδα γονικού ελέγχου έχουν την ίδια λειτουργικότητα με τα νέα. Προς διευκόλυνσή σου ακολουθεί και η αντιστοίχιση των παλιών και νέων σημάτων καταλληλότητας: