ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ, ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ | ΤΕΟΝΑ ΣΤΡΟΥΓΚΑΡ ΜΙΤΕΒΣΚΑ

Θεοφάνεια. Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Τη μεγάλη μέρα, κόντρα σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Η γυναίκα, όμως, αρνείται να τον δώσει πίσω.

Κοινωνικός ρατσισμός, σεξισμός, θρησκευτικές προκαταλήψεις, πολιτική: Όλα αναμειγνύονται με αξιοθαύμαστα αποτελεσματικό τρόπο σε αυτό το κοινωνικό δράμα σκηνοθετημένο από την Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέβσκα, με τις ερμηνείες της πρωταγωνίστριας, Ζορίτσα Νούτσεβα, και εκείνης της αδερφής της σκηνοθέτιδος, στον ρόλο μιας δημοσιογράφου, να ξεχωρίζουν.

Η ταινία βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του “Υπάρχει Θεός, το Ονομά της Είναι Πετρούνια” στο επετειακό, 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Μιτέβσκα, με καταγωγή από τη Βόρεια Μακεδονία, μας έδωσε αποκλειστική συνέντευξη, στην οποία μίλησε για τη χώρα της, τις θρησκευτικές και κοινωνικές ανισότητες, καθώς και για τον... Τζόκερ.

Είναι φεμινίστρια;

Είναι αδύνατον να έχεις γεννηθεί γυναίκα και να μην είσαι φεμινίστρια, να έχεις γεννηθεί άντρας και να μην είσαι φεμινιστής. Ο φεμινισμός αφορά την ισότητα, την ισονομία και τη δικαιοσύνη για όλους, για έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

Έχει καταφέρει ν' αλλάξει κάτι με το σινεμά της

Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται σε αληθινή ιστορία. Πραγματικά συνέβη αυτό, και η συγκεκριμένη κοπέλα αναγκάστηκε να μετακομίσει τελικά στο Λονδίνο, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Η ηρωίδα μου είναι αντιηρωίδα, είναι η μόνη που ξεφεύγει από το βάρος της παράδοσης και είναι η εκπαίδευση αυτή που της δίνει τη δύναμη ώστε να απελευθερωθεί.  Από τότε που γυρίστηκε η ταινία μου, πάντως, μπορούν και γυναίκες πια να πιάνουν στον σταυρό, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ευ αγωνίζεσθαι

Έχω ζήσει σε πολλά μέρη του κόσμου και επέστρεψα στη χώρα μου πρόσφατα, για να αγωνιστώ εκεί. Στόχος μου είναι να είμαι γενναία και να προκαλώ, με στόχο να πυροδοτήσω την αλλαγή.

Ο Χοακίν και η Πετρούνια

Είδατε την ταινία, έτσι; Εγώ τη λάτρεψα. Η ηρωίδα μου και ο Τζόκερ ελευθερώνονται και οι δυο στο τέλος από την καταπίεση, ο καθένας βέβαια με τον δικό του τρόπο. Θα ήθελα να πω στο νεαρότερο κοινό ότι αν είδε τον Τζόκερ και του άρεσε, να τρέξει να δει και την Πετρούνια!

* Το Υπάρχει Θεός, το Ονομά της Είναι Πετρούνια κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 21 Νοεμβρίου 2019, σε διανομή AMA Films.