ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΧ/ΜΗ ΧΑΜΗΛΩΝΕΙΣ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ/NEVER LOOK AWAY

Το “Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα” του Φλόριαν Χένκελ Βον Ντόνερσμαρκ, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο περσινό κινηματογραφικό φεστιβάλ Βενετίας και ήταν υποψήφιο για δύο Βραβεία Όσκαρ (Ξενόγλωσσης Ταινίας, Φωτογραφίας) είναι ένα συγκλονιστικό χρονικό που καλύπτει σαράντα ολόκληρα χρόνια, ξεκινώντας λίγο πριν από την αρχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – με μια καταπληκτική σκηνή σε μια γκαλερί, όπου καλλιτεχνικά αριστουργήματα παρουσιάζονται από τους Ναζί σαν σκουπίδια – και είναι εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Γερμανού ζωγράφου Γκέραρντ Ρίχτερ. (Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, έδωσε μεν άδεια στον Ντόνερσμαρκ να χρησιμοποιήσει στοιχεία από τη ζωή του, απαγόρεψε όμως να χρησιμοποιηθεί το όνομα του ή να παρουσιαστούν αληθινοί πίνακές του στην ταινία).

Με αφορμή την πανελλαδική πρεμιέρα του “Μη Χαμηλώνεις το Βλέμμα”, πήραμε τηλεοπτική συνέντευξη από τον γνωστό -  και ιδιαίτερα αγαπητό στην Ελλάδα μετά τη συμμετοχή του στην ταινία “Ο Θεός Αγαπάει Το Χαβιάρι” του Γιάννη Σμαραγδή) Γερμανό ηθοποιό Σεμπάστιαν Κοχ, που ήρθε στην Αθήνα ειδικά για την πρεμιέρα (εντάξει, και για να φύγει αμέσως μετά και για την Πάρο όπου έχει αγοράσει εξοχικό).

Ο Κοχ μίλησε μεταξύ άλλων για την επιθυμία του να δουλέψει και πάλι με Έλληνα σκηνοθέτη (ιδιαίτερα με τον Γιώργο Λάνθιμο), για το πως είναι να συνεργάζεσαι μ' έναν σκηνοθέτη που πια γνωρίζεις καλά (πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία του με τον Ντόνερσμαρκ  μετά τις “Ζωές Των Άλλων”), πώς προετοιμάζεσαι να υποδυθείς έναν αμετανόητο Ναζί γυναικολόγο, καθώς και για την εμπειρία του να βρίσκεσαι – και πάλι! - στα Όσκαρ.

It's the Oscars

Ήταν φανταστικά που ξαναβρέθηκα σ' αυτό το μέρος, δώδεκα χρόνια μετά (σ.σ. τις “Ζωές Των Άλλων”), και μάλιστα πάλι δίπλα στον Φλόριαν.  Τα Βραβεία είναι η ιδανική πλατφόρμα για να κάνεις ακόμα πιο γνωστό το έργο σου, να συνομιλήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους, ν' ακούσεις “και το Όσκαρ πάει στο..”, ακόμα κι αν δεν ήρθε σε μας φέτος! (Γελάει).

Ο Φλόριαν κι Εγώ

Είναι πιο έντονο, το να δουλεύεις μ' έναν σκηνοθέτη που γνωρίζεις πια καλά. Καταλαβαίνεις αμέσως αυτό που θέλει να σου πει, η συνεργασία μεταφέρεται σε άλλα, πιο “λεπτά” επίπεδα – ο τρόπος που κινηματογραφεί ο Φλόριαν είναι έτσι, λεπτός, “φινετσάτος”, αλλά κι έντονος ταυτόχρονα.

Ξεκίνησε να σκέφτεται το πρότζεκτ το 2012 και μπορώ να πω με περηφάνεια πως ήμουν εκεί, από την αρχή.

Ο Σίμπαντ και το σύμπαν του

Αυτός ο τύπος, ο καθηγητής Σίμπαντ, πιστεύει πραγματικά σ' αυτό που κάνει. Πιστεύει, όπως κι όλοι οι όμοιοι του τότε, πως είναι ο καλύτερος, πως οι καλύτεροι μόνο πρέπει να επιβιώσουν. Είναι πολύ έξυπνος - από την άλλη, του λείπει οποιοδήποτε ίχνος ενσυναίσθησης. Είναι τέρας, γιατί πιστεύει στο κακό. Προσπάθησα να τον δω από αυτήν την πλευρά, σαν κάποιον που πιστεύει.

Live your myth in Greece

Φυσικά και θα ήθελα να ξαναδουλέψω στην Ελλάδα! Εννοείται, εξαρτάται πάντα από το σενάριο. Καταλαβαίνω από την αρχή αν το σενάριο μού κάνει ή όχι. Πάντως, έχω έρθει πολύ κοντά στους Έλληνες μετά το “Χαβιάρι”. Έχω εγκατασταθεί μερικώς και στην Πάρο (γελάει). Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Γιώργο Λάνθιμο. Είναι ένας καλλιτέχνης με φοβερή φαντασία και μεγάλη γνώση του σινεμά. Αγαπώ πραγματικά τη δουλειά του.

 

*Το “Μη Χαμηλώνεις Το Βλέμμα” κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 10 Οκτωβρίου 2019, σε διανομή Feelgood Entertainment.