ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ/SANS FAMILLE | ΒΙΡΖΙΝΙ ΛΕΝΤΟΥΑΓΙΕΝ

Ο Ρεμύ, ένα ορφανό αγόρι, μεγαλώνει με τη θετή του μητέρα, μέχρι που την αποχωρίζεται στα δέκα του χρόνια και βρίσκεται υπό την επιμέλεια του Βιταλίς, ενός μυστηριώδους περιπλανώμενου θιασάρχη. Κοντά του, το αγόρι σκληραγωγείται στη ζωή του περιπλανώμενου θιάσου, όπου τραγουδάει για να κερδίσει το ψωμί του. Με παρέα τον πιστό του σκύλο, ο Ρεμύ θα περιηγηθεί στη Γαλλία και μετά από πολλές περιπέτειες θα  μάθει το μυστικό της καταγωγής του.

Βασισμένο στο ομώνυμο κλασικό αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας του Έκτορα Μαλό, το «Χωρίς Οικογένεια», μια συγκινητική και αισιόδοξη ιστορία ενηλικίωσης, μεταφέρεται για πρώτη φορά τόσο φιλόδοξα στη μεγάλη οθόνη. Πρωταγωνιστούν οι Ντανιέλ Οτέιγ, Βιρζινί Λεντουαγιέν και Λουντβίν Σανιέ, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος Μαλόμ Πακέν υποδύεται τον Ρεμύ.


Στην τηλεοπτική συνέντευξη που μας έδωσε η Βιρζινί Λεντουαγιέν στο πλαίσιο του “Rendez-vous With French Cinema 2019” της Unifrance στο Παρίσι τον περασμένο Ιανουάριο, μιλάει για τους μικρούς συμπρωταγωνιστές της, τον χαρακτήρα της, καθώς και γιατί ένας κορσές σε βάζει κατευθείαν μέσα στο πνεύμα της ταινίας.

Μια πολυδιάστατη περσόνα

Η μαντάμ Χαρπέρ, μια αριστοκράτισσα, αγαπάει τρομερά την κόρη της κι όταν εμφανίζεται ο Ρεμύ και της χαρίζει ξανά το χαμόγελο, αυτό είναι καταπληκτικό. Από την άλλη, εκείνη παραμένει θύμα της κοινωνικής της τάξης. Δεν μπορεί να δει τον μικρό σαν τίποτε άλλο, παρά σαν υπηρέτη της κόρης της. Στο τέλος βέβαια ο χαρακτήρας μου θα υπερνικήσει όλα αυτά τα ταμπού και θα ψάξει να βρει την οικογένεια του.

Πως είναι να παίζεις σε μια ταινία εποχής

Τα πάντα ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα σε αυτό το φιλμ, τα κοστούμια, οι λεπτομέρειες...Λατρεύω τις ταινίες εποχής. Φοράς κάτι ιδιαίτερο κι αμέσως δίνεις ψυχή στον χαρακτήρα. Για να φορεθεί ένας κορσές, για παράδειγμα, απαιτείται αρκετή προετοιμασία. Δεν είναι καθόλου εύκολο, πιστέψτε με! Επιπλέον, ο κορσές συμβολίζει αμέσως και τη συναισθηματική – κι όχι μόνο - φυλακή στην οποία ήταν τότε κλεισμένες οι γυναίκες. Δεν μπορούσαν να αφεθούν στα δικά τους πιστεύω.

Το πήρε προσωπικά

Αυτό το μυθιστόρημα είναι  πολύ γνωστό στη Γαλλία. Είχαν βγει και κινούμενα  σχέδια πάνω σε αυτήν την ιστορία, που παρακολουθούσα με μανία μικρή. Και μετά από τριάντα χρόνια παίζω στην ταινία! Όλο αυτό ήταν πολύ συγκινητικό.

Δουλεύοντας με τα παιδιά

Μπορεί καμιά φορά να είναι πολύπλοκο, γιατί τα παιδιά είναι λογικό να κουράζονται κάποια στιγμή στα γυρίσματα, πόσο μάλλον όταν έχεις απαιτητικές σκηνές (όπως εδώ των τραγουδιών), αλλά παραμένει μια υπέροχη εμπειρία. Ιδιαίτερα όταν δουλεύεις με παιδιά τόσο ταλαντούχα και πολύ περίεργα για τα πάντα.

A piece of advice

Ποια συμβουλή μπορώ να δώσω, μετά από τόσα χρόνια καριέρας;

Έχω την εντύπωση πως είναι αυτή εδώ που μετράει πιο πολύ: Να θέλεις πραγματικά αυτό που κάνεις, να το αγαπάς πολύ – ισχύει παντού αυτό, αλλά ειδικά σε αυτόν τον χώρο, ακόμα περισσότερο.

* Το «Χωρίς Οικογένεια» κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 14 Νοεμβρίου 2019, σε διανομή Feelgood.