ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΟΖΟΝ | ΘΕΛΗΜΑ ΘΕΟΥ/BY THE GRACE OF GOD/GRACE A DIEU

Ο Αλεξάντρ ζει στη Λυών, στη Γαλλία, με τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Μια ημέρα μαθαίνει τυχαία ότι ο ιερέας που τον κακοποίησε όταν εκείνος ήταν πρόσκοπος, εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά. Αποφασίζει να κάνει κάτι γι' αυτό. Το ίδιο και οι Φρανσουά και Εμμανουέλ, άλλα δύο θύματα του ιερέα. Οι τρεις τους ενώνονται για να «σηκώσουν το πέπλο της σιωπής» γύρω από τη δοκιμασία τους. Η πρωτοβουλία τους αυτή δεν θα αφήσει κανέναν πια ανεπηρέαστο.

Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία κακοποίησης ανηλίκων, η νέα ταινία του Φρανσουά Όζον στοχεύει στην αλήθεια: «Αυτή είναι συμβολικά μια πολύ σημαντική απόφαση για όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, γεγονός που θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη ελευθερία λόγου», δήλωσε ο πολυβραβευμένος Γάλλος δημιουργός σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα “Le Parisien”, μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Λυών για τον Καρδινάλιο Philippe Barbarin. Ο τελευταίος κρίθηκε ένοχος για την κάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικό ιερέα, τριάντα χρόνια πριν. 

Με αφορμή τη συμμετοχή του “Grace a Dieu” στο Διαγωνιστικό Τμήμα της 69ης Berlinale, όπου και τιμήθηκε με την Αργυρή Άρκτο, ο Φρανσουά Οζόν μάς έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη, στην οποία μίλησε για το πώς διάλεξε αυτό το θέμα, γιατί το σκηνοθετικό του στυλ εδώ παραπέμπει περισσότερο σε ταινία τεκμηρίωσης, για τη σχέση των αεροπλάνων με τον Θεό, καθώς και για τον Τεν-Τεν.

“Spotlight” a la francaise:

Στην αρχή, ήθελα να γυρίσω αυτήν την ιστορία σαν ντοκιμαντέρ. Αλλά από τη στιγμή που τα αληθινά θύματα χάρηκαν που εγώ, ένας σκηνοθέτης fiction, ενδιαφερόμουν για το θέμα τους, αποφάσισα να το γυρίσω σε μυθοπλασία. Ήδη υπήρχαν πολλά άρθρα, παντού, για εκείνους και δεν ήθελαν πια να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Τώρα ήταν η στιγμή για να γυριστεί ένα, αν θέλετε, '“Spotlight” α-λα γαλλικά'. Είναι γυρισμένο έτσι, ειδικά στις πρώτες σκηνές που οι πρωταγωνιστές ανταλλάσσουν μεταξύ τους e-mails, που να θυμίζει ντοκιμαντέρ, ώστε ο θεατής να βρίσκεται όσο περισσότερο γίνεται κοντά στην αλήθεια, στο τι πραγματικά έγινε.

Μαρτυρίες σε τρεις δόσεις:

Έψαχνα μια ιστορία όπου οι άντρες εκφράζουν τα αληθινά τους αισθήματα. Βρήκα τυχαία όλες αυτές τις μαρτυρίες στο Διαδίκτυο και συγκινήθηκα πάρα πολύ με την ειλικρίνεια τους. Έτσι, αποφάσισα να διηγηθώ την ιστορία τους, και μάλιστα σε τρία μέρη, αφού τρεις είναι κι οι βασικοί πρωταγωνιστές. Κι η αλήθεια είναι πως τέτοιου είδους δομή δεν την βλέπουμε τόσο συχνά στο σινεμά.

Περί αθεϊσμού:

Έχω πάρει καθολική εκπαίδευση, αλλά έχασα την πίστη μου στον Θεό όταν άρχισα να εξερευνώ τη σεξουαλικότητά μου στην εφηβεία, όπως αρκετοί άλλοι, πιστεύω. Μετά, βέβαια, όπως είμαι κι αρκετά προληπτικός και φοβάμαι τα αεροπλάνα, κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί πάνω κάνω και μια μικρή προσευχή.

Κι ο Τεν-Τεν πού κολλάει:

Η αλήθεια είναι, όπως είπατε, πως δώσαμε μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες, ειδικά στους χώρους των πρωταγωνιστών. Όσον αφορά στην αφίσα του Τεν-Τεν, κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας, πέσαμε πάνω σ' ένα άρθρο του γνωστού περιοδικού “Paris-Match” που απεικόνιζε τον Καρδινάλιο Barbarin στο δωμάτιό του, στη Λυών, με την αφίσα “Ο Τεν-Τεν στο Κογκό” στον τοίχο! Καθώς το συγκεκριμένο τεύχος του κόμικ είναι αρκετά ρατσιστικό κι εντελώς πολιτικά λάθος σήμερα, μας φάνηκε πολύ αστείο να προσθέσουμε την αφίσα και στην ταινία, αφού άλλωστε κι αυτό το στοιχείο βασίζεται στην αλήθεια.

*Το “Grace a Dieu” κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις 2 Απριλίου 2019, σε διανομή Filmtrade.